A Civil Választási Bizottság elnöke is megszólalt az előválasztási balhéval kapcsolatban

2024. április 13. 20:15

A hegyvidéki előválasztás egyik indulója azt állítja, momentumos vetélytársa név szerint küld leveleket olyan választóknak, akik soha nem adták meg személyes adataikat a pártnak. Erre a Momentum rágalmazást kiáltott és jogi lépéseket emleget. De mit mond a kialakult helyzetre az előválasztások lebonyolítására létrehozott bizottság elnöke?

2024. április 13. 20:15
KARÁCSONY Gergely; MAGYAR György; KERPEL-FRONIUS Gábor
Vizvári Soma

NyitókéP: MTI/Balogh Zoltán

 

A tizenkettedik kerületben megrendezett előválasztáson a megállapodás szerint a jogszerűség, a jogtisztaság feletti őrködésre, a konfliktusok kezelésére, jogviták rendezéseére nincs a Civil Választási Bizottságnak (CVB) nincs megbízása – jelentette ki a Mandinernek Magyar György ügyvéd.

Azért kerestük meg a CVB elnökét, mert a napokban a hegyvidéki előválasztás egyik résztvevője, Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje azt állította, hogy a Momentum név szerint küld leveleket olyan hegyvidéki választóknak, akik soha nem adták meg személyes adataikat a pártnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy ilyen levelet kapott a fiam is a minap, aki szintén nem volt feliratkozva soha semmilyen momentumos adatbázisra” 

– panaszkodott Facebook-posztjában Visi, aki szerint egy közös van a címzettekben: minden érintett részt vett a 2021-es ellenzéki előválasztáson, vagy azt követően jelentkezett segítőnek a közös ellenzéki kampányba – aminek az adatbázisát a pártoknak már törölnie kellett.

Erre a Momentum előválasztáson induló polgármesterjelöltje, Farkas Csaba és Vadász Gábor, a párt önkormányzati képviselője azt a választ adták, hogy Visi fia több petíciójukat is aláírta. Vadász azt is hozzátette, Visi állítása rágalmazás, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Ezt is ajánljuk a témában

A Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje viszont nem fogadta el a momentumosok válaszát, mert szerinte a szóban forgó petíciók célhoz kötöttek voltak.

Nem használhattátok volna a fiam adatait más célra. Kérlek, olvassátok el a saját adatkezelési tájékoztatótokat, 

melyet a kommentem végén be is linkelek. 

Sem a fiam, sem az a többtucatnyi hegyvidéki polgár, akiktől bejelentést kaptunk a napokban, nem járult hozzá, hogy a telefonszámát, levelezési címét más ügyekben használjátok, és ezt nem is tehettétek volna meg” fogalmazott Visi.

Magyar György: Az ötödik kerületben, ahol a CVB kontrollálja az előválasztást, nagy valószínűséggel nem lesz ilyen

Magyar György arról tájékoztatott minket, hogy a CVB nem lehet döntőbíró a kérdésben, mert ilyen formában nem kontrollálja a hegyvidéki előválasztást, a felek csak annyit kértek tőlük, hogy valakit delegáljanak szavazatszámlálónak, ami meg is történt: a CVB egyik tagszervezetének a Számoljunk együtt!-nek egy reprezentánsa vesz részt a számlásában.

Általánosságban viszont megkérdeztük, mi ilyen helyzetben a teeendő, hogyan lehet az ügyet kivizsgálni szakszerűen és igazságot tenni. Mint mondta, „a felek által kötött megállapodás határozza meg, hogy milyen eljárásokat kell ilyenkor alkalmazni, de az biztos, hogy az adatvédelmi jogszabályokat be kell tartani, és az ezzel kapcsolatos jognyilatkozatokat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek és választóknak el kell fogadniuk”.

Az ötödik kerületben, ahol erre felkérést kaptunk, olyan megállapodást kötöttünk, amely alapján tudjuk kontrollálni az ilyen helyzeteket. 

Rendkívül odafigyelünk arra, hogy tiszták legyenek az urnák, a beszállításuktól kezdve őrzésükig. A szavazás online és offline tisztasága is biztosítva van. A szakjogászaink arról is gondoskodtak, hogy az adatvédelmi kérdések a hatályos jogszabályok szerint rendezve legyenek” – fogalmazott az ügyvéd.

Kérdésünkre, hogy szerinte előfordulhatott volna ilyen vitás helyzet, ha a CVB-t felkérik a hegyvidéki előválasztás szabályossága feletti őrködésre, Magyar György azt válaszolta: 

Abban az esetben nagy valószínűséggel nem állnának fenn ilyen »ütközőfelületek«.”

Azt viszont a CVB elnöke elismerte, az ilyen „ütközőfelületek” létét teljesen kizárni nem lehet.
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. április 14. 00:35
Magyar Péter TISZA Pártjának jogi képviseletét ellátó bizottság vezetője lesz Magyar György ügyvéd. Látta mindenki,hogy milyen sikeres volt 2022-ben . Ekkorra bukta a Holdról látszódott. Zűr van az új párt körül.
llnnhegyi
2024. április 14. 00:30
Magyar György zugpolitikus büszkén vállalja a második választási bizottság működtetését. Maszek szervezet. Kutya picsája , bohóckodás ez is.
zakar zoltán béla
2024. április 13. 21:17
MAGYAR PéterGYÖRGY stb Pressman hol van?
luxusbatar
2024. április 13. 21:12
Azt hittem ez a Magyar György belebukott a 2022-es előválasztási buliba. Átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, a csalás melegágya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!