Magyarország legnagyobb jegyirodája kiküldte a leveleket – talán Önnek is jár a pénzvisszatérítés

2024. június 20. 14:03

Akár a 70 millió forintot is elérheti a vállalkozás által fizetett kompenzáció.

2024. június 20. 14:03

Nyitókép illusztráció. Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023 májusában indított versenyfelügyeleti eljárást az egyik legnépszerűbb hazai jegyportál, az Eventim hazai üzemeltetőjével szemben. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás rejtett költségekkel befolyásolta a fogyasztókat a vásárlási folyamat során.

A nemzeti versenyhatóság az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás az online jegyértékesítés során úgynevezett csepegtető árazást” alkalmazott. Ennek megfelelően egyes díjelemekről – elsősorban kezelési költség, szállítási, illetve átvételi díj – hiányosan vagy nem kellő időben, már csak a jegyek kosárba helyezése után tájékoztatta vásárlókat. 

Az online platformokon 

a vásárlási folyamat során csepegtetve megjelenő, vagy csak a fizetési folyamat végén előbukkanó, rejtett költségek sötét mintázatoknak minősülnek. 

A fogyasztó a váratlan többletdíj(ak) felbukkanásakor már értékes időt és energiát fordított a vásárlási folyamatra, így hajlamosabb a magasabb végösszeg ellenére is megvenni a terméket – ismertette a Hivatal közleményében.

Hozzátették, az Eventim az eljárás során együttműködő volt a Versenyhivatallal, a többi között elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról. A cég továbbá vállalta a jogsértéssel érintett fogyasztók kompenzálását, melynek keretében a 2022. január 1. és 2023. február 2. között, az Eventim jegyértékesítési portálon vásárló fogyasztóknak 

700 forintos összeget fizet ki. 

Ez az összeg megegyezik a kérdéses időszakban vásárlásonként felszámított rejtett kezelési költség összegével. Az így vállalt kompenzációs csomag összesen mintegy 80-120 ezer fogyasztót érinthet és annak teljes értéke 70 millió forintnál is magasabb lehet – sorolták a részleteket a kommunikében.

Érdemes figyelni az emailjeinket

A Versenyhivatal felhívta az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a vállalkozás csak akkor tudja majd kifizetni a kompenzációt, 

ha az általa a közeljövőben elektronikus levélben megkeresett fogyasztók vissza fognak jelezni,

és nyilatkoznak arról, hogy a kifizetést milyen bankszámlára kérik.

Az Eventim ezen felül vállalta, hogy átalakítja, egyszerűsíti díjstruktúráját, 

így a korábbi többféle díj helyett egyetlen szolgáltatási díjat szab majd ki, 

és ennek összegéről a vásárlás megfelelő szakaszában értesíti a fogyasztókat. A nemzeti versenyhatóság a vállalt kötelezettségek megfelelő, maradéktalan teljesítését utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja – tették hozzá a közleményben.

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2024. június 20. 15:39
Jó, illusztráció. De miért pont a Gmail logója? Mi az összefüggés?
Zokni
2024. június 20. 15:04
Visszafizeti Orbán az ellopott ezermilliárdokat? Helyes. De nekem nem kell. Csak a költségvetésbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!