A baloldal eltűnt – bár sose volt túl erős

2024. június 12. 17:43

Az, hogy a baloldal szinte eltűnt (vagy legalábbis egészen marginálissá, már-már szubkultúrává vált) Magyarországon, az annak a következménye, hogy a magyarok nem baloldaliak.

2024. június 12. 17:43
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

„Egy választásnál természetesen az a legérdekesebb, melyik párt hány százalékot kap, ki lesz az első, kik milyen pozíciókhoz jutnak. Ez azonban ugyanakkor jelzés is arról, hogy környezetünk, a honfitársaink milyen értékeket vallanak, mi számukra a fontos, milyen programokra szavaznak.

Az, hogy a baloldal szinte eltűnt (vagy legalábbis egészen marginálissá, már-már szubkultúrává vált) Magyarországon, az annak a következménye, hogy a magyarok nem baloldaliak. A »Világ proletárjai egyesüljetek!«, mára már anakronisztikussá lett, de a globalizmusban valamiképpen tovább élő ideológiája nem érinti meg igazán a magyarokat. Mi nem horizontálisan gondolkodunk – azaz a pillanatnyilag velünk egy időben létezőkkel keresve kapcsolódási pontokat és közösséget –, hanem vertikálisan: a múlttal és a jövővel élünk együtt. Rég elhalt költőink, tudósaink, államférfiaink szavai, jelleme, tettei sokkal meghatározóbbak, mint egy tetszőleges belga, svéd vagy német kortársunké.

Miközben a DK (vagy a Momentum, MSZP, Párbeszéd…) a népszerűségi versenyben évek óta vért izzadva egy-egy százalékpontocskával próbálnak közelebb kerülni a kormánypártokhoz, hirtelen berobban egy új politikai erő, amelyik a legelső választásán 30 százalékkal nyit. Elsősorban azzal, hogy nem balról igyekszik szavazókat szerezni, ugyanis tudja, hogy ott ilyenek nincsenek. A Tisza szavazóit nem adhatjuk hozzá a baloldalhoz; a Kossuth-nótát és Himnuszt éneklő, a Hősök terén a honfoglaló vezérekre hivatkozó Magyar Péter nem Horn Gyula híveihez szól; ők ugyanis elfogytak, túlélő töredékeik az üvegplafonját áttörni képtelen DK-ban vegetálnak. Már 2022-ben is az ellenzéki összefogás egy nyíltan keresztény, magát konzervatívnak mondó ember mögé állt be. Az más kérdés, hogy sem személyében, sem képességeiben, sem szándékaiban egyik Péter sem alkalmas az ország vezetésére, de támogatóik nem baloldaliak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barni-a-hegyrol
2024. június 13. 13:06
A kulcskérdés, amiben a fidesz és a ner feketeöves, az az, hogy pontosan ismerik a közhangulatot és a szavazóik vélekedését. A ner kommunikációja a rengeteg felszínre kerülő visszaélés (alkalmatlan, szar emberek mindenhol vannak) ellenére hatékonyan tematizálja a közbeszédet és irányítja azt olyan törésvonalak mentén, amelyekben az ellenzék is erősen megosztott. Mióta a ballib sajtó és a ballib véleményvezérek kicsavarták a politikacsinálást a "politikusaik" kezéből azóta sodródik az ellenzéki szavazóbázis egyre távolabb a sikertől. Ennek oka pedig nem Orbán, meg az állami média, hanem az, hogy a ballib véleményvezérek, a maguk véresszájú módján kérik számon, sőt követelik a vegytiszta neomarxista, neoliberális ideológiát, vagy valamelyik éppen trendi szellemi irányzatot (woke, cancel-culture, lmbtq stb.) Rajtuk ugye nincs felelősség, őket senki nem választotta meg. Azt írnak és mondanak, amit akarnak a végletekig hergelve a híveiket.
Ehetős Odó
2024. június 13. 06:16
No, ez az eszmefuttatás elég zagyva. Kezdve onnan, hogy mit jelent az, hogy “baloldali”? Mert ha a ballipsi pártocskák “baloldaliak”, akkor bizony MP a baloldalt verte szét szilánkjaira, mellette lemorzsolván pár százalékot a “jobboldalból”.
civilina-2
2024. június 12. 23:05
"...a magyarok nem baloldaliak..." És nem liberálisak. Ha jól belegondolunk, a FIDESZ-KDNP jobboldali, a Jobbik, a Mi hazánk is az, meg Magyar Péter is jobboldalinak vallja magát. A maradék csuva baloldali és liberális. Talán, ha újra születnék, akkor sem érteném meg, hogy a balliberális politikusaink miért nem veszik tudomásul, hogy a nagy többségnek mi az értékrendje? Teljesen haszontalan, felesleges és értelmetlen a nagy többség ellenében politizálni. A Jobbik és most Magyar Péter is addig volt és van népszerű és sikeres, amíg a többségi társadalom szája íze szerint politizált/politizál. Itt vannak ezek a buta momentumos libák is, ha nem az eus pénzek és a kormány ellen tevénykedtek volna Brüsszelben, állítom, hogy most is képviselők lennének, a pártjuk pedig vígan megugrotta volna az 5%-os küszöböt. Büszkék voltak a nemzetellenességükre, amikor nálunk a baloldali szavazók is hazaszerető állampolgárok. Ezek után Magyarországon soha sem fognak labdába rúgni, akárcsak az szdsz.
Oldalkosár
2024. június 12. 22:55
A TISZA tábora vegyesfelvágott. Bázisa rengeteg alsó középosztálybeli mindenkire dühös ember. Mivel 70%-os volt a legutóbbi országgyűlési választások alkalmával a részvétel, ők sem rejtőzködtek eddig: jobb híján szavaztak ide oda. Szerencsés csillagzat alatt egy jelentős választói bázis és egy bosszúszomjas ember egymásra talált. Akik nemzeti zászlót lengetnek és a Himnuszt éneklik, és azok, akik nemrég a tévévita napján kifütyülték a dékásokat, azok ex-jobbikos, ex-mihazánkos jobbosok. Azok, akiket a dékából nyert meg, elsősorban O1G-ző dühös emberek, különösebb politikai hitvallás nélkül. Most kiderült, mennyien vannak azok, akik Gyurcsányék mögött ideológiai alapon állnak (kevesen). A pesti liberális értelmiség egy részét az erő felmutatásával szintén maga mellé állította. A TISZA EP képviselői progresszívek. Ugyanakkor sokáig egy ilyen heterogén tábort összetartani nem lehet. Két dolog köti össze őket: az elégedetlenség és az O1G. Előbb utóbb megjelennek a repedésvonalak közöttük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!