Terel és hallgat Magyar Péter csapata az adatkezelési botrányról

2024. április 23. 08:38

A kérdésre, hogy tudja-e, honnan származik az adatvédelmi nyilatkozat, ami a honlapjára fölkerült, Magyar Péter a Hír TV munkatársának azt válaszolta: „Ha tudom, akkor sem fogok erről önnel beszélni.”

2024. április 23. 08:38
Protestors Gather In Budapest After Peter Magyar Released A Voice Recording Of The Former Justice Minister.

Nyitókép: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt. Azóta ugyan gondosan eltüntették a honlapról a „datadatos szálat”. Később Magyar már azzal magyarázkodott, hogy az adatvédelmi tájékoztató egy részét mástól vették és az csak benne maradt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter nem mondja meg, honnan származik a Bajnaiékhoz köthető adatvédelmi tájékoztatójuk

Megírtuk azt is: szombaton Magyar Pétert egy aláírásgyűjtésükön a Célpont stábja kérdezte az ügyben. A politikus azt válaszolta a Hír TV stábjának, hogy „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató mintát és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni. Aztán kivették belőle azt az utalást, amit felfújtak Önök meg a propaganda.”

A kérdésre, miszerint akkor soha nem álltak kapcsolatban a két említett céggel, Magyar így válaszolt:

Sem a cégeket nem ismerem, sem az urakat.”

Valamint leszögezte: „Péterfalvi Attilákkal most nincs időnk foglalkozni, a hazánkkal szeretnénk foglalkozni.” A kérdésre, hogy tudja-e, honnan származik az adatvédelmi nyilatkozat, ami a honlapjára fölkerült, Magyar Péter így válaszolt: „Ha tudom, akkor sem fogok erről Önnel beszélni.”

A Magyar Nemzet kapcsolódó kérdésére a politikus hasonlóképpen válaszolt: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.” Magyar a történéseket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is: „Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.”

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám cikkünk írásáig semmilyen választ nem kaptak.

Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is

Hétfőn megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban. Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét a HírTV Napi Aktuális című műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt.

A NAIH elnöke kérdésre válaszolva leszögezte:

olyat lehet csinálni, hogy mintaként valaki más tájékoztatóját használják és átírják, de itt Magyar Péter nyilatkozata alapján nem ez történt, hanem egy az egyben átvették.

Péterfalvi hozzátette azt is: az adatvédelmi hatóságnak több eljárása volt, illetve van folyamatban a 2022-es országgyűlési választással és az azt megelőző ellenzéki előválasztással kapcsolatban és ezekben az eljárásokban a DatAdat neve is feltűnik az ellenzéki pártokhoz vagy egy egyesülethez kapcsolódóan. Annak a cégnek a neve, amely a Magyar Péterék adatvédelmi nyilatkozatában is szerepelt. Erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Guruló dollárok, nyomozás, DatAdat

Keddi, kapcsolódó cikkében a Magyar Nemzet felidézte

a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatról azt érdemes tudni, hogy a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt az elmúlt években.

Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.”

Mint a lap rámutat: „a DatAdat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és

lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.”

„A datadatos kör Magyar Péter mozgalma körüli felbukkanását követően vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mégpedig a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk miatt” – tette hozzá a Magyar Nemzet.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2024. április 24. 17:47
Éljen Balog Zoltán , Nemzeti pedofil védelmező fideszes csuhás!!!!!!! Nemzeti Pedofidesz : Isten , haza , pedofília!!!!!! Most vonyíthattok fideszes kutyák, van miért!!! Na erre verd magad Perczel geci!!!!
Perczel Éva
2024. április 23. 14:25
Női napszemüveg, női bicikli, női hiszti, és egy amolyan "Stuart Máriás" felhajtott zakó gallér. Röviden és bővebben is csak ennyi jön össze neki.
kissb56
2024. április 23. 13:28
Persze hogy hallgatnak. Miután lebuktak nem tehetnek mást. Gyurcsányról van valami hír? Nagyon eltűnt csórikám.
Janika50
2024. április 23. 12:35
Tisztelt Mandiner és egyéb médiumok, Hazánknak nincs nagyobb problémája, mint ezt az érdemtelenül felkapott alakot lássa, hallja mindenhonnan? Csak nem kapnak honoráeiumot, amiért napirenden tartják? Nagyon unalmas az örökös irka firka róla. Ahogy végtelenül unalmas maga a felkapot fickó. Hogy is van x együttes felvételén? "Ismeretlen senkiből lettél ismert senki. ..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!