Sulyok Tamás telefonon egyeztetett Izrael elnökével

2024. március 28. 19:14

„Szükség van egy erős zsidó nemzetállamra” – fogalmazott a magyar köztársasági elnök.

2024. március 28. 19:14
Sulyok Tamás

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Sulyok Tamás telefonbeszélgetést folyatott Jichák Hercog izraeli államelnökkel, aki gratulált Sulyok Tamásnak köztársasági elnökké választásához. A két államfő áttekintette a legfontosabb kétoldalú és világpolitikai kérdéseket – közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.

Az eszmecserén a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország Izrael közeli szövetségese és legjobb barátja, stratégiai partnere Európában.

A magyar államfő kifejezte együttérzését az október 7-i támadás áldozatai hozzátartozóinak és Izrael valamennyi polgárának, és reményét fejezte ki, hogy sikerül mihamarabb békét teremteni – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzáfűzték, Sulyok Tamás szerint Izraelnek elidegeníthetetlen joga saját szuverenitásának és állampolgárai biztonságának megvédése. A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

„Az Izrael melletti kiállásunk egyik elvi alapvetése a holokauszt borzalmaiból levont következtetés, mely szerint szükség van egy erős zsidó nemzetállamra, amely garantálja, hogy ilyen tetteket senki, soha többé ne követhessen el.”

Sulyok Tamás azt mondta az izraeli államelnöknek, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus minden formáját. Kiemelte: Magyarországnak fontos a holokauszt emlékezete, és ennek minden formában tanújelét is adta és adja. Ennek következtében itthon nemcsak az emlékhelyek, a zsinagógák és a temetők őrzik méltóképpen az évszázados zsidó kultúrát, hanem a reneszánszát élő magyarországi zsidó közösség is összeköti a két országot.

A két államfő a beszélgetés végén kölcsönösen meghívta egymást hivatalos látogatásra – áll a közleményben.

(MTI)

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Közel a kelet, de távol a béke

Egyszerűen arról van szó, hogy a zsidóság a szó szoros értelmében mindenre képes azért, hogy legyen lokális állama.

2024.04.22 11:19

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. április 06. 10:21
Na hagyjuk.... Egy igazi, zsidó talpakat, lelkesen nyalogató bábu. Magyarország szégyene.
Akitlosz
2024. március 31. 23:49
"Sulyok Tamás szerint Izraelnek elidegeníthetetlen joga saját szuverenitásának és állampolgárai biztonságának megvédése." Magyarországnak is elidegeníthetetlen joga saját állampolgárai biztonságának a megvédése Kárpátalján?
Akitlosz
2024. március 31. 23:47
"Sulyok Tamás telefonon egyeztetett Izrael elnökével „Szükség van egy erős zsidó nemzetállamra”" Kinek? Neki? Minek? Csak nem az a hazája?
2024. március 31. 18:42 Szerkesztve
Egyetlen népnek sincs joga elvenni egy másik nép hazáját. Pedig ez történt 1948-ban Palesztinában! Remélem köztársasági elnökünk nem gyengeelméjû, hogy ezt nem érti. Pedig a jelek ezt sugallják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!