Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bojár Gábor bevallotta: Magyar Péter kérésére pénzzel támogatta a Tisza Pártot

2024. július 02. 22:19

Ismert, a milliárdos üzletember annak idején korrupcióval alapozta meg a vagyonát, és korábban a Momentum egyik legnagyobb szponzora volt.

2024. július 02. 22:19
null

Nyitókép: saját montázs (MTI/Mohai Balázs és Attila Kisbenedek/AFP)

Nem válaszolt a Tisza Párt sajtóirodája a Media1 megkeresésére, miszerint kaptak-e segítséget a Jobbiktól a kampányban, illetve, hogy kik azok a magyar milliárdosok, akik jelentősebb pénzösszeggel vagy más módon segítették a pártot. A portál azt írja: arra sem válaszoltak,

hogy a nagyobb pénzügyi támogatóik között van-e például Bojár Gábor üzletember, 

a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója, aki a leggazdagabb magyarok toplistáján is szerepel.

Emlékezetes: Bojár korábban a hvg-nek írt publicisztikájában arról értekezett, hogy nem kell szeretni Magyar Pétert, de támogatni kell. „Az én világom nem az ő világa, ezért természetesen sok mindenben nem szimpatikus. De támogatom.

Mert aki Orbán ellen hatékonyabbnak bizonyul, mint az elmúlt 14 évben bárki, azt teljes szívvel támogatom” 

– írta a választások előtt a milliárdos.

Bojár bevallotta: támogatta Magyart

A Media1 elérte az üzletembert, aki válaszolt néhány kérdésükre. Elmondta többek között, hogy valóban támogatta Magyar Péter törekvéseit, mit remél a Tiszától, és mi az, amivel nem ért egyet.

Bojár a válasza elején tisztázta a politikai preferenciáját, miszerint a szülei polgári liberális eszmék mentén nevelték, és ezt azóta is őrzi. „Ezen belül tisztelem a szociáldemokrata (tehát nem a kommunista) értékeket, és természetesen tisztelem az európai értelemben vett konzervatív értékeket is. 

A Magyar Péter pártjának nyújtott támogatásomat tehát ennek fényében lehet értelmezni” 

– írta a lapnak.

Az üzletember szerint ugyanis a „magát keresztény-konzervatívnak hazudó kormányzatunk elárulta ezeket az értékeket”. Bojár úgy véli, van néhány párt, amely betölteni igyekszik a keletkezett űrt: például a néppártosodni próbáló Jobbik, a Második Reformkor vagy épp a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa. 

Úgy láttam azonban (és ebben nem voltam egyedül), hogy most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzám sokkal közelebb álló pártokat is. 

Ezért vállaltam kérésére az anyagi támogatást, különös tekintettel arra is, hogy eddig még országgyűlési választáson nem indult és így – ellentétben az összes parlamenti párttal – semmiféle állami támogatásban nem részesül” 

– fogalmazott.

Korrupcióval alapozta meg vagyonát a Momentum szponzora

Mint ismert: A Momentum anyagi támogatója csempészéssel, valamint a kommunista állam vállalataival való üzleteléssel alapozta meg vagyonát. Bojár Gábor mindezt az Indexnek – és korábban a HVG-nek – ismerte be.

Az üzletember Bojár Gábor neve a politikai életben sem cseng ismeretlenül. A kilencvenes években az SZDSZ holdudvarában tűnt fel, 

majd a liberális párt kimúlása után segítette – többek között – Juhász Pétert és Bajnai Gordont is. 

Az utóbbi időben pedig a Momentum anyagi támogatójaként került előtérbe.

Bojár az Index egyik műsorában felelevenítette a Graphisoft nevű vállalkozása előtti éveket, 

beismerve, hogy az üzlete beindításához szükséges forrásokat – részben – illegális úton szerezte:

„(...) Tehát akkoriban nagyon könnyen lehetett sok pénzt keresni azzal, hogy behoztuk a nyugati embargós eszközöket. Bevallom, a Graphisoft is így indult. Tehát… nem, a Graphisoft előtt. A kezdőtőkéhez a barátom pénzén kívül az is kellett, hogy bármilyen üzletet én is megcsináltam: ez az embargós cuccoknak a becsempészése és jó áron való eladása állami vállalatoknak.”

Magyar Péter pártjának anyagi támogatója tehát csempészéssel, valamint a kommunista állam vállalataival való üzleteléssel alapozta meg vagyonát.

Ennyi év után bevallhatom, hogy az első megrendelésünk után – amely még itthon volt 1982-ben, és a Paksi Atomerőmű csőrendszereinek tervezéséhez szállítottunk szoftvert – vissza kellett adnunk tíz százalékot” – ezt pedig már a hvg-nek nyilatkozta, amely cikket azóta már törölte a portál, ám itt még fellelhető.

képernyőmentés

Hogy mennyivel támogatta a Tiszát? 

Bojár a Média1-nek küldött válaszában kifejtette: nem lesz titok az összeg, hiszen meghaladta a félmillió forintot, így a párt beszámolójában megjelenik majd a szám. 

Annyit elárulhatok, hogy messze nem akkora összeggel hogy a kérdésfeltevésben megjelenő feltételezés helytálló legyen, miszerint »kapcsolatba hozható lennék Magyar Péterrel«, sugallva, hogy én állok mögötte anyagilag. 

Őszintén remélem, hogy nem az én támogatásom a legnagyobb” 

– jegyezte meg a portálnak.

Hozzátette: a rendszerváltás óta mindig támogatott anyagilag is néhány értékrendjükben hozzá közel álló pártot és civil szervezetet, de arra mindig vigyázott, hogy ez ne legyen akkora, hogy neki akarjanak megfelelni. 

A támogatást nem »üzleti befektetésnek«, hanem polgári kötelességnek tartom” 

– szögezte le.

Ezt is ajánljuk a témában

Mit gondol Bojár Magyar tevékenységéről?

Az üzletember elárulta: Magyar Péter nagyon sok olyat mond, ami távol áll tőle, de ártott a Fidesznek és ez most mindennél fontosabb volt. 

Természetesen nem tetszik, hogy nehezen viseli a kritikát és ezért a maradék valóban független sajtónak is nekimegy, sommásan egy kalap alá vonva őket néhány tényleg »álellenzéki« fórummal. Egy politikusnak bírni kell a kritikát, még ha méltánytalannak is érzi” – írta válaszában ennek kapcsán, hozzátéve, hogy nem ért egyet a többi létező ellenzéki párt pocskondiázásával sem, illetve Magyar EU-ról vallott nézeteivel sem tud azonosulni.

Orbán Viktorral szemben (és ebben a kérdésben Magyar Péterrel szemben is) tehát nem a nemzeti szuverenitás erősítésében (ami ráadásul esetünkben csak Orbán Viktor szuverenitását jelenti), hanem az egyre mélyülő európai integrációban hiszek” – fogalmazott.

Bojár szerint az ellenzéki térfél most messiás-várásban van, és ezt Magyar Péter jól megérezte.   

Az üzletembernek fogalma sincs arról, hogy kik lehetnek a Tisza Pártnál felbukkanó, állítólagosan hozzá kötődő személyek, és azt sem tudja, milyen szálak kötik a Tisza Pártot a Jobbikhoz. Mint kifejti: 

jelenleg hozzá legközelebb a Momentum áll.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bognár Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

Bojár liberális okoskodása ellentmond a józan észnek.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­k­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Box Hill
2024. július 03. 13:20
"Mert aki Orbán ellen hatékonyabbnak bizonyul, mint az elmúlt 14 évben bárki, azt teljes szívvel támogatom” Ezzel szemben, akit támogatott az Orbán ellenzékével szemben volt a leghatékonyabb. Ez a pofára esés alapesete.
madárinfluencer
2024. július 03. 12:53
Bojár Gábor 2020-ban az Indexnek adott interjújában elmesélte, hogy amikor a cége az USA-ban próbálta megvetni a lábát megkereste az FBI. Szerintem azóta is tart ez a gyümölcsöző kapcsolat.
gyaloggos
2024. július 03. 12:44
TE BOJÁR! AZT értem, megértem, hogy ELEGED van ORBÁN VIKTORBÓL, az IDESZ -ből, DE EGY MAGYAR PÉTERREL mit akartok? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!