Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Szijjártó Péter: Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásának keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült

2024. június 14. 22:38

Éles viták után péntek este megállapodás született Brüsszelben.

2024. június 14. 22:38
Cyprus Hungary

Nyitókép: Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este a Facebook-oldalán.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott Brüsszelben arról, hogy milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával – emlékeztetett a miniszter.

„Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek. Néhány tagország hallani sem akart erről a feltételről, mi viszont világossá tettük, hogy ragaszkodunk a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek” – emelte ki.

Éles viták után péntek este megállapodás született Brüsszelben: az Ukrajnával folytatandó tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.

„Most már tehát brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat” – szögezte le Szijjártó Péter.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 15. 18:17 Szerkesztve
"A nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell hogy legyen bármifajta továbblépésnek." Kezdetnek jó a probléma megközelítése de nem elégséges. Szívatni kell az ukránokat és az EU-t teljes gőzzel! Egy aprócska de nem jelentéktelen módosítással így kell hogy hangozzon a követelés: Az ukrajnai ÖSSZES nemzeti kisebbség kivétel nélkül, beleértve az orosz kisebbség jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell hogy legyen bármifajta továbblépésnek. Ezt a követelést a végsőkig tartani kell! Mivel a habzó szájú vérszomjas náci Ukránoknak ez a kissé módosított feltétel teljesen elfogadhatatlan és teljesíthetetlen, ezzel a kitétellel saját magukat zárnák ki az EU-hoz való csatlakozásból. Jól látható hogy az EU az USA bármit megtennének az ukrajnai értékes földterületek megszerzése érdekében. Magyarország ezzel a hatékony blokkolással egyúttal választ is adna az EU bizottság által kezdeményezett az Európai Unió Bíróság június 13-i súlyos milliárdos ítéletére.
gyzoltan-2
2024. június 15. 13:12
Se Szijjártó, se Orbán Viktor, sem a Magyar Kormány nem felejtkezhet el arról az evidens alaptételről, hogy sem az oroszoknak, sem az ukránoknak semmi keresnivalójuk nincs, nem lehet a Kárpát-medencében! Ez elsőrendű magyar érdek, melytől magyar nem térhet el! Ráadásul ez egyetemes, felülírhatatlan európai érdek is! Aki ettől eltérően nyilatkozik, foglal állást, cselekszik, az egyértelműen a magyarság ellensége, legyen az bárki is..!
Infidel
2024. június 15. 11:49
Ez igen jól hangzik, de csak a kijelentés erejéig. A gyakorlat eddig is valami teljesen másról szólt.
lazio154-2
2024. június 15. 10:05
Nagy csicskulás kezdődött! Valamelyik hölgy /Meloni?/ előírta, ha velük akar a fidesz frakciózni, az ukránokat szeretni kell! Jövőre igazi BÉKEMENET jön! Jelszava: El a kezeket Ukrajnától! És ugyanazok mint 3 hete újra ott lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!