Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egykori SZDSZ-es kulcsfigurák Magyar Péter bizalmi emberei

2024. július 05. 09:14

Magyar Péter kampányának, pártépítésének egyik kulcsembere Farkas Dezső, aki több cégben üzlettársa Mesterházy Ernőnek. Magyar egyébként korábban már bevallotta: SZDSZ-es Demszky-plakát volt az ágya mellett.

2024. július 05. 09:14
null

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

 

Egyre több információ lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Magyar Pétert milyen szálak fűzik a baloldali gazdasági-politikai körökhöz. A Magyar Nemzet legújabb cikkében arról írt, hogy Magyar Péter kampányának és pártszervezésének egyik kulcsfigurája az a Farkas Dezső, aki több cégben üzlettársa Mesterházy Ernőnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

A sokmilliós vagyonon ülő producer Demszky főtanácsadójaként is tevékenykedett, amelynek keretében hozzátartozott a Gyurcsány-kormánnyal való kapcsolattartás is. Nem mellékes, a törvénnyel is akadt gondja, korrupciós ügyek miatt kattant a bilincs a csuklóján 2010 után, végül azonban felmentették. A közelmúltban ismét rivaldafénybe került a baloldali vállalkozó, ugyanis 

a Központi Nyomozó Főügyészség kezdett vizsgálódni a Farkassal összefüggésbe hozott, Balin található luxusvillaparkkal. 

Úgy látszik, hogy Magyar Pétert, aki korábban bevallotta, hogy Demszkyről készült plakátok voltak a falán, nem csupán érzelmi szálak fűzik a baloldali-liberális elithez, de kőkemény üzleti-pénzügyi érdekek is.

Ismert, hogy a minap a régi SZDSZ-közeli vállalkozó, Bojár Gábor a napokban a Media1-nek nyilatkozott arról, hogy Magyar kérésére anyagilag támogatta a politikus kampányát. A Tisza Párt alelnöke korábban ezt nem hozta nyilvánosságra, többször is azt hangsúlyozta, hogy egyszerű magyar emberek adományaiból fedezik a rendezvényeik költségét. Bojár színvallása után azonban arra kényszerült a politikus, hogy színt valljon azzal a több millió forinttal kapcsolatban, amit a baloldali üzletembertől kapott.

Az esetről Magyar az RTL szerda esti híradójában beszélt, ahol megkérdezték Bojárt is, aki azt mondta, úgy érzi, a politikus nem örül, amiért nyilvánosságra hozta a támogatást, pedig feltétele volt, hogy ő ezt névvel nyilvánosan vállalni fogja. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter azt is bevallotta, hogy nem Bojár volt a legnagyobb támogatójuk az üzletemberek közül, azonban úgy látszik, hogy a transzparencia csak szavakban számít neki, ugyanis nem mondta el, hogy

kik voltak a kampányát támogató üzletemberek.  

SZDSZ-es kör Magyar Péter körül 

A Media1 cikkében azt is bemutatta, hogy kik azok a legszorosabb szövetségesek, akik Magyar mindennapi munkájában és a kampányban közreműködnek. A cikk szerint nem másról van szó, mint Seprenyi Anitáról, akit Magyar Péter jobbkezének neveznek, – ő a politikus asszisztense és sajtósa –, a másik pedig a már említett Farkas Dezső. A portál szerint róluk az a hír terjedt el, hogy Bojár Gábor köréhez tartoznak, amit szerintük az is alátámaszt, hogy közös fotón is szerepelnek az üzletemberrel.

A vállalkozó azonban tagadta, hogy ismerné a két említett személyt, a közös fotóról annyit mondott, hogy egy konferencián készülhetett csoportkép, ami gyakran előfordul az éppen ott résztvevőkkel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet cikkében fölhívta a figyelmet arra, hogy Magyar Péter személyi állományának összetétele azért is érdekes, mert csütörtök reggel a 444.hu közölt egy terjedelmes cikket arról a két emberről, akik szerintük kulcsfigurái voltak Magyar Péter kampányának és pártépítésének, nevezetesen Seprenyi Anitáról és Farkas Dezsőről.

A balliberális médium azonban nem Bojárt, hanem egy régi SZDSZ-es háttérembert, Demszky Gábor egykori főpolgármester tanácsadóját, Mesterházy Ernőt nevezte meg az egyik szereplő, Farkas Dezső „mentorának”.

A 444.hu cikkében arról írt, hogy a 35 éves üzletember a kampányban segített Magyar Péternek, ott volt egy-egy vidéki fórumán, valamint részt vett a politikus bizalmi egyeztetésein is. A 444 azt írta, hogy Farkas Dezső szervezőként volt jelen a Tisza Párt alelnökének egyik rendezvényén.

„A munkát egy régi ismerősével, Magyar Péter sajtósával és személyi asszisztensével, Seprenyi Anitával ketten végezték” – írta a 444. 

A 444 megkereste az érintett személyeket is néhány kérdéssel, akik egymástól függetlenül megerősítették, hogy 

a kampányban aktívan segítettek Magyar Péternek. 

Seprenyi kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Tisza párt személyi infrastruktúrája most formálódik. Farkas újságírói kérdésre mindössze annyit mondott: ő csak a választásokig volt részese a dolgoknak, utána kiszállt.  

A Mesterházy-kapcsolat 

A Magyar Nemzet cikkében kiemelték, hogy Farkas Dezső a Facebook szerint 2017-ben ismerkedett meg, majd 2020-ban házasodott össze F. M-el, aki ekkoriban olyan cégekben volt ügyvezető vagy igazgatósági tag, amelyek Mécs Mónikához, aki a néhai Mécs Imre SZDSZ-es képviselő lánya. 

Emellett F. M. Mesterházy Flórával közösen vezette a Movie School Kft.-t 2020 és 2022 között, amelynek tulajdonosa Mesterházy Ernő. A Mesterházy-körbe nemcsak Farkas felesége, hanem ő maga is bekerült.

Kiderült a Magyar Nemzet cikkéből az is, hogy néhány hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választások előtt, 2024 februárjában lett a Future FM igazgatósági tagja, ahol a feleségét, F. M.-et váltotta. 

Ezt is ajánljuk a témában

A 444 megemlít két mellékszálat is a Mesterházy–Farkas-kapcsolathoz: a JÉG, vagyis a Farkas és néhány egykori egyetemista társa által még 2015-ben alapított Jövőt Építők Generációja nevű egyesület Mentorestjének, a Costes Downtown – Michelin-csillagos – étterem adott helyet, ami szintén Mesterházy-résztulajdon, illetve a közben bezárt kávézót Farkas a felesége javaslatára a Károly körút 10. alatt nyitotta meg.

A 444 arra is fölhívta a figyelmet, hogy ez az a cím, ahová Mesterházy Ernő cégei közül több is be van jegyezve, mint például a Bahia. 

A két férfit le is fotózta a portál júniusban, amikor éppen a Károly körúton beszélgettek.  

Mesterházy ismét a hatóságok célkeresztjében

Farkas Mesterházyhoz kötődő barátsága azért kifejezetten érdekes, mert a közelmúltban Mesterházy Ernő azzal került ismét a hírekbe, hogy újra vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség a vállalkozóval összefüggésbe hozott, Balin található luxusvillapark ügyében. 

A hatóságok arra kíváncsiak, hogy pontosan kinek a tulajdonában van és az milyen pénzből vásárolta az öt úszómedencés villából álló komplexumot, amelynek kapcsán 

költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak a magyar hatóságok. 

Mesterházy jól beágyazott a volt SZDSZ-es körökben

Az üzletember 2004-ben lett Demszky Gábor egyik tanácsadója, majd 2006 és 2010 között főtanácsadójává lépett elő. Egy korábbi indexes interjú szerint minden fontosabb ügy, kiemelt fejlesztés hozzá tartozott, ideértve a magyar politika egyik legbotrányosabb ügyét, a 4-es metró beruházást is. Továbbá Demszky tanácsadójaként feladata volt a Gyurcsány-kormánnyal való kapcsolattartás és a BKV-s ügyekben való eljárás kormányzati szinten. 

Néhány évvel később, 2010 februárjának elején Mesterházyt nyomozók 

hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, majd őrizetbe vették. 

A rendőrség szerint Mesterházy rábírta a BKV vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek meg. A BKV-botrány kapcsán folytatott nyomozás egészen a Demszky Gábor vezette Városháza vezetőiig nyúlt el, amely félbetörte Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes karrierjét és a közlekedési cég vezetőinek jelentős részét. A Magyar Nemzet kiemelte cikkében, hogy 2012-ben indult büntetőper Mesterházy ellen, ám végül 2016-ban felmentették a vádak alól. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar odáig van Demszky Gáborért

Magyar Pétertől a váalsztás előtt a Spinoza Házban megtudhattuk, hogy ő mindig is liberálisnak tartotta magát, valamint Demszky-plakát volt az ágya mellett. Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor is kifejtette véleményét, szerinte Magyar az ő kudarcba fulladt politikai kísérletét folytatja, ami egy táborba szervezné a balliberális erőket.

Ezt is ajánljuk a témában

„A legdurvább hiba elhinni, hogy a nemzet végérvényesen kettészakadt. Magyar Péter színre lépése és népszerűségének gyors növekedése is ezt igazolja és ezért elfogadható a számomra. Nincs itt olyan választóvonal, amely a nemzetet két, ennyire ellenséges táborra osztotta volna. A magyar polgárok azt várták, hogy jöjjön végre valaki, jöjjön egy párt, mely túllép ezen az őrületen”írta Facebook-posztjában Demszky Gábor.

***

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. július 06. 13:13
Már gyerekkorában is a szadeszhez vitte a családja Kuncze bácsi szdsz-es kitűzőt adott neki ajándékba, amire nagyon büszke volt- mesélte az egyik riportban a Poloskás.
Aerion
2024. július 06. 12:18
Mocskos patkányfajzat kommunista nyilas elembétékús buzeráns pedofil söpredék moslék. Nem vagytok emberek. Nem tartoztok az emberi fajhoz. Semmi köze hozzátok az emberiségnek.
Aerion
2024. július 06. 12:15
bodrigyuri Egyszer megszámolom, hogy hány volt szadeszes van a zsideszben a volt mszmp-sek mellett. --------------- A szadeszben lenni azt jelenti, hogy az illető szadeszes? Az emeszempében lenni azt jelenti, hogy az illető kommunista? Ez biztos? Mérget vennél rá? A gyerekeidnek beadnád a mérget ennek bizonyságául? Esetleg anyádat? Vagy nem? Annyira azáért mégse vagy ebben biztos? Az emeszempé 800 ezer tagja 1989-ben, az mind kommunista volt? Igen? Ez a szakértői véleményed? A szadesz ötezer fizető tagja létezésének teljes idejében, az mind szadesznáci volt? támásgáspármiklós is? A hitgyülis hack az ugyanolyan, mint a kornis, vagy a pokol hetedik bugyrában emésztett konrád az megegyezik a fodor gáborral? Igen? Szerinted ez így van? -------------------- Hát, szerintem meg nem.
bodrigyuri
2024. július 06. 11:06
Egyszer megszámolom, hogy hány volt szadeszes van a zsideszben a volt mszmp-sek mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!