Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kukorelly: Az csak a látszat, hogy a hülyéket könnyebb kormányozni (VIDEÓ)

2024. június 11. 20:26

Az író szerint azon múlik minden, hogy egy társadalom mennyire kulturált, és minél kevésbé kulturált, annál rosszabb mindenkinek. Azoknak is, akik hatalmon vannak.

2024. június 11. 20:26
null

Nyitókép: képernyőfotó / Index

Kukorelly Endre volt az Index Kibeszélő vendége, a beszélgetés apropóját az ünnepi könyvhét adta. A József Attila-díjas író, költő elmondta véleményét a kultúrpolitika aktuális történéseiről, így Csák János miniszter lemondásáról is, illetve beszélt a készülő új kulturális törvényről és friss kiadványokra vonatkozó akciózási korlátozásról is.

Kukorelly szerint a hazai kortárs kultúra azért van páriahelyzetben, mert azt látjuk, hogy csak az az igazi, ami a piacon elkel.

Szerinte a hosszú sorok a könyvhéten sajnos nem a komoly szerzők előtt állnak, ennek ellensúlyozására indított egy kis kiadót K.E.R.T. néven, amely kizárólag a magaskultúrára fókuszál.

Az író Csák János lemondásáról is nyilatkozott. Szerinte ez egy kényes kérdés, – mint mondta – nem érti azokat az embereket, akik olyan helyzetbe kerülnek, hogy nagyot tudnának alkotni annak érdekében, hogy az ország lelkileg és szellemileg feljebb emelődjön. Kukorelly úgy véli, a kultúrának erős húzóágazatnak kellene lennie, 

és ha valaki egy ezzel kapcsolatos fontos posztot elvállal, akkor nehezen indokolható, miért távozik idő előtt.

Azt is kifejtette, hogy azoknak a hozzáállása, akik eddig pozícióban voltak e téren – Hillertől Káslerig –, „meglehetősen siralmas képet mutat”.

„Őket igazából ez a dolog nem érdekelte, nem érintette meg” – szögezte le, hozzátéve, hogy szerinte ezek a politikusok nem voltak elkötelezettek abban, hogy ötről-hatra jusson a társadalom lelkileg és szellemileg. Pedig – mint fogalmazott – „a kultúra a legfontosabb dolog”. Kifejtette: a kultúra egy autonóm dolog, mindennek az alapja. „Azon múlik minden, egy társadalom mennyire kulturált, és minél kevésbé kulturált, annál rosszabb mindenkinek. Azoknak is, akik hatalmon vannak. 

Az csak a látszat, hogy a hülyéket könnyebb kormányozni, egyáltalán nem” 

– jegyezte meg.

Az író aláhúzta: a kormányzatnak olyan szakmai grémiumokra kellene inkább támaszkodnia, amelyek képesek eltekinteni a pártpolitikai hovatartozástól.

Szerinte katasztrofális lenne a hazai kultúrára nézve, ha kormány kivonulna a terület finanszírozásából és azt teljes egészében a piacra bízná. 

A piac ugyanis nem úgy működik, hogy a magas minőségű kultúrát támogatja. A kormánynak éppen az lenne a feladata, hogy fenntartsa azokat a területeket is, amelyek önmagukban nem piacképesek, és azokat újraelosztással támogassa.

 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koppenrast63
2024. június 12. 22:15
- " I'rók , irjatok remekműveket"
nyúlgerinc
2024. június 12. 18:15
Hogy én miért utálom annyira ezt a lényt?!
2024. június 12. 15:25
A hülyék reakciója a "MENJ JOBBRA KÉRÉSRE": "NEM MEGYEK SEHOVA". Az okosoké: " INKÁBB ELŐSZÖR BALRA MEGYEK AZTÁN MAJD MEGLÁTOM". A zseniké: " INKÁBB ELŐSZÖR MEGVIZSGÁLOM HOGY ARRA VAN-E VALÓBAN A "JOBBRA" AMERRE MONDOD, MERT LEHET, TÉVEDSZ, DE AZ IS HOGY ÁTVERSZ...HOGY JOBBRA KELL-E MENNEM". Az debil elmebajosé: " MUTASD MEG ELŐBB, MERRE VAN "JOBBRA, MER' A FRANC SE TUGGYA EBBE' A NAGY KAVARODÁSBA"!
Kormánypárti2
2024. június 12. 08:15
Olyan aranyos amikor a szar bizonygatja magáról, hogy ő valójában francia krémes, csak a sok hülye nem akarja megenni, mert tudatlan, kulturálatlan bunkó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!