Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A Financial Times újságírója megfejtette: így fogja maga alá gyűrni Orbán Brüsszelt

2024. július 03. 13:55

Az európai jobboldal megerősödéséről írtak a brit lapban.

2024. július 03. 13:55
PM Giorgia Meloni hosts Hungary PM Viktor Orban

Nyitókép: Photo by Tiziana FABI / AFP

A Financial Times hasábjain többek között az európai jobboldal térnyerésével foglalkoztak. „Ma azt kutatjuk, hogy a párhuzamosan működő uniós jobboldali kormányok hogyan tarthatnak blokkoló kisebbséget a döntések megvétózására. Amennyiben a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) többséget szerezne a franciaországi választások második fordulójában, az nemcsak a belpolitikában okozna töréseket, hanem a jobboldali pártoknak vétójogot adna az uniós jogszabályokkal szemben. Marine Le Pen RN-je vasárnap elsöprő győzelmet aratott az előrehozott parlamenti választás első fordulójában. Franciaország második fordulója miatt nem világos, hogy az RN megnyerné-e a parlamenti többséget. De még egy szűk győzelem is »megbéníthatja« az uniós döntéshozatalt” – mondta Pascal Canfin francia liberális EP-képviselő a Financial Timesnak.

Canfin rámutatott, hogy ha az EU lakosságának 35 százalékát képviselő legalább négy tagállam tartózkodik vagy a jogszabály ellen szavaz, az ügy nem mehet át.

Ha összeadjuk az olaszországi Giorgia Meloni és a magyarországi Orbán Viktor jobboldali kormányát, a szlovák „euroszkeptikusokat” és az újonnan megalakult holland kormányt, valamint a potenciális, RN által uralt francia kormányt, akkor öt tagállamot kapunk, amelyek az uniós polgárok 35,7 százalékát képviselik, ami már elegendő a blokkoló kisebbség kialakítására. Belgium hamarosan hasonló nyomot követhet, ha az N-VA flamand nacionalista párt előrelép a koalíciós tárgyalásokon.

„Természetesen [a jobboldali kormányok] nem mindig értenek egyet mindenben” – mondta Canfin. Rámutatott, hogy a jobboldali csoportok Ukrajnával szembeni álláspontja nagyon eltérő volt. „De a migráció, a zöld kérdések, az emberi jogok terén ezek valószínűleg össze fognak kapcsolódni, és ez azt jelenti, hogy kollektív vétójoggal fog rendelkezni [a] szélsőjobb, ha elkezdenek együttműködni” – tette hozzá. Az RN már megfogadta, hogy csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok adóját, ha többséget szerez, és csökkenti például a szélerőművek támogatását. Megbénítanák Európát – mondta Canfin.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­a­ ­s­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
BAJA
2024. július 04. 19:55
Aki elszigetelődött? 🤖
frenki-7
2024. július 04. 00:47
A Meloni-Eu viszonylatban mindkettő eltaktikázta magát. Az EU nem választotta le eléggé a jobb oldalról, Meloni pedig az olasz pénzekhez csak Orbánék támogatásával juthat (pontosabban az elvonást csak ők tudják majd megakadályozni). Szerintem az olaszok jobb pozicióból inndulhattak volna, ha összefogtak volna a fr. jobboldallal és Orbánékkal. Ha ezt a lehetőséget fenntartják, az EU erőből nem lesz kormányozható.
materialista
2024. július 03. 20:26
Joachim Stanisław Brudziński lesz az ECR egyik társelnöke, vagyis a lengyelek maradnak ebben a csoportban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!