Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Tordai Bence elárulta, mikor döntötte el, hogy kilép a Párbeszédből (VIDEÓ)

2024. június 11. 16:46

A képviselő úgy véli, „Karácsony Gergely sokkal jobb eredményt ért volna el, ha nem olyan plakátról mosolyog le, amiken ő egy háttérfigura Dobrev mögött”.

2024. június 11. 16:46

Nyitókép: Képernyőfotó

„Azzal, hogy a Párbeszéd összefogott a DK-val és az MSZP-vel, saját létjogosultságát kérdőjelezte meg” – többek között ezzel indokolta Tordai Bence, hogy kilép a Párbeszédből. A párt eddigi frakcióvezetője azt is hozzátette,

ez nem egy összefogás, hanem egy önfeladás. 

Ezért a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatommal sem tudtam támogatni. Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát” – írta közösségi oldalán is közzétett nyilatkozatában.

Ezt is ajánljuk a témában

Tordai Bencét a döntésének hátteréről Rónai Egon kérdezte hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az egykori frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy gyakorlatilag az összefogás bejelentése óta, megközelítőleg március vége óta tudta, hogy kilép a pártból. 

Felidézte, hogy mikor 

megérkezett a „visszautasíthatatlan ajánlat a DK-tól, akkor lezajlott egy pár napos vita a pártban”.

 Tordai hozzátette, hogy azzal, hogy ezt elfogadták, felülírták mindazt a stratégiát, amit 2022 júliusában fogadtak el, mi szerint „egy markáns, erőteljes zöld politikát fognak vinni. Ehhez képest ez egy éles váltás volt, hiszen még a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján akarnak indulni a párbeszédes kollégák”.

„Úgy gondolom, hogy

ez nemcsak szembemegy az eredeti elképzelésünkkel, hanem szükségtelen is.

 Zöld, baloldali pártot próbáltunk építeni, amely hozzájárul egyrészt a rendszerváltáshoz, másrészt pedig a zöld értékrendet képviseli” – jelentette ki a politikus.

„Azt látom, hogy mit ártott ez az együttműködés”

Tordai arra is emlékeztetett, hogy „ez a lista úgy nézett ki, hogy csak DK-sok voltak bejutó helyen, akik majd a Szocialistá és Demokraták frakciójában foglalnak helyet. (...) Lehet, hogy Jávor Benedek az Európai Zöldek frakciójában jobban el tudta volna látni, mint az S&D-ben Dobrev Klárék”.

A távozó frakcióvezető arra is kitért, hogy „pragmatikus szempontból” sem látja, hogy ez az összefogás a Párbeszédnek mit hozott. „Két-három önkormányzati kampányban talán nagyobb támogatást kaptak a jelöltjeink, nem is feltétlen tudtak ebből profitálni. Helyi konfliktusok elsimítódtak. Ezen felül nem igazán látom, hogy mit tett hozzá a Párbeszéd helyzetéhez”.

Tordai ugyanakkor felhívta arra a figyelmet hogy azt látja, hogy mit ártott ez az együttműködés. 

Karácsony Gergely sokkal jobb eredményt ért volna el, ha nem olyan plakátról mosolyog a nézőkre, amiken ő egy háttérfigura Dobrev Klára mögött”

 – vélekedett az országgyűlési képviselő.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pugacsov-0
2024. június 13. 20:20
Adja vissza a mandátumát !!!
kisemgy
2024. június 12. 01:44
De hiszen az, egy háttérfigura a Dobrevék mögött!!!
Dunhill67
2024. június 11. 22:23
helyes...akkor nem vagy már pártfunkci sem...indulhat a bontógolyó az engedély nélkül felépített "nyomortanyádra",ugye?
kbs-real
2024. június 11. 19:49
Hazudik a nyomorult. Tudja ő, hogy a DK nélkül Karácsony már sehol se lenne. Ha valóban a DK-val lenne baja, akkor visszaadná a parlamenti mandátumot, amelyet szintén tőlük kapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!