Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Magyar honvédelmi miniszter: Itt a háborúk kora, megújítjuk a Magyar Honvédséget

2024. június 11. 06:09

A biztonsági környezet megváltozott.

2024. június 11. 06:09
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A Magyar Honvédség elsődleges feladata és kötelessége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő kell – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tárca hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. A miniszter hangsúlyozta, hogy ennek megvalósításához 

nemcsak új és fejlett technikai eszközök, hanem a jogszabályi környezet megújítása is szükséges. 

A magyar kormány célul tűzte ki, hogy a Magyar Honvédséget minden tekintetben alkalmassá tegye az alapvető kötelességének, a haza védelmének teljesítésére – fogalmazott.   

Hozzátette: 

a biztonsági környezet megváltozott, a biztonsági kihívások, kockázatok és fenyegetések megsokszorozódtak. 

A hatályos honvédek jogállásáról szóló törvény (Hjt.) felülvizsgálata mostanra elodázhatatlanná vált. Rövidebb, egyszerűbb, a katonai szolgálatteljesítés rugalmasabb működését elősegítő, keretjellegű kormányrendeleti szabályozás vált szükségessé – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy az Alaptörvény kapcsolódó módosítását követően a kormány a modern, a XXI. század kihívásaira reagálni képes haderő szolgálati viszonyát szabályozó, kellő rugalmasságot biztosító 

kormányrendeletet (Hjkr.) alkotott, mely 2024. július 1-jével hatályba lép.   

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az előmenetel, az illetményrendszer és a szolgálatteljesítési idő rugalmasabbá tételével könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé válik a személyi állomány mozgathatósága. Megnő a parancsnoki mozgástér és mérlegelés lehetősége az illetmények megállapításában, valamint a napi szolgálatteljesítési időnek a katonai feladatokhoz való rugalmasabb alakítása lehetővé teszi a mostaninál hatékonyabb szolgálatszervezést.   

A szolgálati érdek elsődlegességének markánsabb megjelenése, a szigorúbb magatartási követelmények alkalmazása

 a katonai rend és fegyelem megszilárdításán, a hadrafoghatóság és kiképzettség növekedésén keresztül egy 

új szolgálati kultúra

 meghonosodását is eredményezi, válaszolva a veszélyek korának kihívásaira – tette hozzá a közlemény szerint.   

(MTI)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 11. 20:15
Hazudik a hansburgmániákus zsidlák patkány. A zrinyi2026 kuka. A helyén a nagy semmi van.
files32
2024. június 11. 12:00
Ennek még nem szóltak hogy béke van.
gyzoltan-2
2024. június 11. 09:11
"megújítjuk a Magyar Honvédséget" Trehányak vagytok! Elkéstetek! -mint annak idején a Győri-program is későn indult..! A való világban hogy is állunk? -támadásra nem, védekezésre (erősen) korlátozottan alkalmas a haderő..? -avagy ez is csak vágyálom kategória? A területvédelem vektorában a lehetséges territoriális erők kiképzése, ellenséges fellépésre, valahogy abba maradt... -talán fel kellene újítani..! Sürgetően sürgősen! A kiképzetteket aktivizálni, bevonni a honvédelembe! A botrányos felszámolás elkövetőit felelősségre vonni... S talán nem ártana a nyugalmazott tiszti állományt is bevonni, "karban-tartani"... A világháború folyamatban van! -a felek nem engednek!
kokrowatz-0
2024. június 11. 08:02
szóval most már eszébe se jusson senkinek katonának àllni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!