Romokban a sajtószabadság

2024. március 01. 09:19

Közel két évszázad múltán új 12 pontra lenne szükség?

2024. március 01. 09:19
Berend T. Iván
Népszava

„A kormány, illetve a Fidesz a média nagy részét már maga alá söpörte. Mintegy 500 sajtótermék van a kezében, beleértve a teljes megyei újsághálózatot. Kimutatták, hogy például 2019-ben a rádióban, a televízióban közzétett állami hirdetések 90-95 százalékát és az újsághirdetések háromnegyedét kormánypárti fórumoknak juttatták.

2020 nyarán nyilvánosságra került a magyar Külügyminisztérium hivatalos felszólítása az EU tagországaiban működő magyar követségekhez, hogy jelentsenek a magyar újságírók ottani tevékenységéről, ezen belül arról is, hogy kikkel találkoznak. A magyar újságírókat ezek szerint az állam az ellenségének tekinti. A 2020-ban készített Világ Sajtószabadság Index Magyarországot a világ 180 – benne 50 európai – országa között a 89-ik helyre rangsorolta. 2013 óta ezen a mércén Magyarország 31 helyet esett vissza, és a mai pozíciója bizony az ázsiai és afrikai autokráciák között áll.

2021 nyarán a nemzetközi újságíró-szervezet, a Riporterek Határok Nélkül közzétette a »sajtószabadság ellenségeinek listáját«, amelyen 37 vezető politikus kapott helyet. Erre a listára először került fel európai vezető: nem más, mint Orbán Viktor.

Közel két évszázad múltán új 12 pontra lenne szükség? Újra követelni kell a sajtószabadságot Magyarországon?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­á­n­y­­o­­­k­­ ­­­v­­á­­­r­­n­­­a­­k­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Sárkány
2024. március 08. 13:09
Berend professzor ítélőképessége megkérdőjelezhető - megfeledkezett az internet világáról - igen, vidéken is van internet és mobil telefonon keresztül bárkit el lehet érni - egyszóval az írott sajtó egyensúlytalanságairól beszélni enyhén szólva csúsztatás és ez főleg egy tudós professzortól aljasság - főleg azért, mert a cikk az EU-nak szól, egy hiteles professzor szavára már lehet hivatkozni, amikor az országunkat ócsárolják
2024. március 04. 21:05 Szerkesztve
Zokni 2024. március 03. 12:09 Beszéld meg az ellenzékkel, hogy miért arról érdeklődnek a köztévé riporterétől, hogy nyúlkál-e gyerekek nadrágjába, és miért hülyézi szájról jól olvashatóan. Beszéld meg velük, hogy miért vinnyognak nyilvánosságért, amikor a meghívásokat meg szintén nem fogadják el a köztévébe. Kérd tőlük számon, miért nem ütköztetnek véleményt. A Mandin pont hogy nem egyoldalú a tájékoztatás, itt megtalálod Parázna Paróka mellett Perintfalvi művésznőt, és még a praktizáló elmebeteg Bartust és a többit is. Hazug propaganda szerinted az, ami nem a te véleményedet hangoztatja. Nevetséges elgondolás.
Aerion
2024. március 03. 20:21
RasPutin Miért olvassák többen a baloldalhoz közel állókat a narancsbolsevik propagandához képest? Erre van magyarázat? ---------------- Persze, hogy van. Én is moslékot olvasok minden nap. Ezért járok ide, mert itt a Mandineren összefolyik minden mocsok és annak a legalja. Ez a funkciója a mandinernek. Ha ez nem így lenne, nem lennék itt. Ez egy megfelelő hely, hogy a moslékot elküldjem a tetves degenerált kurva anyjába, vagy a halál faszára. Mikor hogy. A moslék létezésének minden jele elrettentő példa a normalitás számára. AZ, aminek a létezése KÁROS. Káros az emberiség számára. Én az emberiség pártján állok. És soha, de soha nem hátrálok meg az emberiség ellenségei előtt. Inkább a halál. De még jobb, ha ők végzik be. Ez a létezésem értelme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!