Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Külföldi lap: Magyarország az európai gazdaság élvonalába tartozik

2024. május 29. 09:56

A The European Conservative szerint jók a magyar gazdaság kilátásai.

2024. május 29. 09:56

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarországon a reálkeresetek 9,9 százalékkal nőttek, a fogyasztói árak 3,6 százalékos emelkedése mellett az előző év azonos időszakához képest márciusban – számolt be cikkében a The European Conservative. A lap azt írja: ha a magyar vállalkozások képesek kezelni a munkaerőköltség ilyen mértékű növekedését, akkor a lakossági fogyasztás új lendületet adhat a gazdaságnak. Ugyanakkor a nehéz pénzügyi időszakok után a fogyasztók hajlamosak arra, hogy a pénzügyi mozgásterüket megerősítsék, mielőtt nagyobb költekezésbe kezdenének. 

Reálértéken a fogyasztási kiadások a magyar gazdaság felét teszik ki. 

Ezért annak hullámzása nagy hatással van a gazdaság egészére. A bérekről szóló adatok azt is valószínűsítik, hogy a munkanélküliségi ráta februárban tetőzött, és a következő időszakban csökkenni fog. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy a megnövekedett fogyasztói kiadások pozitív hatásait elnyomja az export visszaesése. A második negyedéves adatok még jobbak lehetnek a fogyasztók szempontjából, különösen úgy, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytatja a kamatcsökkentést. Bár a ráta csökkenésének elméletben a forint leértékelődését kellene előidéznie, ez eddig még nem történt meg, sőt, 

a magyar fizetőeszköz a múlt heti kamatcsökkentés óta nem veszített értékéből az euróval szemben. 

Ennek egyik oka, hogy a forint jelentősége kicsi az euróval szemben, és a jegybanki kamatok mérsékelt változásának legfeljebb marginális hatása van az árfolyamra. A másik ok az, hogy a befektetők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank jövő heti ülésén csökkenteni fogja irányadó kamatlábait. Mindent egybevetve Magyarország továbbra is az európai gazdaság élvonalában marad. Alacsony munkanélküliséggel, jól irányított központi bankkal, rugalmas fogyasztói kiadásokkal és vállalkozásbarát kormánnyal Magyarország gazdasága előtt jó időszak áll.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bi Tang Tomee
2024. május 29. 12:01
"Magyarországon a reálkeresetek 9,9 százalékkal nőttek, a fogyasztói árak 3,6 százalékos emelkedése mellett az előző év azonos időszakához képest" Ez nem valid infó, csak fideszes propaganda! A 444 meg a hvg megmondta, hogy évről-évre szarabbul élünk. Egyébként is… ez csak egy véleménycikk, amit Orbán Viktor személyesen posztolt a Karmelitából
Galsó Atya
2024. május 29. 11:24
Nálunk is van kamaty csökkentés. Tizenhét éve vagyok nős.
nempolitizalok-0
2024. május 29. 11:22
Ezen nagyon nincs mit szakérteni, Magyarország nagysága és területi elhelyezkedése miatt rákényszerül a nyitott gazdaságra. A nyugatira és keletire egyaránt. Nem véletlen, hogy Magyarország összes politikusa vészhelyzetben is egyensúlyozott, Horthy, Kádár, Orbán és ezek tudtak a többieknél nagyobb sikert felmutatni. Horthyt és Orbánt a nemzettudat, Kádárt pedig az újabb forradalomtól való félelem hajtotta. A ballibsi ezt sajnos nem nagyon vágja, azt hiszi, a jó magyar kormányzás lényege az, hogy a nyugat "meg legyen elégedve velünk". Teszi ezt annak ellenére, hogy Klára simán kinyilatkozta (jó, csak egyszer) Gyurcsány bukását épp az okozta, hogy a ballibsik a hazaiak ellenében támogatták a nyugati multikat.
Zsolakomarom
2024. május 29. 11:21
handabanda cikk, kamu cimmel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!