Amíg abban sincs politikai egyetértés, hogy a nemzeti mozgástér szűkítése Brüsszeltől se fogadható el, addig 1848, 1956 és 1989 tanítása nem mélyült el a lelkekben

2024. március 13. 23:08

A közömbösség, a megalkuvás, a kivonulás politikája sem korábban, sem ma nem jelent életképes alternatívát.

2024. március 13. 23:08
null
Constantinovits Milán

(Nyitókép forrása: Wikipedia)

***

„Fehér zubbonyban, / sötét nadrágban az úton futok, / hátam mögött, / (vive la republique) – két ló dobog. / A hátam mögött / vashegyek futó célra hajlanak, / dzsidája végét / kengyelbe akasztja a két lovas.” Cseh Tamás énekelte meg ekként Bereményi Géza megrázó soraival Petőfi halálát a nyolcvanas években. Azt az utolsó reménytelenséget, amit egy elbukott szabadsággondolat jelent a segesvári ütközetben. Azt a szomorú véget, ahová március 15-e közös akarata, forrósága, hevülete ívelt. Mégis, a közemlékezetben a Pilvaxból induló események nem a gyász érzetével kapcsolódnak össze. Petőfi halála, az aradi vértanúk mártíromsága, egy nemzet nagy erőfeszítése nem a hiábavalóságot hordozza gondolatainkban. 1848 üzenete elsősorban a meg nem alkuvásról és a szabadságról szól, amit érdemes újra és újra felidézni.

Sokat és sokféleképp tanultunk a szabadságról a történelemben. 1848–49 arra világított rá, hogy a nemzeti önrendelkezés igénye igenis össze tudja kovácsolni egy széttartó társadalom minden tagját. 1956 megerősítette, hogy a legzordabb diktatúra sem képes elnyomni a függetlenség vágyát, a tenni akarást, a jobb életbe vetett hitet. 1989 pedig rámutatott, hogy minden elnyomó rendszer eresztékei széthullanak egyszer, ha a szabadságigény tömegesen jelentkezik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­k­­­ ­­v­á­r­n­a­­k­­­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
gyzoltan-2
2024. március 14. 15:59
Igazi liberális lap a Mandiner! Itt senki senkit sem manipulál..! Írva vagyon, hogy 17 komment, ötöt láthatok belőle..!
gyzoltan-2
2024. március 14. 15:55
1956-ot emlegetni, hozzákapcsolni 1848-hoz további hiba! Ügyes háttérmunka volt, nagy megtiszteltetés, hogy 1956-ban részt vehettünk Izrael, Anglia, Franciaország Szuezi-kalandjában, igaz csak biztosító hátvédként... Ugyanazok, az ugyanazok ünnepelhetik 1956-ot is, kik belehajszolták a magyarságot az esztelen, esélytelen lázadásba, forradalomba 1848-ban..! Szégyellhetjük magunkat, hogy nem a józan magyar-tudatú Széchenyi magyar tragédiája kapcsolódik 1848-hoz..!
gyzoltan-2
2024. március 14. 11:12
"Petőfi legfontosabb tanítása: megalkudni soha!" Ezt azért nem árt átgondolni! -ha nem akarunk Gáza, a palesztinok sorsára jutni! A többszörös vérvesztességet, demográfiai tragédiát átélt magyarság legfontosabb feladata a mai világban a túlélés, a magyarság túlélése! -minden túltengő forradalmi hőbörgés nélkül! -és a magyar nemzet vitalitását erősíteni, életképességünket megőrizni... Ennek egyik előfeltétele az elkötelezett magyar vezetői réteg kinevelése, a magyarság érdekképviseletének a megteremtése..! -csak, csakis az úgynevezett "demokratikus" úton... Türelmetlen ellenségeink alig várják az okot a magyarság rendezésére, fegyelmezésére..! Az Isten segítse meg a magyarságot, magyar testvéreinket szerte a világban..! -de mi is tegyünk érte, de csak mértéket tartva..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!