Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nemzetgazdasági Minisztérium: félremagyarázás helyett tények, nem vagyunk Európa legszegényebb országa

2024. június 21. 12:19

Nemzetközi összevetésben megállapítható, hogy a magyar családok nettó vagyona meghaladja a GDP 106 százalékát, amellyel az unió középmezőnyébe tartozik.

2024. június 21. 12:19
null

Nyitókép: Nemzetgazdasági Minisztérium 

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken. 

A közlemény szerint „Közgazdaságtani egyszeregy” az az alapvetés, hogy saját döntésük alapján jövedelmüket a családok elfogyasztják vagy megtakarítják. Így a fogyasztási adatok önmagukban csak korlátozottan értelmezhetők, abból a szegénységre való következtetést tenni rosszindulatú csúsztatás. A tények ezzel szemben azt mutatják, hogy a szomszédban zajló háború következtében a magyar családok óvatossági motívuma, teljesen természetes módon megerősödött. Így a lakosság bruttó megtakarítási rátája a korábbi magas szintről még tovább növekedett és meghaladta a 21 százalékos szintet, ami az unión belül a legmagasabb érték. 

Következésképpen a magyar családok nem elköltik a jövedelmüket, hanem megtakarítják. 

Ezt támasztja alá az is, hogy 2022 elejéhez képest a magyar családok bruttó pénzügyi vagyona több mint 22,5 ezer milliárd forinttal nőtt (2010 elejéhez képest 72 ezer milliárd forinttal), így az már meghaladja a 102 ezer milliárd forintot. 

Nemzetközi összevetésben megállapítható, hogy a magyar családok nettó vagyona meghaladja a GDP 106 százalékát, amellyel az unió középmezőnyébe tartozik.

E tekintetben hazánk olyan országokat előz meg a térségben, mint többek között Szlovákia, Románia vagy Lengyelország.

A magas megtakarítási hajlandóság következtében 2023-ban a magyar háztartások GDP-arányos kamatbevételei voltak a legmagasabbak az Európai Unióban, a hazai 4 százalékos érték több mint kétszerese volt az 1,9 százalékos EU-s átlagnak. Ez javarészt a sikeres önfinanszírozásnak is köszönhető, hiszen évek óta töretlenül Magyarországon a legmagasabb a háztartások tulajdonában lévő állampapír-állomány a bruttó államadósság arányában, 2023 végén a magyar bruttó államadósság 21,9 százalékát a háztartások birtokolták állampapírok formájában. A megtakarítások alapja pedig a folyamatosan emelkedő bérszínvonal és a növekvő foglalkoztatottság. 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, miközben a munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az unióban.

A teljes közleményt ide kattintva elolvashatja

(MTI) 

 

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2024. június 21. 18:05
Élelmiszeráruházak tömve, áruházak tömve, Balaton telítve, a nem olcsó gyorséttermekben sorok állnak, Adria,Török riviéra Görög szigetek Egyiptom, stb. tele magyarokkal. Pusztító a szegénység.
Vata Aripeit
2024. június 21. 18:02
Ez ilyen ráolvasásos technika. Minden fos leírja 100×, hogy Mo-n éheznek az emberek, minden 4. magyar elvonja az ételt a szájától, hogy etethesse a gyermekét, a balaton megfizethetetlen ( mondjuk épp tele van) . A magyarok annyira szegények, hogy mindenféle tengerpartokra mennek nyaralni, sőt nyaralni se mennek. Itt senkinek sincs pénze, csak mindenki másnak aki máshol él. Csődben van a magyar, az ország...etc. csak az a qrva valóság nem ez. Ld Mp luxus-szórakozóhely telítettségét. Ott is mindenki fideszes volt, és leitatták szegényt a fiatal éhezők. Mi ez a baromság? Miért? Idióták.
lazio154-2
2024. június 21. 18:01
Van itt minden összekavarva, talán még a termőföld és az erdő is bele van számolva az emberek vagyonában! Legjobban az ragadott meg, hogy az államadóság 22 % a az állampolgárok tulajdonában van. Ha az intézményi befektetőket /bankokat- biztosítókat, ingatlanközvetítőket, gazdag önkormányzatokat stb./ lakosságnak vesszük, akkor igaz.
Zsolakomarom
2024. június 21. 17:40
Az NGMen kivul mindenki szerint csorok a magyarok Erre annyit birnak kinyogni, hogy a magyarok inkabb megtakaritanak mert beijedtek a haborutu....de persze a lengyelek, szlovakok, romanok nem ijedtek be aha No jo hazudjatok vmi jobbat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!