Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Tömeges sms-küldéssel is segíthette Karácsony 2019-es kampányát a DatAdat

2024. május 30. 09:34

Új dokumentumokat vizsgált meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

2024. május 30. 09:34
null

Nyitókép: MTI-archív/Máthé Zsolt.

A közösségi média kampányok mellett a mozgósításban, tömeges sms-küldésekben is kulcsszerepet vállalt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoport Karácsony Gergely 2019-es önkormányzati, illetve a 2021-es előválasztási kampányában – legalább is erre utal az a dokumentum, amelyet a napokban tett közzé a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A közösségi média kampányokra és adatbázisok építésére szakosodott hálózat észtországi vállalata, a DatAdat OÜ 2019-es szerződésajánlatának részét képezi a hatékony szavazói mozgósításhoz nélkülözhetetlen kampányeszköz, amelyről csak érintőlegesen esett szó ez pedig a tömeges sms-küldési lehetőség, ami a Bajnaiék által felkínált szolgáltatások között is szerepelt. Ennek azért is van jelentősége, mert a tömeges telefonos üzenetek küldéséhez jelentős választói adatbázisra van szükség, amit jogszerű módon csak az egyes személyek tudtával és hozzájárulásával lehet megszerezni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavaly decemberben közzétett jelentése szerint a DatAdat Kft. alvállalkozók – köztük a DatAdat GmbH – közbeiktatásával 119776 személyhez juttatta el az idézett üzeneteket. A NAIH a jelentésben hosszasan idézte a DatAdat GmbH – mint adatfeldolgozó – válaszait is a hatóság kérdéseire, amiből például kiderül, hogy az osztrák székhelyű cég „arra vonatkozóan ugyan nem tud teljeskörűen nyilatkozni, hogy az adatkezelő milyen forrásból állította elő a személyes adatokat (is) tartalmazó adatbázisát. A GmbH arra vonatkozóan tud nyilatkozni, hogy milyen adatgyűjtési módszerek működtetésével támogatta – nem kizárólagosan – a vonatkozó adatgyűjtést, mint adatfeldolgozó alvállalkozó.”

(via Magyar Nemzet)

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. május 30. 11:27 Szerkesztve
Azt mondja meg már valaki, minek van itt egy száradt szar felkapargatása. Kérném szépen, valami nemjogász írja már le, van e olyan törvény, amit nyilvánvaló külföldi befolyás, pénz, személyi adat, választási-vagy akár vásárlásmegkeresési esetben ténylegesen bíró elítéli azt aki érdekében. hasznára ez történik. Tehát a megválasztott képviselőt kihajít, párt becsuk, közügyektől eltilt. Kéremszépen ilyen nincs! Már a bíró elé se kerül ilyen ügy! Azt ne mondja senki, hogy befizeti a büntetést, és politizál tovább. Az csak azt jelenti, több pénzért lehet politizálnia, külföldi érdekekért. Pénz meg van. Több összecsórt font. A NYILVÁNOSSÁG meg olyan mint a Horn. NAÉS?
Szerintem
2024. május 30. 10:17
Ki az a hülye, akit SMS-el lehet egy választáson befolyásolni? Legfeljebb tényleg csak a balfasz prolik között lehet ilyen, azoknak is a legsötétebb legalja.
nyugalom
2024. május 30. 10:16
De mi van most? 5 év után....? Mi a következmény? Vigan vegig loptak az 5 évet!
II.baljoska61
2024. május 30. 10:01
"..a tömeges telefonos üzenetek küldéséhez jelentős választói adatbázisra van szükség, amit jogszerű módon csak az egyes személyek tudtával és hozzájárulásával lehet megszerezni." Ami természetesen egy faszság, a fidióták etetése...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!