Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Elsöprő jobboldali győzelemmel zárultak a választások, de a külföldi beavatkozás is látszik az eredményeken

2024. június 10. 16:36

Komoly eredményt ért el a Fidesz vasárnap, de Európában is jelentősen erősödött a békepárti, szuverenista jobboldal – hangzott el a Nézőpont Intézet és a Mandiner kerekasztal beszélgetésén. A résztvevők egyetértettek, a baloldalon készletkisöprés történt, a Gyurcsány-házaspárt Magyar Péterre cserélték a külföldi finanszírozók, de a módszer ugyanaz.

2024. június 10. 16:36
Nagy Kristóf

Nyitóképünkön Kacsoh Dániel, Szánthó Miklós, Mráz Ágoston Sámuel, ifj. Lomnici Zoltán, Békés Márton. Fotó: Nézőpont Intézet

Egyértelmű győzelmet aratott a Fidesz a vasárnapi választásokon, a kormány támogatottsága a ciklus közepén is világosan látható. Nincs olyan ellenzéki erő, amely megközelítette volna a Fidesz 42 százalékos európai parlamenti eredményét, míg a hazai önkormányzati választásokon megszerezte a szavazatok többségét, 52 százalékát – így értékelték a választások eredményét a Nézőpont Intézet és a Mandiner közösen szervezett kerekasztal beszélgetésének résztvevői.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypárt a ciklus felénél 45 százalékot ért el. Ilyen eddig csak egyszer volt, 20 évvel ezelőtt, amikor 42 százalékot kaptak az akkori kormánypártok, az MSZP-SZDSZ, míg a Fidesz 47 százalék fölött végzett. Egyértelmű a győzelem, nem volt olyan ellenzéki erő, ami megközelítette volna, a második helyen végzett Tisza Párt 15 százalékkal van lemaradva.

A kormány támogatottsága töretlen, de oda kell figyelni

„Mi esett mégis rosszul? Egyebek mellet Hajdúnánás, Győr, Nagykanizsa, Szolnok, Pápa, Mosonmagyaróvár, Hajdúböszörmény, Orosháza, Pápa, Csepel. Ezeken a kis- és közepes városokban továbbra is nagyon erős a Fidesz, de látszik részben hangulati, szociológiai, politikai elmozdulás. Ezek azok a települések, amelyeken az ellenzéki összefogás és Jobbik szavazói a Tisza Pártot választották, vagy más, helyi erőket” – mutatott rá Békés Márton, a XII. Század Intézet igazgatója. Kiemelte:

a gazdaság átmeneti visszaesése, a háborús helyzet, a Soros-struktúrák és külföldi beavatkozás, vagyis a Magyar Péter mögé való felzárkózás ellenére is nagyon jó eredményt ért el a jobboldal, de vannak a 20 ezer fő körüli településeken és Budapesten is olyan eredmények, amelyeket érdemes lesz megvizsgálni.

Összességében fölényes Fidesz győzelemmel zárult a vasárnapi voksolás, soha ennyi fideszes szavazó nem ment el korábban szavazni. A 2019-es, 1,8 milliós eredményre még 200 ezret sikerült felhúzni. 

Orbán Viktornak komoly többségi támogatása van ebben az országban, de ma reggel elkezdett a 2026-os választások 

– értékelt a XXI. Század Intézet igazgatója.

ifj. Lomnici Zoltán,a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója rámutatott: Ahhoz képet, hogy kormányzóerőknek általában a ciklus közepén nehéz elérni jó eredményt, Magyarország narancssárgába borult.

A hazai eredmények értékelése mellett egyértelműen ki kell emelni a francia jobboldal előretörését és az olasz Meloni-féle győzelmet. Németországban, Spanyolországban szintén a jobboldal egyértelmű előretörés látható, a CDU/CSU 50 százalék felett végzett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb kétharmados Fidesz győzelem

„Ha az ep-választás eredményét átszámoljuk az Országgyűlésre, akkor kétharmaddal győzött volna kormány:

  • a Fidesz 135 mandátumot, 
  • a Tisza Párt 45
  • a DK 10,
  • a Mi Hazánk pedig 8 mandátumot szerzett volna. 

„Ez azt mutatja, amíg osztott az ellenzék, addig a Fidesz kétharmados győzelme várható. Kulcskérdés, ha együttműködnek, akkor hitelességi válságba kerül a Tisza és a DK, mint 2022-ben az ellenzéki pártoknál láthattuk” – hívta fel a figyelmet Mráz Ágoston Sámuel.

Budapestnek elege lett Karácsony Gergelyből

A szakértők kiemelték a fővárosi eredményeket. Noha a szoros eredmény miatt napokba is beletelhet, mire eldől, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid lesz-e a főpolgármester, 

Karácsony Gergelyből egyértelműen elege lett a fővárosiaknak. Míg 2019-ben a választók több mint fele támogatta, addig ez ma már 50 százalék alatti. A Karácsonnyal szembeni bizalomvesztést egyértelművé teszi, hogy Vitézy Dávid közel azonos számú szavazatot kapott, ami óriási eredmény.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója ugyanakkor emlékeztetett, országos szintű szavazáskor Budapestről beszélni nem szerencsés. Letargiába került a jobboldal 2019-ben Karácsony győzelme miatt, pedig 52 százalék volt az eredmény országosan. A Tarlós-éra ragadt meg a jobboldalon, de 

Budapest sosem volt jobboldali város. 

Azt gondolni, hogy a fővárosban jobboldali győzelem szülessen, ekkor beszélhetünk országos sikerről, tévútra visz – jegyezte meg Szánthó Miklós, aki szerint Szentkirályi Alexandra visszaléptetése zseniális húzás volt, egyértelműen látjuk, csak így nyílt meg a lehetőség Karácsony Gergely leváltásához.

A fővárosi szavazatok száma alapján hiába van ugyanannyi mandátuma a fővárosban a Fidesznek, mint a Tisza Pártnak, a kormánypárt jóval 10 ezerrel több szavazatot kapott, ami azért nem elhanyagolható különbség a 700 ezer választót számláló Budapesten. Ha a Momentum bejutott volna, Magyar Péterék csak kilenc mandátumot szereztek volna meg a közgyűlésben.

Abszolút vesztes a Momentum, eltűnőben a hagyományos baloldal

A vasárnapi szavazás eredménye szerint jelentősen csökkent a Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára vezette baloldali tömörülés, vagyis a DK-MSZP-Párbeszéd támogatottsága, a Momentum pedig nem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe és a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol 

megszűnt a Gyurcsányék vezette baloldali többség. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki patthelyzet Budapesten, Vitézy Dávid főpolgármesterségére lenne szükség.

Ifj. Lomnici Zoltán ugyanakkor rámutatott, a Momentum és a DK-MSZP-Párbeszéd legalább két évig még szereplője marad a magyar politikának, mivel 2026-ig ott vannak képviselőik az Országgyűlésben.

Az ellenzék cserélt, miközben az ország narancssárgába borult

A Nézőpont Intézet és a Mandiner kerekasztal beszélgetésének résztvevői szerint egyértelműen látszik az ellenzékváltás. A régi, Gyurcsányék vezette baloldal szavazótábora kevesebb, mint a felére csökkent, miközben az ellenzéki szavazók Magyar Péter és a Tisza Párt mögé sorakoztak fel.

Szánthó Miklós ezzel kapcsolatban a baloldal általános állapotáról megjegyezte, 

a külföldi finanszírozásnak a gyurcsányi ága teljesen sikertelenné vált, a Momentum eredményei alapján pedig azt látjuk, másodjára is megszűnt az SZDSZ. 

Akik ma a baloldal szuperhősét, Magyar Pétert ünneplik, korábban a Momentumot ünnepelték, most pedig a párt 5 százalék alá zuhant. Szántó Miklós hozzátette:

A kommunizmus nem vész el, csak átalakul.

Magyar Péter a baloldali készletkisöprés eredménye

Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a baloldal új reménysége Magyar Péter, hasonlóan a 2021-2022-es kísérlethez Márki-Zay Péterrel. Békés Márton szerint közjogilag a Tisza Párt eredményei semmit sem jelentenek, ugyanakkor 

látszik a modellváltás a baloldali ellenzéknél, a készletkisöprés, a Jobbikot és bomlástermékeit, Jakab Pétert, Vona Gábort Magyar Péterre cserélték.

A múlt szombati esemény és a külföldi sajtóbeszámolók világossá tették, hogy nem mikroadományozók, hanem dollármilliárdosok támogatják Magyar Péter pártját annak érdekében, hogy a kormányt sikerüljön leváltaniuk. Békés felidézte, 

március 14-én David Pressman kijelentette, nem várják ki, amíg az Orbán-kormány lelép a színről, majd március 15-én előhúzták Magyar Pétert. A módszer tehát nem változott, csak a szereplők. A szuverenitásvédelem kiemelten fontos lesz tehát, amelynek az alapja, vagyis a nemzeti konszenzus idehaza megvan. Magyarországon az látszik, hogy az emberek háromnegyede jobboldali. 

A szakértők egyetértettek, minőségi csere nem történt a baloldalon.

Európa a békére szavazott

Az EP-választás eredményei világossá tették, hogy a magyarok óriási többsége békepárti állásponton van. EU-s szinten a szuverenisták, békepárti erők megerősödtek. Az Európai Néppárt erősödött, a szocialisták gyengültek, míg 

a liberálisok, a kommunisták és a zöldek jelentősen visszaestek, a háborút támogató tagállami vezetők pedig súlyos vereséget szenvedtek. 

A másik oldalon sem volt hatalmas áttörés, de megduplázódott azoknak a jobboldali képviselőknek a száma, akiknek még nincs uniós pártcsaládjuk. 

A szuverenisták, akik felülírhatják a jobboldal összefogásával az Európai Parlament korábbi hármas koalícióját és a jobboldali blokk az Európai Néppárt után a második legerősebb blokk lehetne Európában.

– ismertette az eredményeket a Századvég igazgatója.

A következő időszakban kulcskérdés lesz az amerikai elnökválasztás eredménye. Donald Trump győzelme esetén komoly hatással lenen az Európai Unió és a NATO döntéseire, véget vetve a háborúnak.

A szakértők arra is hívták fel a figyelmet, hogy a 2026-os választási kampány gyakorlatilag mától elkezdődött. A kormány bukását segítő külföldi erők pedig mindent bevetnek majd, hogy a hazai baloldal kerüljön hatalomra. Úgy vélik, a végeredmény sem okoz majd nagy meglepetést, végül Magyar Péter vezetésével a teljes hazai baloldal összefog 2026-ig, amelynek eredményeképp végső soron elvész majd a Tisza Párt hitelessége. A szuverenitásvédelem ugyanakkor kiemelt feladat, mivel a jelenlegi eredményeken is látszik a külföldi befolyásolás.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­z­e­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Kétes
2024. június 11. 11:27
Az nem vitatható, hogy Pressmanék jól felépítették a látványelemekkel és sejtetésekkel átszőtt struktúrát. Használták a 10-15 éve építgetett narratívakat a korrupcióról, az idegenellenességről, a szélsőjobbról. Használták és használják az influenszereket, sokszorozzák a médiahatást, behúzták a Jobbik megmaradt szervezeti hátterét. Mindehhez találtak egy szélsőségesen demagógot, Magyar Péter személyében. Pressmanék ötlete, hogy mindenkivel szemben pozícionálja MP-t eleve hamvába holt ötlet volt, mert nem ismerik a magyarokat, de még Magyart sem, csak használják őt. Az influenszer hatást felerősítették a média visszhanggal. Az, hogy egy Azahriah koncert színvonala lett Magyar Péterék országjárása az mindent elmond Pressmanék szándékairól. Nekik agyatlan hőzöngők kellenek.
EX_Terminator
2024. június 10. 20:18
Magyar petikéről annyit hogy azok akik protestből a baloldalra szavaztak megelégelték ezeket a szarháziakat és szintén protestből de ezúttal az ellenzékkel szemben? Leszavaztak Petikére. De gyorsan rájönnek hogy ez is csak egy szarházi. 2 év múlva örülhet ha bekerül a parlamentbe.
Vsmeta99
2024. június 10. 19:55
"a baloldalon készlet-kisöprés történt, a Gyurcsány-házaspárt Magyar Péterre cserélték a külföldi finanszírozók, de a módszer ugyanaz." Vagyis "fekete péntek" helyett rendeztek egy "fekete vasárnap"-ot az ellenzékünk számára. A felesleges. már csak a helyet foglaló árút az üzletek is kiárusítják, velük is ez történt most. Hogy a vevő jóljár-e, az majd csak utólag derül ki, az eladó biztosan, mivel megszabadult a felesleges lomoktól, feltöltötte a raktárait új árúval - mi több, messiás hacukába öltöztetve -, és indulhat az új "üzlet". De lesznek még nemzeti választások Európában, és lesz az USA-ban is. Ezt az üzletet most egy háborús héja csapat lapátolta össze, de nem csak a Tiszán, a Dunán is sok víz le fog folyni a következő választásokig. Nyugtával dicséjük a napot - nekik is ez javallott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!