Kudarcot vallott az EU zöldstratégiája: Németországban kecskékkel és birkákkal tennének a városi biodiverzitásért

2024. május 15. 11:40

Kapkodás és bizarr helyi ötletek bizonyítják, hogy az Európai Bizottság 2021 februárjában közzétett, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó stratégiája megbukott.

2024. május 15. 11:40
Central German buck auction

Nyitókép: Sebastian Kahnert / DPA / AFP

A juhok és kecskék legeltetése a vidékhez tartozó jelenetnek tűnhet. Ennek ellenére ez lehet egyike azoknak az úgynevezett „természetalapú megoldásoknak” (Nature-based Solutions, NbS), amelyeket Berlinben a városi biodiverzitás előmozdítása érdekében hajtanak végre – írja az Euractiv.

Helyi erőfeszítések az uniós stratégia helyett

Az elsőként a német fővárosban indított Europe Urban Greening program a közeljövőben Stuttgartban is megvalósulhat. A lapnak Jamie Chan programigazgató nyilatkozott az elsőre hajmeresztőnek tűnő tervről. „Berlinben arra összpontosítottunk, hogy a városi tisztviselőkkel együttműködve különböző NbS-ket próbáljunk ki a hőség és az árvíz kockázatának csökkentése érdekében, valamint a biológiai sokféleség növelésére.

Ide tartozik a fészkelési lehetőségek megépítése és a növények sokféleségét ötvöző zöldfalrendszer, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások döntéstámogató eszköze, illetve a kiskereskedelmi homlokzatzöldítés és végül az erkélyzöldítési program is.

Mivel az uniós stratégia jelenleg nem működik hatékonyan, így – Chan szerint – a program arról szól, hogy „különféle szereplők kísérleteznek a városok zöldítése felé vezető különböző módszerekkel, illetve helyi erőfeszítésekkel igyekeznek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.” 

Az EU klímastratégiája elavult

Mint ismert, az Európai Bizottság 2021-ben fogadta el az Európai Unió Éghajlat-alkalmazkodási Stratégiáját, amely 2050-re fogalmaz meg igen ambiciózus, sokak szerint elérhetetlen célokat. A TNC Europe éghajlat-politikai vezetője, Rebecca Humphries úgy érvelt, hogy mivel a stratégia több pontja megvalósíthatatlan, így támogatni kell az egyedi ötleteket, valamint biztosítani kell az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elleni lokális küzdelem finanszírozását.

De miről is szól az Európai Unió Éghajlat-alkalmazkodási Stratégiája?

Az Európai Bizottság 2021 februárjában közzétette az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós stratégiát. Célja, hogy kiegészítse az éghajlatváltozás mérséklése céljából hozott különféle uniós intézkedéseket egy olyan stratégia meghatározásával, amely az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozik. Célja továbbá, hogy támogassa az EU-t abban, hogy 2050-ig ne csak klímasemlegessé (nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátással), hanem az éghajlatváltozás hatásaival szemben rezilienssé is váljon.

A stratégia négy fő célkitűzéssel rendelkezik.

  • Intelligensebb alkalmazkodás. A fellépéseket mindenki számára rendelkezésre álló, szilárd adatokkal és kockázatértékelési eszközökkel kell alátámasztani.
  • Gyorsabb alkalmazkodás. Gyorsabban és átfogóbb módon kell alkalmazkodnunk, továbbá a megoldások kidolgozására és megvalósítására kell összpontosítanunk az éghajlattal kapcsolatos kockázatok csökkentése, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai elleni védelem fokozása és az édesvízhez való hozzáférés megóvása érdekében.
  • Szisztematikusabb alkalmazkodás. Az éghajlatváltozás hatásai a társadalom valamennyi szintjét és a gazdaság valamennyi ágazatát érintik, ennélfogva az alkalmazkodási fellépéseknek is rendszerszintűnek kell lenniük. A stratégia támogatni fogja az alkalmazkodási stratégiák és tervek továbbfejlesztését és végrehajtását a kormányzás minden szintjén, prioritásként kezelve az alkalmazkodás beépítését a makroköltségvetési politikába, a természetalapú alkalmazkodási megoldásokat és a helyi alkalmazkodási fellépéseket.
  • Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó nemzetközi fellépések fokozása. Megvalósítása a nemzetközi finanszírozás növelése, valamint az alkalmazkodással kapcsolatos globális elkötelezettség és információcsere megerősítése révén történik.

Humphries szerint az új stratégiának olyan kerettörvénnyé kell válnia, amely támogatja a tagállami erőfeszítéseket és felkarolja az helyi ötleteket.

Fontos a helyiek bevonása 

Az ilyen kezdeményezések működéséhez elengedhetetlen a helyi önkormányzatok és közösségek bevonása. Chan elmondta, hogy a lakosság tudatosságának kialakítsa a legfontosabb az éghajlatváltozás jelentette kihívásokkal szemben, de a nehézségek továbbra is fennállnak. Véleménye szerint a környezeti nevelés elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi változás induljon el.

Az Urban Platform Greening program középpontjában áll, hogy lehetővé tegyük a természetnek, hogy meggyógyuljon és segítsen megoldani még az ember által okozott hibákat is. A TNC régóta szorgalmazza a természetes megoldások felé való elmozdulást az éghajlati kihívások kezelésére. Mindez azonban csak akkor működik, ha felkaroljuk a helyi ötleteket – akár a kecskék és a birkák városi tenyésztésével.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 00:37
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­e­­­l­d­­ ­a­ ­­s­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­u­n­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
egonsamu
2024. május 16. 14:23
A kecskéket és birkákat leginkább a mohamedánok lakta kerületekben fogják örömmel fogadni....
No comment no cry
2024. május 16. 08:27
Számomra ez állatkínzásnak tűnik.
kir2vik
2024. május 15. 15:55
Nem értem, miért kell felháborodni vagy gúnyolódni? Új-Zélandon mindenhol birkák legelik a füvet. A városokban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!