Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A sajtó a hibás

2024. július 03. 07:50

Magyarországon egyetlen hatalom sem bukott meg azért, mert rossz volt a sajtója. Ezt alaposan félreérti Orbán és Gyurcsány is.

2024. július 03. 07:50
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

„A közéleti sajtónak minden európai jogrendszerben dedikált feladata, hogy megmondja a véleményét a politikáról. A politikának viszont nem feladata, hogy megmondja, milyen a sajtó: erre tartjuk a nézőket/hallgatókat/olvasókat.

A DK – a pártelnök videóra mondott 33 pontjának tanulsága szerint – a nem fideszes sajtóban vélte megtalálni kevéssé kedvező választási szereplésének egyik okát. Élcelődhetnénk azon, hogy ezek szerint a fideszes sajtóval nincs gond, de kár lenne elviccelni a dolgot, komoly témáról van szó. »Az ellenzéki politizálás gyengeségét az ellenzék alkalmatlanságának mutatják be, aminek súlyos következményei vannak« – mondja a pártelnök; szerinte az így megformált közgondolkodás egyfelől demoralizálja az egész ellenzéket, másfelől legitimálja a kormányt (hiszen ha az ellenzék alkalmatlannak deklarált, azzal anélkül is nő a kormány relatív alkalmassága, hogy a kormányoldal bármit tett volna érte). Továbbá, ha – úgymond – az egyik oldal autoriter, a másik pedig demokrata, akkor a demokratikus sajtó nem tarthat tőlük egyenlő távolságot. Egy demokratikus országban tarthatna, de Magyarországon, ahol nincs demokrácia, elnézőbbnek kell lennie az ellenzékkel, ha jól értjük.

Magyarországon egyetlen párt, és főleg egyetlen hatalom sem bukott még meg azért, mert rossz volt a sajtója. Ezt alaposan félreértette 2002-ben Orbán Viktor (aki 2010 óta igyekszik leverni a médián a bukását – a drasztikus utóhatásokat azóta nyögi a magyar közélet), és ha így gondolja, akkor félreérti Gyurcsány Ferenc is. Orbán hatalomban tartásához kétségtelenül nagy segítséget nyújt a pártosított nyilvánosság, de az elődjét nem a sajtó buktatta meg, és őt sem a sajtó fogja megbuktatni, hanem az, ha a szavazó többségnek elege lesz belőle.

A DK-nak jelenleg nem az »ellenséges« sajtó a problémája, vagy legalábbis nincs az első tízben a listán. A fő gond, hogy irányt kellene választani, és a kétféle lehetséges út egymással ellentétes stratégiákat igényel. Abból is következik egy személyzeti stratégia, ha máshonnan is szavazókat vonzó gravitációs ponttá akarnak válni a baloldalon, meg abból is, ha a párt magszavazóit szeretnék inkább egyben tartani. Ahogyan a 33 pont alapján döntöttek, az tökéletesen megfelel a törzstagságnak, de leginkább csak nekik: arról, hogy ki vezesse a Demokratikus Koalíciónak nevezett szervezetet, nem lehet olyan döntést hozni, ami egyszerre alkalmas az ős-DK-sok lelkének ápolására is, meg a balra húzó, de egyelőre a helyüket kereső ellenzéki szavazók begyűjtésére is. Ezt a dilemmát nem a média hozta létre, hanem az élet; a sajtó csak beszámolt róla (és ha valaki azt gondolja, hogy csupán néhány tollforgató véleményvezér látja így, olvassa végig a szövetséges pártok reakcióit).

A médiatartalom nem a politikusoknak készül, pontosabban csak annyira nekik, mint bármelyik másik tartalomfogyasztónak. Ha ezt megértik, az a mi dolgunkat is megkönnyíti, meg az övékét is. Hogy milyen az, ha nem értik meg, azt meg elolvashatja bárki – mondjuk – a Magyar Nemzetben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­­u­n­­c­­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
catalina11
2024. július 04. 09:34
A ráció prófétája 2024. július 03. 16:37 „A közéleti sajtónak minden európai jogrendszerben dedikált feladata, hogy megmondja a véleményét a politikáról.” Nem, nem dolga. A sajtónak a hiteles tájékoztatás a dolga. És itt buktál le, Miki, mert aki véleményt mond, az propagandát terjeszt. Szaros propagandisták vagytok, és ezzel be is ismerted." Hargitai elvtárs a beismerés állapotában...
catalina11
2024. július 04. 09:33
Hargitai : Magyarországon egyetlen hatalom sem bukott meg azért, mert rossz volt a sajtója. " "De vannak ennek az elképesztő öntudatnak ennél sokkal durvább megnyilvánulásai is. Azé a Gádor Iváné, aki a /régi/ Magyar Hírlap vezérpublicistájaként 1993 szeptemberében a Visegrádról Budapestre tartó Médiahajó fedélzetén a sokadik pohár után úgy este tíz körül az arcába mondja pár elképedt fideszesnek: Mi csináltunk belőletek nagy pártot. De most összegyűrünk és visszadobunk titeket oda, ahonnan egykor előszedtünk: a szemétkosárba." és csodák csodájára a Fidesz 40 százalékról 7 százalékra esett vissza... "..Budapest és a zsidóság egyesített hatalma leginkább a hírlapirodalmon nyugodott -állította Szekfű Gyula ...Miután a hírlapirodalom teljesen kapitalizálódott és elzsidósodott, a keresztény magyar is csak akkor jut szóhoz, ha szélsőségek szolgálatába áll, és a zsidó hírlapokkal vetekedve űzi és hajszolja a magyart, a közjogi viszály, gyűlölködés és a nemzeti vétkek útvesztőjében..."
tapir32
2024. július 04. 00:25
A DK-nak nincs köze a demokráciához és a jogállamhoz. Megpróbálták diszkreditálni a demokrácia egyik legnagyobb vívmányát a népszavazást, a nép akaratának közvetlen kinyilvánítását. Demokrata soha nem teheti meg, hogy külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben (dollárbaloldal). A jogkövető soha nem akar 2/3-os törvényeket 50% + 1 alapon módosítani. A DK az elmúlt 14 évben egyetlen szociális törvényt nem szavazott meg! A minimálbér emelést sem! A DK szociális demagógiát hirdet! A DK, Gyurcsány és Dobrev hazudik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!