Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Fidesz sikerét már nem látni a Holdról

2024. június 11. 10:23

Nyert-e Magyarország a tegnapi választással? Szerintem igen. Megint nyilvánvalóvá vált, hogy minden problémája ellenére működik a demokrácia, rekordrészvételi arányban nyilvánítottak véleményt a polgárok.

2024. június 11. 10:23
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

„A tegnapi választás – a várakozásoknak megfelelően – új fejezetet nyitott a hazai belpolitikában, és látványos győzteseket és veszteseket avatott. Először őket szeretném röviden megvizsgálni, aztán pedig arra kitérni, hogy vajon

Magyarország nyert vagy vesztett a június 9-ei voksolással?

Az eredmény elemzése előtt érdemes megválaszolnunk a kérdést, hogy a brüsszeli parlamentbe jutás és az önkormányzati tisztségek birtoklása mennyire befolyásolja egy politikai erő mozgásterét. Nos saját tapasztalat alapján azt tudom mondani, hogy jelentősen. Nem véletlen, hogy Franciaországban Emmanuel Macron elnök pártjának nagyarányú veresége után órák alatt előrehozott választásokat írtak ki, a belga miniszterelnök, Alexander de Croo pártja rossz szereplése miatt lemondott stb. Tehát a voksolás eredménye nem változtatja meg közvetlenül a nemzeti parlamenti erőviszonyokat, de a politikai mozgástérre nagy hatást gyakorol, hiszen a szavazók döntésükkel véleményt nyilvánítanak a kormányon lévő erők tevékenységéről és az ellenzék megítéléséről is.

Nálunk a szavazás hatalmas vesztese a hazai baloldal, amely lényegében megsemmisült a megmérettetésen. A kis pártok (MSZP, Momentum, LMP, Párbeszéd stb.) eltűntek, egyedül a Demokratikus Koalíció maradt talpon, szintén jelentős veszteséget elkönyvelve. 

Most hármas szövetségben indulva csak az öt évvel ezelőtti eredményük felét tudták elérni. A vesztesek közt szerepel néhány ismert közéleti szereplő is, akik ezen a megmérettetésen igyekeztek visszatérni a politikába, de nem sikerült (Vona Gábor, Jakab Péter, és ide tartozik Márky-Zay Péter is, bár ő a helyi politikában megőrizte polgármesteri pozícióját). Szintén vesztes a Kutyapárt is, akiknek megint, sokadjára nem sikerült átugrani azt a küszöböt, ami a kerületi-városi közéletből országos, vagy nemzetközi szintre engedné őket (igaz, az elnökük viszont kerületi polgármesteri posztot nyert el).

A baloldali ellenzék katasztrofális veresége előrevetíti azt, hogy éppen előállóban van itthon is a lengyelországi politikából ismert helyzet: egy radikális jobboldali tömörülés küzd egy mérsékeltebb jobboldali formációval, miközben a baloldal eltűnik a közéleti színpadról.

A választás nagy nyertese Magyar Péter és pártja, amely néhány hónappal ezelőtt még nem is létezett, 

mától pedig a hazai ellenzék legnagyobb erejeként tekintünk rá. A párt céljairól, értékvilágáról, képviselőiről lényegében semmit sem tudni, a nagyközönség csak Magyart ismeri, őt is rövid ideje. A Fidesz volt pártcsaládjába, a Kereszténydemokrata Néppárt jelenlegi politikai otthonába, az Európai Néppártba szeretnének az EP-ben beülni, ebből lehet következtetni arra, hogy talán valamiféle mérsékelt jobboldali profil várható tőlük. Rájuk nem a kiváló program, a megtapasztalt teljesítmény miatt szavaztak, hanem egy ígéret, egy remény miatt azok, akiknek már elege van a Fidesz kormányzásából és a baloldal kudarcaiból. Ezután dől majd el, hogy Magyar pártja egyszemélyes vállalkozásból képes lesz-e valódi politikai párttá válni.

A másik nyertes a Fidesz, amely politikai erő újra megnyerte mindkét választást – az önkormányzatokban nagyjából megőrizték a hídfőállásaikat, 

vesztettek néhány helyet és nyertek is, például Debrecenben kiütéssel – de figyelmeztető jelekkel. Nem lehet felhőtlen az örömük. Egyrészt azért, mert az elmúlt öt EP-választáson most kapták a legalacsonyabb támogatást, vesztettek 2 mandátumot, és a két évvel ezelőtti országgyűlési választásokhoz képest is 10 százalékkal kevesebb a szavazatarányuk. Így is nagymértékű a győzelmük, de nem elsöprő erejű. Ezt a sikert már nem látni a Holdról. Ráadásul európai szinten nem következett be olyan áttörés az erőviszonyokban, ami látványosan kedvezőbb helyzetbe hozná a magyar kormánypártot. Az Európai Parlamentben nyert a Néppárt, erősödött a jobboldal, gyengült a baloldal, a zöldek, a Macron-féle mozgalommal egyesült egykori liberálisok, de az arányok várhatóan nem tolódnak el annyira, hogy számottevő változásról beszélhetnénk.

Végül a nyertesek közé iratkozott fel a Mi Hazánk is, 

akik szívós, kitartó munkával két éve bekerültek a parlamentbe, most pedig az EP-be. Vélhetően azzal a német AfD-vel készülnek létrehozni egy szélsőjobboldali együttműködést, akiket pár hete a Marine Le Pen vezette pártcsalád zárt ki a soraiból. (Le Pen nagy győzelmet aratott Franciaországban, az AfD pedig második lett Németországban.)

Ezekben a pillanatokban még nem tudni, hogy Budapesten ki nyerte hivatalosan a főpolgármesteri megmérettetést. A legutolsó hírek szerint Karácsony Gergely végzett az élen, de mindössze néhány száz szavazattal Vitézy Dávid előtt, így mindenképpen újraszámlálásra lehet számítani. 

Bármi is lesz a kiélezett verseny végeredménye, az már biztos, hogy a szavazók minimum sárga lapot mutattak fel a hivatalban lévő vezetőnek, Karácsonynak. 

Vitézy pedig nyertes abban a tekintetben, hogy a semmiből megjelenve, független jelöltként az LMP támogatásával elindulva nem várt mennyiségű szavazatot szerzett. Megjelenése azért is számított üdítőnek, mert végre nem pusztán arról szólt a kampány, hogy a gonosz Orbán Viktor mindenben akadályozott minket, a szintén gonosz Gyurcsány Ferenc pedig a háttérből mozgatja a szálakat, hanem valódi, a főváros fejlődését és jövőjét meghatározó kérdések is előkerültek a viták során.

Nyert-e Magyarország a tegnapi választással? Szerintem egyfelől igen, mert megint nyilvánvalóvá vált, hogy 

minden problémája ellenére működik a demokrácia, rekordrészvételi arányban nyilvánítottak véleményt a polgárok. 

Váratlan és lendületes kihívója akadt a Fidesznek a Tisza Párt feltűnésével, amely egyúttal elsöpörte a hazai baloldalt, tehát nagy átrendeződést indított el a honi közéletben. Abban a tekintetben viszont nem nyertünk, hogy a regnáló kormány ugyan megerősítést kapott a politikájához, de nem került kedvezőbb helyzetbe az unión belül.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 12. 07:47 Szerkesztve
“ A párt céljairól, értékvilágáról, képviselőiről lényegében semmit sem tudni, a nagyközönség csak Magyart ismeri, őt is rövid ideje.” Gáborka, s nem a világ szégyene ( talán még a Holdrol is látni) amit elsösorban ti müveltetek ( egészen biztos külföldi pénzekböl) kitermelni egy olyan meddö pártot amire illik a leirásod. Az egyetlen dicsösége, hogy kinyirta teljesen az ellenzéket és vákuum keletkezett a moslék oldalon. Még azon sem csodálkoznék, ha a TISZA a kormánypártok privát ellenzéke/csapdája volt egyetlen céllal, hogy megszünjön a moslék nagy része. Ti meg éhes légy modján rászálltatok a légyfogora.
Chekke-Faint
2024. június 12. 06:39
Hát annak aki csak Soros holdudvarig jut el annak bizony nem.
igazmagyar
2024. június 11. 23:50
Igen, a Fidesz sikerét már nem lehet látni a Holdról, de téged meg már évek óta még a béka segge alól sem lehet látni, ahonnan kikukucskálsz. Ha egy kis eszed volna abban az üres fejedben, akkor már régen eltűntél volna, mint szamár a ködben. Igen, valamilyen miniszter voltál a híres SZDSZ-ben, mely a szemét dombra került pont ilyen huzatos fejűek végett mint te is vagy, és még van pofád bármiről is szót ejteni. A HÍR TV-ben pedig a műsor szerkesztők egytől egyig mind hülyék, mert egy ilyen nímandot egyáltalán behívnak, Aztán ha már behívják, akkor meg egy felmosó rongyot és egy vödröt a kezébe, és hajrá Gabika!
2024. június 11. 22:27 Szerkesztve
Azt azért nem hiszem el, hogy csupán a demokráciával lenne magyarázható, hogy a húszszázalékos feldolgozottság tízszázaléknyi különbségét a teljes feldolgozottságig le tudta dolgozni Karácsony Vitézyvel szemben. Pont annyira, hogy egy hajszállal győzött. Azt kizártnak tartom, hogy reggel ment volna szavazni az összes Vitézy-szavazó, és aztán ennyire megváltozott volna az arány. Ott még kiderülhetnek érdekes dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!