Most már tény: óriási a balos fölény a pszichológusok körében – a jobboldaliakat módszeresen kiszorítják

2024. július 27. 09:09

Az „Ideológiai és politikai torzítás a pszichológiában” című kötet fontos látlelet, amelyet jó esetben a hazai tudósközösség is türelemmel tanulmányozhatna.

2024. július 27. 09:09
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

(Nyitókép: Shutterstock)

Van egy közkeletű meggyőződés, miszerint a tudomány megkérdőjelezhetetlen, mindig igaz és objektív.

Ez azonban téves. A tudományt is emberek csinálják, akik esendők, elfogultak, és mindezt a legjobb módszertanokkal sem lehet kiküszöbölni.

A természettudományok még talán megfelelnek ezen elképzeléseknek, ám a társadalomtudományok semmiképp. Legalábbis ez derül ki egy tavaly megjelent tanulmánykötetből, amely a pszichológia tudományára koncentrál, ám kitér az egész társadalomtudományos szcénára is. A kötet ugyan az Egyesült Államokra fókuszál, ám mivel az amerikai tudomány globális kihatással bír, nem ignorálhatjuk, mi folyik a tengerentúlon.

Úgy állunk, hogy

az USA-ban a közgazdaságtanban három az egyhez a baloldaliak túlsúlya;

az olyan területeken, mint a politikatudomány, ez az arány öt az egyhez; az antropológia és a szociológia területén viszont hússzoros a baloldali meggyőződésű professzorok aránya. Az amerikai pszichológusok 90-95 százaléka (!) baloldali – derül ki az Ideological and Political Bias in Psychology (ideológiai és politikai torzítás a pszichológiában) című kötetből, amely eme torzítás természetét, elterjedtségét és a rá adható lehetséges válaszokat méri fel.

 

De hogy miért befolyásolja a tudósokat, ez esetben a pszichológusokat a világnézetük a tudományos munkában? A pszichológia az ember lelkével foglalkozik. Márpedig az előző néhány száz év fő politikai-ideológiai törésvonala azzal kapcsolatos, hogy ki mit gondol az emberi természetről. A konzervatívok-jobboldaliak úgy vélik, az ember természete tökéletlen és esendő mind morálisan, mind intellektuálisan, és az ember nem tökéletesíthető. A baloldaliak-liberálisok szerint az emberi természet flexibilis, az ember tökéletesíthető. Steven Pinker és Thomas Sowell bizonyítékai szerint a kortárs természettudomány eredményei inkább a konzervatívok álláspontjához állnak közelebb. Egyértelmű, hogy a pszichológiát nem tudja nem befolyásolni az emberi természetről alkotott nézetünk. A dolgon nem segít, hogy a tudósok éppenhogy nem tudják meghaladni a közéleti vitákat, sőt még megosztottabbak, mint a hétköznapi emberek.

A kötet ugyanakkor a baloldali-­liberális torzításra koncentrál. A kérdésre, hogy miért nem fele-fele arányban tárgyalja a jobb-, illetve baloldali torzítást, a válasz az, hogy nem ez a valós arány. A baloldali torzítás durván domináns, mivel a pszichológusok túlnyomó többsége baloldali. Egyesek azzal érvelnek, hogy a liberális álláspont a tudományos, illetve hogy a liberális beállítódás alkalmasabb a tudományos munkára, de az ilyen felvetéseket nem támasztják alá a kutatások.

A tudósok világnézete befolyásolja már azt is, hogy milyen témát kutatnak (kisebbségek, diszkrimináció stb.), azt, hogy miként magyarázzák a tudományos eredményeket, továbbá hogy miként tanítanak, vagy hogy kivel hajlandók együtt dolgozni (konzervatívokkal kevésbé). Politikai torzítás például a politikai torzítás létének tagadása, akárcsak az, hogy tudományellenesnek nevezik már a baloldali politikai tudományos torzítás létének felvetését is. 

Mindenesetre a kötet bemutatja, hogy

a konzervatív pszichológusoknak nehezített terep az egyetemi lét, a baloldaliak szisztematikusan diszkriminálják a konzervatív tudósokat,

és a baloldali világlátás befolyásolja a kutatást is. Fontos látlelet ez, melyet jó lenne, ha a hazai tudósközösség is türelemmel tanulmányozna.

Craig L. Frisby és társai (szerk.): Ideological and Political Bias in Psychology – Nature, Scope, and Solutions. Springer, 2023

 

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­e­­l­­­d­ ­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
panyigai péter
2024. augusztus 22. 01:00
"az USA-ban a közgazdaságtanban három az egyhez a baloldaliak túlsúlya; az olyan területeken, mint a politikatudomány, ez az arány öt az egyhez; az antropológia és a szociológia területén viszont hússzoros a baloldali meggyőződésű professzorok aránya. Az amerikai pszichológusok 90-95 százaléka (!) baloldali" Ezek nem tudományok, mert nincs meg bennük a minimális konszenzus, még a tárgyukról sem.
VeressZoltán
2024. augusztus 21. 20:31
Igaz! Személyes megtapasztalás. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet bűzlött a komcsilipsi szagtól!
lististerc
2024. augusztus 21. 19:28
Hülye vagy és tudatlan, Szilvay.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!