Reagált a Budapest Airport arra, hogy az OLAF vizsgálja őket

2024. március 03. 19:41

Állításuk szerint valamennyi kérdést tisztázták az EBB-vel.

2024. március 03. 19:41
null

A Budapest Airport az Európai Beruházási Bank (EBB) által lefolytatott audit során felmerült valamennyi kérdést tisztázta az EBB-vel – ezt a ferihegyi repteret üzemeltető cég közölte a Világgazdasággal.

A lap azt követően fordult a Budapest Airporthoz, hogy pénteken a Politico megírta: az EU csalás elleni hivatala vizsgálja a cég egyik hitelügyletét. A brüsszeli események terén jól értesül lap egy 200 millió eurós kölcsönről írt, amelyet a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének folyósítottak. A tranzakciót vizsgáló nyomozók meghallgatták az Európai Beruházási Bank korábbi alelnökét, Vazil Hudákot.

A Politico azt írta: az OLAF nyomozói a hónap elején Brüsszelben kihallgatták Vazil Hudákot, a bank korábbi alelnökét, mint a hitel jóváhagyásában „érintett személyt". Hudák egyébként volt szlovák gazdasági miniszter, aki 2016 októberétől 2019 októberéig az Európai Beruházási Bank közép- és kelet-európai részlegét vezette, majd 2020-ban bekerült a Budapest Airport igazgatóságába. 

Az OLAF-hoz benyújtott panasz szerint Hudák személyes előnyökhöz juthatott a hitel jóváhagyásából.

A vizsgálat alapjául szolgáló panaszban az is szerepel, hogy a ferihegyi repülőtér bővítése nem felelt meg a környezetvédelmi és egyéb előírásoknak. 

Budapest Airport Zrt. először is megerősítette a Világgazdaságnak, hogy rendelkeznek elfogadott EBB-hitellel. Ennek körülbelül kétharmadát már lehívták a repülőtéri fejlesztések végrehajtásához. Kiemelték, hogy ennek során az EBB követelményeinek és a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak, beleértve, hogy beszerezték a szükséges engedélyeket is. 

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az említett EBB vizsgálat az EBB saját belső eljárásait vizsgálta a Budapest Airport beruházásai kapcsán – hangsúlyozták ugyanakkor.

A Budapest Airport a hivatalos panaszkezelési mechanizmus kezdetétől külső szereplőként vett részt a folyamatban. Teljes mértékben együttműködtek, minden szükséges információt, dokumentumot rendelkezésre bocsátottak – fogalmaztak válaszadásukban. Végezetül aláhúzták: a Budapest Airport az Európai Beruházási Bank által lefolytatott audit során felmerült valamennyi kérdést tisztázta az EBB-vel. 

Vazil Hudák szerepéről nem tettek említést.

Nyitókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­ ­­­l­­á­­­n­­­y­o­­k­­ ­­v­­­á­­­r­­­n­a­­­k­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
cutcopy
2024. március 03. 21:43
Csak egy feljelentés volt Jávor Benedek köreitől és ilyenkor élvezkődnek hogy vizsgálódik az OLAF..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!