Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Újabb mérföldkő a tanári béremelés ügyében, jelentős brüsszeli pénz érkezett

2024. május 29. 16:52

A PDSZ már reagált is a fejleményekre.

2024. május 29. 16:52

Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán tett nagy bejelentést,

miszerint 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.

A tárcavezető a fejlemény kapcsán arra is kitért a posztban, hogy a kormány az év elején végrehajtott béremelésre mintegy 340 milliárd forintot fordított hazai forrásból. Varga hozzátette, hogy a most beérkezett 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást jelent a költségvetésből előfinanszírozott béremeléshez.

A miniszter leszögezte azt is, hogy tavaly december óta már 734 milliárd forint korábban blokkolt, hazánknak járó uniós forrás érkezett Magyarországra.

Emlékezetes, hogy a hároméves bérfejlesztési programról Orbán Viktor még 2023 utolsó Kormányinfóján beszélt az Index kérdésére válaszolva. Ennek részeként átlagosan 32,2 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek 2024 januárjában.

Ezt is ajánljuk a témában

A PDSZ nem tudja, „mire elég ez az összeg”

A bejelentésre időközben reagáltak a szakszervezetek is. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet ügyvivője az Indexnek úgy reagált a hírre, „nem tudjuk, hogy pontosan mire elég az összeg, mert azt sem tudjuk, hogy mennyi volt az a bérfedezet, amit béremelésre fordított a kormány, mert erről a kabinet nem számolt be”.

Az ügyvivő arra is kitért, hogy hogy nemrég tartották az EFOP Plusz Monitoring Bizottság oktatási albizottságának ülését, ahol a helyettes államtitkár, Balatoni Katalin ismertette, hogy eddig milyen béremelések történtek január elsejéig visszamenőlegesen. 

Nagy Erzsébet hozzátette, hogy „minden, ami nem béremelésre ment, azt vissza kell fizetni a központi költségvetésbe, ha arra jött uniós támogatás, akkor az uniós támogatást is vissza kell fizetni, ezt kellene elkerülni”.

Nagy arra is kitért, hogy „az államnak az lenne a dolga, hogy begyűjtse az adatokat, amelyből kitűnne, hogy szükséges-e bérkorrekció. Hozzátette: konkrétan hiányzik az az adat, amely megmutatná, mekkora az az összeg, amit a 32,2 százalékos emelésre eddig az országnak fel kellett használni”.

Ebből látnánk, hogy ami most érkezett, több milliárd forint, az mire elég”

 – tette hozzá.

A lap arra is kíváncsi volt, hogy pályán tartja-e tanárokat az emelés. Erre a szóvivő azt válaszolta,  hogy ez a lépés „valamennyit biztos segít, de ténylegesen nem”. Megítélése szerint a most érkező támogatás nem akkora, hogy elegendő legyen egy áttörésre – idézte az Index Nagy Erzsébetet, aki azt is megjegyezte, „a pedagógusok elvándorlása lényegesen nagyobb, mint amennyien tanári szakokon végeznek”

Pár hónappal korábban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az EU-források 2024 című Portfolio-konferenciáján arról beszélt, hogy a Magyarország számára legutóbb megítélt 2 milliárd eurónyi uniós összeg jó része a tanári bérek emelésére megy majd, de egy jelentős rész jut a közoktatás általános korszerűsítésére és modernizációjára is.

Navracsics a konferencián azt is leszögezte, „ha változó mértékben is, de egyértelműen nyertesei vagyunk az európai uniós tagságnak (...), a számok önmagukért beszélnek”.

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 13. 06:16 Szerkesztve
Meglepő, hogy a szakszervezetük se tudja pontosan, hogy hány tanár dolgozik. Mennyi idó óta, ergo mekkora besorolási bérük van. Így lehetne ellenőrizni ki mennyit kaphat az EU-s céltámogatásból. Szép az is, hogy ez euróban érkezik. De forintosítva parkoltatják a fel nem haszált részét. A hosszú évekre átütemezett bérfejlesztéskor pedig azzal a forint számmal dolgoznak, amit az elején kitszámoltak. A fennmaradó keret végig náluk van inflációtól mentesebb euróban. Az inflációs különbözet így símán lenyelhető. El is tűnik nyomtalan. A ráfordítás/fő számokról meg azt mondnak amit akarnak. Friss 600 mrdFt-os megszorítási csomaghoz onnan vesznek el, ahol van. Ha egyelátalán el nem lopták, vagy ki nem síbolták ( pl. egymilliós repcsi szendókkal. )A hatalom bukásának réme mindig ott van az ablakban. (parlamenti ciklusok végein). Naná hogy üres államkasszát csinálnak. Sose tudni alapon. Rendszerváltás óta egy árva vas se maradt ilyenkor az államkasszában. A tényt az ÁSZ meg ívben leszarta
Kormánypárti2
2024. május 29. 20:23
Sapka miért nincs rajta?
Kormánypárti2
2024. május 29. 20:21
Vén csóka vagyok, de már a gyerekkoromban is tudtuk, hogy tanárnak többségében (nagy tisztelet a kivételeknek!) azok mennek, akik bénák, sehova máshova nem vették fel, nem is akar tanítani, csak tetszik neki a nyári szünidő. Na, az a baj, hogy a még több pénz nem a tanítás mellett elkötelezetteket, hanem csak ezeket a potyaleső lúzereket fogja szaporítani.
Zolotarjov
2024. május 29. 20:20
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!