Kőkemény üzenetet küldött Nagy Márton tárcája a hazánkat bemószeroló üzletláncnak

2024. március 18. 17:07

Hatékony működés helyett álhíreket terjeszt a SPAR – fakadt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2024. március 18. 17:07

nyitókép:  MTVA/Bizományosi: Róka László

Igencsak elmérgesedni látszik a magyar kormány és a SPAR élelmiszerlánc közötti viszony. Ahogy arra a Világgazdaság minapi cikkében rámutatott: átszervezi a magyarországi SPAR-t az osztrák anyacége, a Spar Österreich.

Hans Reisch vezérigazgató több helyen is nyilatkozott, arra panaszkodva, hogy a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban, ugyanakkor a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A különadó felső mértéke az idén 4,5 százalék, s csak azokra vonatkozik, akik nettó 100 milliárd forint felett árbevételt érnek el. De kifogásolták a SPAR részéről a tavalyi élelmiszerár-stopot is. Tekintve, hogy sem a kiskereskedelmi különadó (ez 2020 májusától jelent meg újra), sem az élelmiszerár-stop (ezt tavaly augusztusban már kivezették) nem új intézkedés, felmerül a kérdés, hogy a SPAR miért éppen most nyitotta ki a vitát uniós szinten – írta cikkében a Világgazdaság.

Mindenesetre a Financial Times cikke szerint a vállalat úgy véli, a kormány intézkedései „felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és élelmiszerpiacon; diszkriminatív módon lehetővé teszik a kis, független kiskereskedők és a franchise-hálózat tagjai számára, hogy elkerüljék a veszteségeket azáltal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől”.

A Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn határozott, kemény hangvételű közleményben reagált a fejleményekre.

Hangsúlyozták:

a valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek.

Ezekben az ágazatokban az energiaválság, továbbá az azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg.

A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a rezsivédelmi alap finanszírozását, részletezték. „A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük” – olvasható a minisztérium nyilatkozatában. Egyúttal rávilágítottak:

a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította.

Ezzel szemben minden más állítás alaptalan a szaktárca szerint. De ez még semmi!

Nem fogta vissza magát a gazdasági minisztérium

A kormányt érintő támadások hátterében a gazdasági minisztérium szerint nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka a vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis szerintük nem hatékony, mivel 

piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad.

„Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt” – üzent a minisztérium, a felvásárlási szándékkal kapcsolatos híresztelésre azonban ennél konkrétabban nem reagáltak.

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. március 19. 05:37
A nyereségét Svájcba menekítette? Akkor csak nem ment itt nekik olyan rosszul, ha már volt nyereség (gondolom nem néhány forint)! Bojkottálni kell ezeket! Más! Láttátok a vegán Rama margarin reklámot? No, az a margarin sem kerül be többé a házunkba!
paperfellow
2024. március 19. 04:33
Jelenleg beszállítói defláció van. A spar meg sír.
5m007h 0p3ra70r
2024. március 19. 01:22
>>>Átoperált Kiscsoportos 2024. március 18. 22:42 Ha Gyurcsány úr lenne a miniszterelnök<<< Olyan politikus nincs ebben az országban, akit Gyurcsánynak neveznek és úr. Úgyhogy ezt a fenti teóriát engedjük is el.
Conduct
2024. március 19. 00:22
Minden különadót a vásárlókkal fognak megfizettetni.Nem kötelező Spar-ba járni ahogy CBA-ba sem,ami szintén drága pedig magyar.De még a sarki Pötyi ABC is dràga mert gyenge a forint és magas az áfa.De mi ezt szeretjük.Tapsikolunk a 2/3-nak,ami azt is magával hozza hogy a magyar családok nagy részének a jövedelméből 2/3-ad el is megy élelmiszerre meg a rezsire.A családbarát kormány valójában egy családot támogat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!