Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

„No war, no gender, no migration!” – az összeurópai problémára milyen bölcs megoldást találhatunk, amely sokkal, de sokkal hatékonyabb ennél? Elő a farbával!

2024. június 04. 05:32

Talán jó lenne, ha a politikusok egy EP-kampányban a legégetőbb európai kérdésekről beszélnének. Minden egyéb ugyanis a választók durva lenézése.

2024. június 04. 05:32
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Micsoda lenézése az embereknek ez a háborúval riogatás, miközben Magyarországon 40 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi rendszerből! Miközben soha ilyen kevés gyerek nem született!” – hallhatjuk újra és újra az európai parlamenti választási kampány finisében.

Csak folytatódna már egyszer végre a gondolatmenet, hogy a lenézve levést nem kedvelő választópolgár megtudja, mi is a terv: hogyan növekedne a termékenységi ráta, miként fényesedne a helyzet Szabolcsban ápolófronton,

ha ezúttal az Ursula von der Leyen-féle igazikonzervatívok vagy a Daniel Freund-féle liberálisok sokaságát gyarapítaná a szavazatával.

Az addig megvan, hogy egy majdani esetleges kormányváltás esetén lenne különálló egészségügyi minisztérium, és az valamiféle rejtélyes afrodiziákumként hatna a húszas-harmincas korosztályra, de Németországban például pont van efféle tárca, ráadásul szövetségi és tartományi szinten egyaránt, ám ehhez képest évente újabb és újabb csúcsot döntenek a természetes népességfogyásban.

Tavaly már 335 ezres mínusz lett az eredmény, mivel 1000 lakosra csupán 8,3 élveszületés jutott – Magyarországon 8,9.

Halálozásban a németek valamivel jobban állnak, az olló azonban ott is egyre zárul. Amelyik minisztériumuk szépíteni tudott a népességstatisztikáikon, az legfeljebb a belügy, amely a 29 éves mannheimi rendőrt megkéselő Sulaiman A-t is beengedte, majd menedékkérelmének elutasítása után is megtűrte az országban, tekintettel az afgán férfi időközben született, német állampolgárságú gyerekére.

Ezt is ajánljuk a témában

Tény, hogy a szerencsétlen rendőr agyi ereit precízen vágta el a jövevény, de leszögezhetjük, hogy ő sem agysebész.

Ahogy azok az alakok se, akik tavaly a 761 csoportos nemi erőszakot elkövették Németországban. Amire mit mond most, kettőezer-huszonnégyben a CDU egyik tartományi minisztere? „Aki az országunkba jön, annak be kell tartania a törvényeinket.

Buta birka volt vajon az, aki 2015-ben nem érezte álproblémának és ócska terelésnek ugyanezt a mondatot, sem pedig kirekesztő húzásnak a kerítésépítést?

És mi a garancia arra, hogy most, 2024-ben kifejezetten birka az, aki nem érzi álproblémának és ócska terelésnek a háború veszélye miatti kiabálást?

De lássunk egy másik idézetet. „Az ápolóhiány akut. Az ápolókon hatalmas a teher. A következmények drámaiak: lezárt ágyak, elhalasztott műtétek és túl kevés idő a páciensekre. Amikor ápolókkal beszélek, szinte mindig elhangzik a mondat: »tulajdonképpen három ember helyett kell dolgoznom«” – akinek a szájából ez néhány hete elhangzott, az nem más, mint Andreas Babler, az osztrák SPÖ elnöke és kancellárjelöltje.

A boldog Ausztriában! Akut ápolóhiány!

Úgy, hogy van egészségügyi minisztériumuk, amelynek ráadásul a nevében is kifejezetten benne van, hogy az ápolásért is felel!

Ugyanabban az Ausztriában, ahol a tavalyi 1,32-es termékenységi ráta minden idők legrosszabbika volt,

a természetes fogyás pedig olyan mértékű lett, mint utoljára a világháború végén.

Ott is kizárólag a bevándorlás javít tehát az összképen, de úgy, hogy az a sok-sok szívós, fiatal férfi sem bírja orvosolni az egészségügy humánerőforrás-hiányát.

Ha ezzel szemben Magyarországon létezik olyan, aki bátran ki mer állni a nép elé azzal az ígérettel, hogy ők a magyar költségvetésből, illetve uniós programokból bizony hogy jobban fel tudnák pörgetni a születésszámot és meg tudnák oldani az ápolóhiányt, az ne szemérmeskedjen így, az uniós választások előtt, hanem

ossza meg ezt a know-how-t mielőbb, rögtön tanúbizonyságot téve a konstruktív hozzáállásáról és valódi európaiságáról.

Az egészségügy tagállami hatáskör, brüsszeli jogalkotásra ezért nemigen van mód, teljesen fölösleges tehát a brüsszeli mandátumra várni – tessék előállni a metódussal. Különös tekintettel arra a pártra, amelynek alelnöke nem győzi recitálni, hogy korábban mennyire meg volt kötve a keze – most végre szuverén és tettrekész, hát hajrá,

ki vele, hogyan tudnák Olaf Scholzék a Sulaimanok helyett kicsi bajor Helmutkákkal gyarapítani a kontinenst?

Miként lehetne csöppnyi Felixek és Emmák gőgicsélésétől hangos a Favoriten negyed?

Az összeurópai problémára milyen bölcs megoldást találhatunk, amely sokkal, de sokkal hatékonyabb annál, mint hogy

no war, no gender, no migration?

Az új bezzegországnak számító és az elmúlt 14 évben állítólag jóval ügyesebben sáfárkodó Lengyelországban 2012-ben nagyjából a magyarországival azonos mélységben, 1,33-nál állt a termékenység – 2022-re ők ebből 1,29-et csináltak, az állítólag megbukott magyar családpolitika pedig 1,56-ot. Aki tudja, hogyan lehetett volna ezt még látványosabban feltornázni,

diktálja már a teendőket, polák barátaink kedvéért is!

Az, hogy „hazahozzuk a külföldön élő fiatalokat”, önmagában nem túl meggyőző, hiszen pillanatnyilag Magyarországon magasabb a termékenység, mint amikor a fiatalok előtt megnyílt az út Ausztriába és Németországba. Ráadásul 2023-ban osztrákból is 613 000 élt külföldön; 4,4 százalékkal több, mint 2022-ben, pedig náluk nem is lett újabb kétharmados Orbán-kormány – arányaiban tehát

ott is majdnem annyian próbálnak szerencsét külföldön, mint ahány magyar az ENSZ szerint tartósan más országban tartózkodik.

Mégiscsak a négy uniós alapszabadság egyike a személyek szabad mozgása, érdemes tehát kormányoktól függetlenül számolni vele.

Amivel pedig szintén érdemes számolni, az az, hogy az Európai Parlamentben a jövőben is bőségesen lesz alkalom szavazni (és az uniós pénzek ügyében tárgyalni) olyan szövegekről, amelyek a nemi identitásban való elbizonytalanodást elősegítő LMBTQ-lobbinak kedveznek, amelyek az abortusz alapvető joggá minősítésével erodálnák a születendő magzat értékét, vagy amelyek egy permanens bizonytalanságot jelentő háborúba öntenék számolatlanul és a következő nemzedékek kontójára is az eurókat (és a másféle erőforrásokat). A Brüsszelbe kikerülő képviselők pedig ezekről, és csak ezekről fognak tudni dönteni –

így hát egy EP-kampányban helyénvaló volna mindenekelőtt ezekben a kérdésekben világosan állást foglalni.

Minden más ugyanis a választók lenézése.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 349 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. június 05. 00:12
No magyar nyelv.
Claudius1
2024. június 04. 19:35
A mocskos propagandista nem írta meg, hogy Kovács Ubul 2024. június 04. 14:06 A valóság: "Újabb negatív rekord keletkezett az áprilisi születési számmal Magyarországon, csak 6139 gyerek született az áprilisi hónapban, ilyen rossz még soha nem volt ez az érték. Az év első négy hónapjában 8,6%-kal kevesebb gyerek született, mint tavaly ilyenkor (pedig már az is rossz érték volt), a termékenységi mutató 1,37 volt, az áprilisi pedig már csak 1,33."
Zokni
2024. június 04. 16:43
“Ezt a hosszútávú szerves fejlődést mi a bánatért nem tudta bemutatni az imádott oldalad? Ha elfelejtetted volna, itt nemrég volt rendszerváltás, ahol az imádottjaid átmentették a hatalmukat saját maguk részére, a Fidesz pedig a semmiből épült fel amazok sikertelensége miatt.” - írja salátás. 1. A hosszútávú szerves fejlődés megvalósult. A rendszerváltás utáni - többek között az azt kiváltó tartós dekonjunktúrát követő - pozitív (max 5 %-os) GDP állandósult. Két kivétellel: a 2006-‘10-es világválság, és a 2019-‘20-as pandémia idején. Ez nem sok, de ha kidob az EU, akkor ennyi sem lesz. 2. Ebben benne vannak a Fityma időszakai (‘98-‘02, meg a ‘10-‘24) is, és semmi nem épült fel a semmiből, hanem csak ez, és ez is jórészt az EU támogatásból. A másik ok a válság utáni nk-i felfutás volt. (A ‘89 előtti hatalom birtokosai semmit sem mentettek át.)
Kovács Ubul
2024. június 04. 14:06
A valóság: "Újabb negatív rekord keletkezett az áprilisi születési számmal Magyarországon, csak 6139 gyerek született az áprilisi hónapban, ilyen rossz még soha nem volt ez az érték. Az év első négy hónapjában 8,6%-kal kevesebb gyerek született, mint tavaly ilyenkor (pedig már az is rossz érték volt), a termékenységi mutató 1,37 volt, az áprilisi pedig már csak 1,33."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!