Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Lego-űrhajóktól a magyar űrprogramig – ő az új magyar űrhajós

2024. május 27. 11:10

Nem igaz, hogy kis országként nem lehet jelentős dolgokat elérni – vallja Kapu Tibor, akit gyerekkora óta vonz a világűr és a repülés.

2024. május 27. 11:10

Nyitókép: Kapu Tibor (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a legfrissebb hírek szerint Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapu 1991-ben született, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba járt, majd a BME-re, végzettsége fejlesztőmérnök. Szabadidejében több olyan hobbit is űz, amelyek alkalmassá tehették az előtte álló testileg és lelkileg megterhelő feladatra. Kapu ugyanis amellett, hogy mérnök, maratonista, félmaratonista, ejtőernyőzik, snowboardozik, tantrixozik, és kosárlabdázik.

„Már óvodás kora óta mindene volt a repülés.

Sok olyan játékot, legót kellett venni, amiből helikoptereket, repülőt, űrhajót készíthetett, kicsiként is nagyon kreatív volt. Rengeteg filmet nézett, ami repüléssel, űrhajókkal foglalkozott, a Star Wars filmeket is látta, a TOP GUN újság volt a kedvence. 

A lelkesedés az általános iskolában is megmaradt, de a gimnáziumban háttérbe szorult. Tudom, minden szülő elmondja a gyermekéről, hogy okos, helyes, szép, de én ezt kiegészíteném a sokszínűséggel, hiszen több mindent csinál. Kosárlabdázik, fut, zenél – s egyszerre tudja mindet csinálni, mindenre odafigyelve, amivel ámulatba ejt bennünket” mesélte Kapu Tibor édesanyja még tavaly áprilisban a Nyíregyházi Televíziónak.

Az édesanya arra is visszaemlékezett, milyen volt, amikor az űrprogramra való felkészülés során fiának vadászrepülőbe kellett ülnie. Mint mesélte, 

nekünk, az édesapjával nagyobb megpróbáltatás volt, mint neki. A kérésére mi vittük le Kecskemétre, s amíg fent voltak ketten, szinte pánikrohamot kaptam, a férjem támogatott... Nem édesanyának, szülőnek való ezt végigélni, nagyon féltettem, aggódtunk érte. De õ 45–50 perc után úgy szállt ki, mintha semmi nem történt volna! Azért amellett, hogy jól érezte magát, nagyon elfáradt.”

 

Kapu majdnem pont egy éve a 24.hu-nak azt nyilatkozta: egyszerűen nem igaz, hogy kis országként nem lehet jelentős dolgokat elérni ebben az űriparban.

Mint mondta: 

kevés magyar mérnök is komoly eredményeket tud megvalósítani innovatív technológiákkal, kimagasló ötletekkel.

„A Wright fivérek 1903-ban repültek először, 1969-ben pedig már lábnyom volt a Holdon. A technológia fejlődése robbanásszerű, szerintem visszatekintve megdöbbentő lesz az, amit 2050-ben a saját szemünkkel látunk majd az űriparban” – vélekedett ki Kapu Tibor.

A következő magyar űrhajós küldetéshez 240 jelentkező közül négy jelöltet választottak ki, akik nagyon komoly kiképzésen estek át. A végleges döntést Szijjártó Péter külügyminiszter közölte Facebook-oldalán. 

Szijjártó Péter videós bejelentkezését alább tekintheti meg:

 


 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. május 27. 21:19
Hoppá hoppá! :) Sok szerencsét!
Haát Izsák
2024. május 27. 14:40
Jaj, ebből baj lesz! Fehér és férfi. Nem kéne átgondolni?
Akitlosz
2024. május 27. 14:32
Még egy magyar űrszondát sem küldtek sehova sem. A "magyar űripar" is csak azt csinálja, mint a többi, ami magyar. "Beszállít" a külföldieknek. Magyar projekt, magyar márka semmi. Kis országnak úgy célszerű űriparoznia, ahogyan az Arab Emirátusok csinálja.
Akitlosz
2024. május 27. 14:28
Nem mondanám, hogy nagyon rákészült erre a fotózásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!