Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Jégeső és kánikula – kínzó lesz az időjárás a jövőhéten

2024. június 02. 20:49

A jövő hét elején még több helyen várható zápor, zivatar és jelentős mennyiségű eső, de szerdától szárazabbra és melegebbre fordul az idő, a csúcshőmérséklet 30 Celsius-fok fölé is emelkedhet.

2024. június 02. 20:49
A general view of Ballina, NSW, Australia

Kép forrása: James D. Morgan

A jövő hét első napjaiban még többfelé kell záporra, zivatarra és akár jelentős mennyiségű esőre számítani, de szerdától szárazabbra és melegebbre fordul az időjárás, és 30 Celsius-fok fölé emelkedik a csúcshőmérséklet – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. 

Hétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, amelyből sokfelé várható zápor, zivatar. A csapadékgócokat elsősorban felhőszakadás, de jégeső és erős, viharos széllökések is kísérhetik, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-28 fok között alakul.

Kedden hajnalban még jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, de napközben gomolyosodik, majd nyugat felől csökken a felhőzet. A nap első felében sokfelé, majd szórványosan, egyre inkább keleten valószínű eső, zápor, zivatar. 

Helyenként felhőszakadás, jégeső is várható, estétől csökken a csapadékhajlam. 

A délnyugati, majd az északnyugati szél helyenként megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet a hajnali 12-17 fokról délutánra 20-25 fok közé emelkedik.

Szerdán hajnalban pára- és ködfoltok képződhetnek. Napközben napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, de néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északkeleten. A nyugati szél csak kevés helyen élénkül meg. A hőmérséklet hajnalban 9-15, délután 24-29 fok között alakul.

Csütörtökön is napos időre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Itt-ott kialakulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten. A nyugati, majd északi szelet többfelé élénk, néhol időnként erős lökések kísérik. A minimum 10-17, a maximum-hőmérséklet 25-30 fok között valószínű.

Pénteken napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral, a légmozgás többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 11-18, délután 26-32 fok között alakul.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre van kilátás, de helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A déli, délnyugati szelet több helyütt élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 12-19, a csúcsérték 27-33 fok között valószínű.

Vasárnap a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödhet a déli, délnyugati szél. Hajnalban 13-21, a délutáni órákban 28-34 fok várható. 

(MTI)

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 02. 22:45 Szerkesztve
Ma Debrecen környékén jártam. Tegnap, néhány órán belül, két vihar, felhőszakadás és brutális jégeső pusztított arrafelé. Minden gyümölcsöt, zöldséget tönkretett jég, a napraforgó- és búzatáblákra is keresztet lehet vetni; egy agrármérnök rokonom szerint: a kukoricából talán valami még maradt, majd meglátjuk. Egész gyerekkoromból --- 1970-es, 1980-as évek --- három komoly viharra emlékszem, komoly jégverésre egyre sem; Debrecenre és környékére tegnap egy nap alatt kettő csapott le. Nem volna ideje elkezdeni komolyan venni a kérdést? Például ezekhez igazítani és betartani az építési szabályokat! Ugyancsak ma hallottam egy rokonomtól: építettek nem messze tőlük egy gyorséttermet hatalmas parkolóval és azt úgy alakították ki, hogy esőzésekkor a parkolóból az ő utcájukba zúdul be és az esőelvezető csatornákból is visszafelé folyik a víz, folyóvá változtatva az utcát, lakóépületrészeket is elárasztva. Ennyire veszik komolyan a hatóságok, kormányzat és az önkormányzatok az időjárásváltozást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!