Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Fapad

2024. június 24. 11:38

Repkedtek az egyesült szitokszavak: a jó öreg rasszizmus-homofóbia páros pogózott hőbörögve a széksorok fölött.

2024. június 24. 11:38
Geszti Péter
Geszti Péter
Facebook

Nyitókép: Getty Images

„A velem együtt meccsre utazó szurkolók már padlógázt nyomtak volna, hogy induljunk, és akár evezőkkel is elhúznák a gépet  Stuttgartig, de ami kezdett elszabadulni, az hamar több lett a jogos elégedetlenségnél. Izzadni kezdtek a tenyerek, és durvult a hangnem, nőtt a hangerő. 

A mellettem ülő idős német hölgy reszketni kezdett, ahogy egyre többen kezdtek káromkodni hangosan, egy számára érthetetlen nyelven. A helyzeten rontott, hogy a légiutaskísérők vagy tíz percig, nem adtak semmilyen tájékoztatást, hogy mi történik, pedig egyre többen követelték. 

Repkedtek az egyesült szitokszavak: a jó öreg rasszizmus-homofóbia páros pogózott hőbörögve a széksorok fölött, 

miközben az elöl tipródó külföldiek (japán és német nők) egyre  ijedtebben próbáltak rendezni valamilyen számunkra még ismeretlen problémát a személyzettel. 

Igazából nem is az volt már aggasztó, hogy nem érek oda a meccsre, hanem az, hogy mi lesz ebből az egészből, bunyó vagy egyenesen lincselés. Hervasztó volt érzékelni, hogy változunk át homo sapiensekből üvöltő hordává.

Azt éreztem, hogy nem akarok itt lenni. És lassan a meccsen sem. Fapados járat, fapados ügymenet, fapados reakciók, fapados élet.  

A mögöttem ülő piás trió idővel agresszívbe kapcsolt, ami felfűtötte az előttem és mellettem ülő férfiakat is, ezért először a légiutaskísérő, aztán a másodpilóta, majd a kapitány ugrott oda, és rivallott rá a hangadókra, hogy szálljanak le a gépről.

Közben végre bemondták, hogy probléma van az utaslistával és hat csomagnak nincs gazdája a repülőn. Nabakker! Felhördült a kabin népe. Páran vörös fejjel, sziszegve és fenyegetődzve leviharzottak a gépről, közben megjött a reptéri rendőrség, és a fejem fölött igazoltatni kezdte a piros-fehér-zöldre mázolt arcú fiúkat, akik hirtelen elcsendesedtek. Káosz kapitányság. Hogy kerülök én ide? 

Egyértelmű volt, hogy azok, akiknél elszakadt a cérna, és leszálltak, jól kiszúrhatnak a gépen maradókkal, mert innentől szinte lehetetlen követni, hogy kik szálltak le, melyik székről, és az utaslista szétesik, mint jenga a földrengéskor. Anélkül pedig nincs felszállás. A kegyelemdöfést az adta meg, amikor bemondták, hogy minden utasnak le kell szállni, akinek csomagja van a rakodótérben. Vagy ötvenen indultak kifelé, nyilván azok a külföldiek, akik nem a magyar meccsre mentek. Odakínlódtam magam az elkínzott arcú steward sráchoz, akit épphogy csak le nem köptek még, és csendesen megkérdeztem, hogy ez mennyi időt vehet igénybe? 50 perc. 

Visszamásztam a hátizsákomért. Eljött az ideje, hogy hazamenjek. A gép akkor fog elindulni, amikor a meccs kezdődik. Reménytelen ügy.  Léc! 

Mire a taxi az alsó rakpartra ért velem, az alkonyat fényei  szinte vízszintesen siklottak az áradó Dunán. Az jutott eszembe, hogy milyen gonosz humora van a sorsnak. Felvillant az a pillanat, amikor a gépen mögöttem ülő fiúk leghangosabbja hirtelen megszomjazott, és az igazoltatás után vizet akart kérni a százszor lehülyézett személyzettől.

Mivel azonban se németül, se angolul nem tudott egy szót sem, magyarul hadovált: hé, izé, bratyesz, srác, helőka, figyumá’, kéne vóter, víz... 

Nem tudom, hogy végül kapott-e, de nekem így utólag is kiszáradt a torkom. Főleg, amikor olvasni kezdtem az ügy kapcsán azonnal kirobbanó komment háborút a facebookon, ahol a szolidaritás minimális jelei sem nagyon mutatkoztak a pórul jártak iránt, és egymás kioktatása rendszerint heves anyázásba és gyűlöletbe csapott. Mintha újra az elakadt repülőn ültem volna, ahonnan el kellett szöknöm, mert kibírhatatlanná vált az agresszió, az illogikus, reakciók sora. A sötétséget nem lehet sötétséggel elűzni.

A dolgok nem tudása nem ad felmentést a vállalhatatlan viselkedés alól. Sem a gépen, sem a fészen. Nem mindegy, hogy hogy van igazunk. Persze, a légitársaság lebőgött, nem elég a brutális késés, de még a helyi becsekkolás elbaltázása is sújtott minket, be kell perelni a céget, külön vagy együtt! Naná! Jogos  minden utas felháborodása, a drága jegyeink, szállodafoglalásaink mentek a lecsóba, de azt hiszem, mindannyiunknak jobban fájt, hogy lemaradtunk az élményről.

Mi sokat vesztettünk, akkor is, ha végül a válogatott győzött

(Szép volt, Kevin! Jobbulást, Barnabás! Hajrá, magyarok!) És ezen a veszteséglistán ott virít egy nyugtalanító kérdés. Ahogy mondják. a futball a világ legfontosabb semmisége -  mi most «csak» ennek egy meccséről maradtunk le, mégis gyilkos indulatok szöktek szárba.

Mi lesz, ha egyszer nem lesz áram, kenyér, benzin, vagy kifogynak a vízkészletek? Ki fog minket megmenteni magunktól? Erről a bolygóról nem tudunk leszállni...”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barna76
2024. június 25. 13:46
Persze, hogy fel voltak háborodva az utasok. Miért? Tűrték volna csendben, mosolyogva, hogy nem indul el a gép????? Ez most komoly? Szerinted csak a magyarok háborodnak fel ilyen esetben és adnak ennek hangot? Mekkora álszent kis senki vagy. Nem is értem mit akartál te egy focimeccsen? Ott is a magyarokat akartad elemezni? Menj te tudod hová......
ubulka57-2
2024. június 25. 09:27
6 ismeretlen tulajdonú csomag azonosítása miért tartott órákig? Fel kellett volna mutatni, és amelyiknek nincs gazdája, az lemarad a gépről. Az utasok megfelelő tájékoztatása szintén -még Geszti szerint is - nagyon elhúzódott. A meccsre tartók helyében hatalmas sérelemdíjat kérnék a légitársaságtól, ha elutaztam végül ha nem. A jegy ára pedig automatikusan visszaigényelhető kell legyen (meccsjegy, repülőjegy). Felmerül a kérdés: nem a németek kérésére tartották távol a kemény magot?
catalina11
2024. június 25. 09:09
"Ha belekeverem: úgy kell gondolnom, hogy a holocaust Isten büntetése volt a bűneinkért. Megváltás az asszimilációtól. Ha nincs holocaust, a zsidóság eltűnik. De Isten meg akarta menteni a zsidóságot, nem elveszejteni. Azzal, hogy ránk küldte Adolf Hitlert, menekült meg a zsidóság. Ettől nem asszimilálódott egészen. Ez istenkáromlás. Amit nem lehet megmagyarázni, arról legjobb, ha hallgat az ember." - heller "pancsoló kislány" ágnes" hát, ha ez így túlzás is, az biztos, hogy a zsidók mesterien használták Hitlert...nem véletlen hogy az év embere volt a libsimédiában..
akiaki
2024. június 24. 23:52
kispúdergyerek! csak nem kaptál ingyenjegyet? neked egészen mindegy hogy odaérsz vagy sem, a büfénél tovább nem merészkedsz, de akinek ezévben ez volt az egyetlen utazása az akár még károghatott is barom légitársaság miatt! remélem a cikked nem komoly! ahogyan te sem vagy az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!