Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Elárulta a polgármester, hogyan lehet összekapcsolni a keleti és a nyugati technológiát

2024. június 04. 15:07

Papp László szerint Debrecenben jól tetten érhető a hídszerep is, hiszen távol-keleti és nyugati befektetők üzletkötése napi szinten is magától értetődik.

2024. június 04. 15:07

Nyitókép: Papp László Facebook-oldala

Papp László, Debrecen polgármestere, aki harmadik ciklusa megnyerésére készül, interjút adott a Világgazdaságnak. A politikust az aktuális helyzetről és jövőbeli ambícióiról is kérdezték.

A városvezető arra a kérdésre, hogy elérte-e azt a célt, hogy Debrecen „kvázi” második fővárossá váljon,  és határon átnyúló szerepkörrel bíró regionális centrummá fejlődjön, Papp azt válaszolta, „jó úton haladunk efelé, az pedig egészen biztos, hogy 

most mi vagyunk a bajnokok a régióban nemzetközi viszonylatban is.

Hiszen az a működőtőke-beáramlás, amely Debrecent jellemzi az elmúlt időben, másutt egészen biztosan nem tapasztalható. Ez a gazdasági fejlődés meg is adja az ambíciót más területeken is: a város növekedési alapfeltételei közé tartozó közlekedési infrastruktúra-fejlesztések jó ütemben haladnak, a város keleti részének újraértelmezésével a lakóterületi növekedés is elindult a maga útján”.

Hídszerep Nyugat és Kelet között

Az interjúban arra is kitértek, hogy a keleti és nyugati befektetéseket illetően Debrecen a kettő összefésülésében élen jár: van a városban olyan kínai akkumulátorgyártó is, amelyhez a BMW kifejezetten ragaszkodott. A lap ennek kapcsán az iránt érdeklődött, hogy ebben a békés együttélésben mennyire van benne a város.

A polgármester itt elmondta, hogy a Debrecenben kialakuló gazdasági ökoszisztéma nagyon jelentős beszállítói kör idetelepítését igényli, ám az, hogy ebben döntés szülessen, nem az önkormányzat, hanem a nagy vállatok kompetenciája. „Tehát ha egy vállalat úgy határoz, hogy közvetlenül maga mellé szeretné letelepíteni valamelyik beszállítóját – legyen az német, kínai, olasz, francia vagy brit –, akkor nekünk ezt támogatni kell, és mi ezt is tesszük”.

Papp László rámutatott, hogy „a tények azt mutatják, hogy 

a német gazdaság igényli a távol-keleti tudást, technológiát és hatékonyságot. 

Ezért helyes szerintem a magyar kormány azon politikája, hogy mind kelet felé, mind nyugat felé nyitott, és arra törekszik, hogy Magyarország hídszerepet töltsön be ebben a viszonylatban”

A Fidesz-KDNP jelöltje arra is kitért, hogy a konnektivitáspárti külgazdaságpolitikában „Debrecen olyan az ország számára, mint egy kis laboratórium, mert nálunk többnyire úgy történnek a dolgok, hogy lehet belőlük következtetéseket levonni, és 

ezekre alapozva akár országos programokat is végrehajtani. 

„Megjegyzem, Debrecenben jól tetten érhető a hídszerep is, hiszen távol-keleti és nyugati – akár amerikai – befektetők üzletkötése napi szinten is magától értetődik” – ismertette Papp László.

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

 

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hidegenhagy
2024. június 04. 17:25
Á, ez semmi! Karigeri egy sárga csíkkal össze tudja kötni Pestet és Budát. Az már igazi progresszív gazdaságnövelés.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 04. 16:13
A debrecenieknek fogalmuk sincs, mi vár rájuk, teljes tudatlanságban tartják őket (és ők magukat). Eddig közel 40 azaz negyven akkumulátorgyár és kiszolgáló (akkumulátor-újrahasznosító és -megsemmisítő, elektrolitgyártó, oldószer-újrahasznosító stb.) üzem létesült, illetve van épülőben Magyarországon (és ezek között a koronagyémánt a debreceni, Európa Legnagyobb Akkumulátorgyára). Valamennyi a lakosok tájékoztatása és megkérdezése nélkül épült/épül és mindenhol, ahol már működik, áll a bál az idetelepült gyártók arroganciája és a magyar hatóságok struccpolitikája miatt. Természetesen, eredménytelenül, mert a helyiek panaszszavait rendre elnyeli a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nagy fekete lyuka. Papp László, debreceni polgármester, nemcsak becsületét vesztett ember, de városáruló, hazaáruló is.
google-2
2024. június 04. 15:51
Ki sz a tökkelütött, akit ideológiák vezérelnek az üzleti életben?
Lajoss
2024. június 04. 15:45
Hét akkugyár…teljes elmebaj…😱
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!