Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A német szaklap szerint Orbán egy olyan csatárnak képzeli magát, aki „ügyesen kicselezi a kiöregedett, tehetetlen európai védőket”

2024. július 04. 18:14

A Handelsblatt azt feltételezi, hogy a magyar miniszterelnök minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni jobboldali frakciójának megerősítésére.

2024. július 04. 18:14
null

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Handelsblatt nyomtatásban megjelent véleménycikkében emlékeztettek arra, hogy Magyarország július 1-jén vette át az EU Tanácsának soros elnökségét.

A lap szerint magyar kormány döntése, hogy mottójául Donald Trump szlogenjének egy változatát választotta, egyfajta viccnek tekinthető, amelyet Orbán Viktor támogatói ünnepeltek. Ez a döntés nemcsak azért provokatív, mert Trump választási szlogenje Európa-ellenes felhangokkal bírt, hanem azért is, mert ismét világossá vált, hogy Orbán, valószínűleg az egyetlen európai politikusként, nyíltan támogatja Trumpot, és reménykedik a visszatérésében.

A lap rámutatott, hogy ez a világpolitikai dimenzió kiemeli az EU soros elnökségének jelentőségét.

Általában a zökkenőmentes folyamatok és az adminisztratív folyamatosság biztosításáról van szó. A lap arra is rámutatott, hogy nincs okunk azt hinni, hogy a magyar elnökség nem fogja megfelelően ellátni ezeket a feladatokat. Orbán, aki régóta globális szereplőként pozicionálta magát, az uniós választások után hatalmi vákuumban találta magát: nem tudott csatlakozni sem az ECR-hez, sem az ID-hez. Most új szövetséget kötött az osztrák, cseh és portugál jobboldallal.

A cikk szerzője szerint Orbán nem egyszerű focistának látja magát, hanem „olyan csatárnak, aki képes ügyesen kijátszani a megvetett, kiöregedett, tehetetlen európai védőket”. Még egy hónappal ezelőtt senki sem jósolta volna meg, hogy Marine Le Pen lesz idén a legerősebb párt – mind az európai választásokon, mind a francia parlamenti szavazás első fordulójában.

Egy olyan siker, amelyhez Orbán Viktor is jelentősen hozzájárult.

A lap szerint a magyar miniszterelnök minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni jobboldali frakciójának megerősítésére. Orbán az uniós elnökséget globális politikai lépéseihez fogja felhasználni, különös tekintettel az amerikai választásokra, amelyek eredményétől politikai befolyásának megerősödését reméli.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:28
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­z­e­­x­i­­­ ­p­­­u­­n­c­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Tárkány Álmos
2024. július 04. 20:46
Látom lelki szemeim előtt. A csatár balra indul, a potroh meg jobbra :-)))
eljolesz
2024. július 04. 20:25
"a magyar miniszterelnök minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni jobboldali frakciójának megerősítésére" Ezzel szemben pl. Ursula, vagy előtte az isiászos Drunker (vagy Junkcer) csakis az európaiak jólétét tartotta szem előtt, ugye? :)
zsocc44
2024. július 04. 20:13
Van már frakció? 7 tagállam 28 képviselőjéből kell állnia egy frakciónak. Van már ilyen? Ja, nincs…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!