Kezdődhet az Erasmus-per, az EU Bírósága befogadta hat magyar egyetem keresetét

2024. április 22. 08:58

A magyar alapítványi egyetemek pert indítottak az EU Tanács határozata ellen, ami elvenné tőlük az uniós pénzeket.

2024. április 22. 08:58

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ítélet az alapítványi egyetemek ügyében másfél-két év múlva várható, hacsak „az Orbán-kormány korábban nem teljesíti a szerződéskötéshez fűzött feltételeket” – írja a Népszava.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: az Európai Unió Bírósága befogadta azt a pert, amelyet magyarországi egyetemek indítottak az EU Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen. 

Az uniós testület ebben megtiltotta, hogy az Unió szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel, 

ami lényegében az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való ideiglenes kirekesztésüket jelenti, írják. Hozzáteszik: a hivatalos indoklás szerint a tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget. 

A másfél éve zajló eljárásban mostanáig nem sikerült megállapodniuk a feleknek, 

bár az egyeztetések folyamatosak.

Emlékeztetnek: hat egyetem, közöttük a Semmelweis, tavaly májusban beperelte az EU Tanácsot a határozat miatt az uniós bíróságon, amely egészen a közelmúltig a beadvány befogadhatóságát vizsgálta. Merkely abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt „döntetlent” ajánl, azaz visszalép a pertől.

Mint kiderült, 

az orvosi egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített,

 köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban – állította az interjúban a rektor.


 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­l­­á­­n­y­­o­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­­a­k­­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Silcon
2024. április 22. 14:06
Ez tisztán politikai ügy, a korrupciós duma itt nem értelmezhető, hiszen a pénzt a _diák_ kapja, nem állami szerv. Itt már az üssünk, nem számít hova megy elv dolgozik. A nyugati egyetemek kuratóriumaiban is vannak politikusok, emiatt is perelni kell és követelni az egyenlő mércét.
ekeke1
2024. április 22. 11:05
"Kezdődhet az Erasmus-per, az EU Bírósága befogadta hat magyar egyetem keresetét A magyar alapítványi egyetemek pert indítottak az EU Tanács határozata ellen, ami elvenné tőlük az uniós pénzeket." Helyes. Ha már erre a magyar kormányzat impotens igazságügye, ahogyan a norvég pénzek ügyében is, képtelen volt...
bandi0723-2
2024. április 22. 10:37
Igen, megcsinálták! Gondolok itt, Cseh Atkára és Donáth Kacsára! Erre büszke a két .ulye csipa, hogy elvették, veszik a lehetőséget az egyetemektől és a diákoktól! Pedig tudtommal, Donáth Kacsa ezen program keretében tanult külföldön. Mindegy na, ezért is a kormány a hibás, hogy rothagyon le a keze, mind a két szépségnek! Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!