A kriminálpszichológus szerint Trump merénylője demonstráló öngyilkosságot követhetett el

2024. július 17. 08:43

Végh József szerint a mintakövető magatartás miatt mások is Crooks útjára léphetnek.

2024. július 17. 08:43
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Donald Trump és a merénylője. Fotó: Brendan Smialowski/AFP/Youtube/képernyőfotó.

A híradások szerint Donald Trump merénylője, a 20 éves Thomas Matthew Crooks magának való, magányos fiú volt, aki az egykori iskolatársai szerint gyakran vált céltáblává, mivel nem illett az osztályközösségbe. Az is mélyen érintette, hogy bár szeretett volna bekerülni az iskola lövészcsapatába, nem vették be, mert nem tartották elég jó lövőnek. 

Az FBI eddig annyit közölt, nem találtak konkrétumot, amely a merénylő mentális problémáira utalna, 

soha sem volt büntetve, ezért tovább keresik Crooks motivációját a merénylettel kapcsolatban. Végh József, a közismert pszichológus, kriminálpszichológus szerint habár Crooks indítéka nem ismert, az élettörténete alapján leszűrhető a lehetséges motiváció: „Mint az amerikai elnökök elleni merénylők esetében többeknél, így Crooksnál is vélelmezhető az indíték, bizonyítani akarta, hogy ő is valaki. 

Ezt is ajánljuk a témában

Donald Trump: Halottnak kellene lennem

„A kórházban az orvos azt mondta nekem, hogy ilyet még soha nem látott, az esetet szó szerint csodának nevezte” – mondta a republikánus elnökjelölt.

A súlyos kisebbrendűségi érzés miatt fontos akart lenni, olyasvalaki, aki kellő figyelmet kap. Ezt a figyelmet ezek az emberek pedig tévesen úgy érzékelik, hogy figyelnek rájuk, tehát szeretve vannak. De ez persze egyáltalán nem igaz. 

A pszichológiából tudjuk, hogy ha valaki nem kapja meg a simogatást, a dicséretet, az elismerést, szélsőséges esetben a negatív oldalról fogja begyűjteni ezt a figyelmet, mint Crooks esetében”– mondja Végh József. 

Végh József Trump merénylőjének lehetséges motivációját elemezte a Mandiner kérésére. 
Fotó: Facebook/Végh József

Crooks a figyelmet, hírnevet nem élhette át, hiszen a mesterlövészek likvidálták. Felvetődik a kérdés: a 20 éves fiú tisztában volt vele, hogy Trump a világ egyik legjobban őrzött politikusa, akit mesterlövészek biztosítanak, mégis, miért ragadott fegyvert, hiszen kevés esélye volt az életben maradásra. Végh József szerint a körülményeket nézve akár bátortalan, demonstráló öngyilkosságról is beszélhetünk. 

„Ez az, amikor valakinek nincs elég bátorsága, hogy végezzen magával, ezért olyat tesz, amiért várhatóan villámgyorsan kioltják az életét” 

– vélekedett a pszichológus. Crooks sikertelen merénylete Trump ellen a kriminálpszichológus szerint sajnos másokat is aktiválhat: „A mintakövető magatartás alapján sajnos benne van, hogy akik eddig csak fontolgattak egy merényletet, most, a híreket olvasva úgy érzik, én ennél jobban csinálnám. Persze ne legyen igazam” – összegzett Végh József. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­­­d­ ­­a­ ­s­z­e­­x­i­ ­­­p­­­u­n­c­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
makata
2024. július 18. 08:58
Már csak azt kellene megmagyaráznia a szakértőnek, hogy miért pakolta tele az autóját robbanóanyaggal, ha nem akart menekülni a merénylet után. Az arra utal, hogy menekülést tervezett és a nyomok szükség szerinti eltüntetését. Csak az első lövés nem sikerült és így tovább próbálkozott, míg ki nem szúrták és le nem lőtték. A hangtompító szintén arra utal, hogy észrevétlen akart maradni és csendben eltűnni. Egyáltalán nem tervezett meghalni. Hős akart lenni, nem halott.
paracelsus-2
2024. július 17. 11:47
Véghbél Jóska megmondta, akkor úgy van. Hülye szélhámos.
Wolfram004
2024. július 17. 10:50 Szerkesztve
Ó, szegény fiúcska, hisz nem is akart ő bántani senki, egy fülpöcit szánt Trumpnak, hogy felhívja magára a figyelmet. A több a véletlenek szerencsétlen összejátéka. Pár rendőrt, akik épp félrenéztek majd elvisz a hirtelen szívhalál, a többit 80 évre titkosítják. Minek ezt bonyolítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!