Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Meg kellett műteni a magyar űrhajóst, hogy az űrbe mehessen

2024. június 29. 18:55

Kapu Tibor a kiképzésével kapcsolatban is rengeteg érdekességet árult el.

2024. június 29. 18:55

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A Mandiner májusban beszámolt róla, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós.

A 32 éves mérnők egy hosszú és összetett kiválasztási folyamatot követően lett a HUNOR-program befutója, több mint 240 jelentkező közül választották ki. Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula már túl vannak a magyarországi kiképzésen, hamarosan majd az Egyesült Államokban folytatják a felkészülést. A következő magyar űrhajóssal a felkészülésről, a kutatásról és az űrutazásról készített interjút a Blikk.

A kiképzés részletei

„A repülést élveztem a legjobban, a kiképzés végére meg is szereztük az egymotoros kisgépre szóló jogosítványt, aminek nagyon örültem.

Rendkívül összetett felkészítésen vagyunk túl, amely során olyan tárgyakat tanulhattunk, például űrdinamikát vagy űrorvostant, amelyek nagy kihívást jelentettek mindenkinek.

A legjobban talán úgy tudnám jellemezni a kiképzésünket, hogy 30-30-30 százalékban tartalmazta a tanulást, a fizikális felkészítést és a repülés minden formáját, a maradék tíz százalék pedig az egyéb teendőkre jutott. Úgy vágtam bele, hogy nem tudtam, mire hogy fogok reagálni, de minden alkalommal büszkén fejeztem be az adott feladatot, hisz mindegyik által sokat tanultam önmagamról. Az izolációs kiképzés, a túlélő-technika és a centrifuga is izgalmas feladatot jelentett. Az izoláció például hatnapos volt, bár azt nem tudtuk előre, hogy meddig tart majd, így ez szimulálta a leginkább az űrben töltött napokat” – árulta el a kiképzésével kapcsolatban Kapu Tibor.

Az űrutazás előtti műtétek

„Engem kétszer is műtöttek már. Az amalgám fogtömésekkel régebben valóban voltak problémái a vadászpilótáknak a nyomás miatt, de a mai tömések már nem okoznak gondot.

Az azonban tény, hogy alapos kivizsgáláson esünk át és fogászatilag sem lehet olyan gócpont, ami később a megváltozott körülmények miatt bajt okozhat.

Így például rendkívül ritka az olyan űrhajós vagy vadászpilóta, akinek megvannak a bölcsességfogai. Az enyémek is el lettek távolítva, hogy az esélyét se adjuk meg egy gyulladásnak vagy más problémának az űrben” – árulta el a leendő űrhajósunk.

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alajos007
2024. június 30. 11:45
Engem érdekelne, hogy mi a probléma az amalgám tömésekkel. És miért elfogadhatóak a kompozit tömések.
sexykitty-101
2024. június 30. 10:06
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­­z­e­­x­­i­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
sexykitty-101
2024. június 30. 10:05
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­a­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Novicsok-5
2024. június 30. 10:04
Űrturista. Még csak nem is vadászpilóta. Ezek amatőr senkik. Hol van már Armstrong, Lovell, Borman vagy Young.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!