Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Mutatjuk, milyen változást hozhat az európai jobboldal megerősödése

2024. június 18. 08:59

A hagyományos európai parlamenti nagykoalíció megmarad, de sok kérdésben a jobboldallal alkudozhat az Európai Néppárt.

2024. június 18. 08:59

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Egyértelműen jobbra tolódott Európa a június 9-ei EP-választások eredményei alapján, vagyis megerősödtek a legtöbb mandátumot szerző, így legnagyobb parlamenti frakciótól, az Európai Néppárttól (EPP) jobbra található pártok, ezzel együtt pedig gyengült a baloldal – emelte ki elemzésében Kiszelly Zoltán. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány politikai elemzési igazgatója ugyanakkor megjegyezte: az Európai Parlament hagyományos nagykoalíciója, vagyis az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták a jövőben is uralják a döntéshozatalt. 

Fontos változás ugyanakkor, hogy az Európai Néppárt a megerősödő jobboldali frakciók támogatásával nagyobb mozgásteret kap több olyan témában, amelyet a baloldal és a zöldek elutasítanak. Kiszelly szerint 

ilyen téma lehet a kevésbé radikális Green Deal, vagyis a radikális klímaharc helyett a klímarealizmus lehet a meghatározóbb irány. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átgondoltabb, lassabb zöldátmenetet képviselhet a következő években az Európai Unió akár úgy, hogy a belső égésű motorok tilalmának terve lekerül a napirendről.

A politológus ugyanakkor kiemeli, noha alapjaiban nem változnak meg az erőviszonyok az EP-ben, a jobboldal erősödésének érzékelhető következményei lesznek, elsősorban az olasz miniszterelnökhöz Georgia Melonihoz köthető Konzervatívok és Reformerek, valamint a Marine-Le Pen-féle Identitás és Demokrácia.

Kiszelly Zoltán azt is világossá tette, hogy a választások egyértelműen megmutatták, hogy Európa polgárai nem kérnek

  • a háborúból,
  • a migrációból,
  • a zöldekből
  • és a régóta érzékelhető gazdasági nehézségekből.

Ezt mutatja, hogy Franciaországban Emmanuel Macron pártja az EP-választáson olyan csúfos vereséget szenvedett, hogy az államfő előrehozott választásokat írt ki. Európának elege van az illegális bevándorlókból, ahogy azt a Századvég legújabb Európa Projekt-kutatása is alátámasztja.

Ezt is ajánljuk a témában

A Századvég szakértőjének összegzéséből kiderül, várhatóan a migrációval kapcsolatos döntésekben lehet a legerősebb a szövetség az EPP és a tőle jobbra megerősödő pártok között, míg a június 9-ei szavazás igazi nagy vesztesei a liberálisok és a zöldek.

Az sem dőlt még el, ki lesz az Európai Bizottság elnöke. 

Noha Ursula von der Leyen jelenlegi elnök újrázna, ezt sokan nem szeretnék, 

beleértve a franciákat és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. Egyre többen vannak, akik Mario Draghi korábbi olasz miniszterelnököt látnák szívesen a bizottság élén, aki előtte az Európai Központi Bank vezetője volt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. június 19. 13:34
A Nêppàrt tele van Soros kezéből evő alakokkal. Ilyen a csiga gerincű Weber is.
makapaka2
2024. június 19. 13:25
Sajnos nem sok változás lesz, mivel a Néppárt teljesen balra tolódott a gerinctelen Weber vezetêsêvel.
Pelso j.
2024. június 18. 15:02
Nektek semmit, kis talpnyaló. Nulla közötök a jobboldalhoz.
lauderstenonis-2
2024. június 18. 11:41
Akkor most sikerült elfoglalni Brüsszelt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!