Az országos főépítész szerint a lepukkant pesti aluljárókat újra kell gondolni, vagy meg kell szüntetni

2024. július 24. 10:50

A szakember tartja, egy város akkor működik jól, ha az utcaszinten történik a közlekedés.

2024. július 24. 10:50

Nyitókép: Jelenleg áldatlan állapotok uralkodnak a legtöbb budapesti aluljárónál. Fotó: Mandiner-archív/Földházi Árpád/a kép illusztráció.

Lánszki Regő, országos főépítész szerint a koszos, sötét és kihasználatlan budapesti aluljárókat élettel és természetesen fénnyel kell megtölteni vagy ha lehet, meg kell szüntetni őket – írja a Magyar Nemzet. A szakember szerint egy város akkor működik jól, ha az utcaszinten történik a közlekedés, „az embereken nem lehet föld alá terelni”, de ha már így történt, változtatni kell az egyre csak romló aluljárókkal kapcsolatban. A főépítész tartja, a pesti aluljárók többségénél a látvány siralmas, a legtöbb üzlet bezárt, amelyik pedig nyitva van, „alacsonyabb színvonalú üzlet”, folyamatosan nő a hajléktalanok száma, az aluljárók sötétek és kellemetlen szag terjeng mindenhol. 

„Budapesten az elmúlt időszakban számos helyen felismerték, hogy bizonyos aluljárókra nincs szükség. Erre jó példa, hogy a Margit híd budai hídfőjénél évtizedeken keresztül volt egy aluljáró, amelyet egy szintbeli gyalogátkelő létrehozása teljesen feleslegessé tett, ezért az önkormányzat felszámolta. 

Ezen aluljáró megszüntetéséhez hasonlóan Budapest szerte meg kell vizsgálni, hogy valójában hol van szükség aluljárókra. Ahol lehet a felszínen biztosítani a gyalogos közlekedést, ott egyszerűen meg kell szüntetni az aluljárókat” – fogalmazott az országos főépítész.

A hajláktalanok tanyája lett sok pesti aluljáró.
Fotó: Mandiner-archív/Földházi Árpád

A beszélgetés során hangsúlyozta: 

„Azokon a helyszíneken pedig, ahol feltétlenül szükség van ezekre az aluljárókra, ott rendbe kell hoznunk, ki kell bővítenünk őket, hogy ne csak kis szűk folyosók legyenek, hanem megfelelő teresedéssel jó térélményt tudjunk biztosítani az arra járóknak. Ezzel együtt lehetőség szerint a természetes fényt minél inkább be kell engedni” 

– mondta a szakember. A beszélgetés során szóba került a Nyugati pályaudvarnál található aluljáró, amely siralmas képet mutat. A szakember tartja: „elsőként rendezni kell a tulajdonviszonyokat és meg kell határozni, hogy az adott városrésznek milyen szolgáltatásokra van szüksége, majd pedig ezeket az üzleteket kell bevonzani a területre különböző kedvezményekkel és lehetőségekkel” – összegzett az országos főépítész. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­­k­­­e­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
lefty67
2024. július 24. 23:09
A fél országból ide költöznek a lumpen alkeszok, hivatásos, nem hivatásos kéregetők, mentális betegek! Ezt kéne kezelni!
DE JÓ
2024. július 24. 22:01
Ez egy idióta. A hajléktalanok miatt szüntessük meg az aluljárókat? Nem fordítva kellene??? Tarlósék nekiláttak, alakult is rend, erre a libsik lerombolták az egészet. Valamelyik elborult libsi barom nyilatkozta egyszer, hogy Orbán Viktor a rendet választotta a szabadság helyett. Ez mindent el is mond róluk. Ezt a főépítészségre méltatlan majmot meg ki kell rúgni. Egy kétmilliós városból nem lehet nádtetős, harangozós, bogárzümmögős falut csinálni. Ez meg a nemzeti oldal idióta lázálma.
Chekke-Faint
2024. július 24. 19:04
Az aluljáró valószínű azért épült, hogy az utcaszinti gyalogátkelőhelyek megszűnjenek, és veszélytelen legyen a gyalogos forgalom Akkor most már kevesebb a forgalom a felszínen? Mekkora ökörnek kell lenni valakinek, hogy nem tudja miért is épültek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!