Ezer szállal demokrata párti kommunikátor az Action for Democracy médiaösszekötője

2024. március 13. 05:33

Eric Koch nyíltan beszélt arról, hogy az A4D „mikroadományai” legfeljebb a hidegvízre elegendőek és Soros György áll a háttérben.

2024. március 13. 05:33
null

Nyitóképen: Korányi Dávid / Wikipedia

***

New York vezető kommunikációs stratégái között szerepel annak az Eric Kochnak a cége, aki az amerikai Demokrata Párt kampányaiban dolgozott, két éve pedig a magyar választásokba (is) beavatkozó Action for Democracynek. Koch nyíltan beszélt arról, hogy az A4D „mikroadományai” legfeljebb a hidegvízre elegendőek és Soros György áll a háttérben. 

Koch olyasmit mesélt el, amit megbízója egyáltalán nem akart elmondani

„A Downfield segít önnek áttörni a zajt, és elmondani azt a történetet, amit ön akar elmondani” — hirdeti saját alapítású kommunikációs stratégiai cégének honlapján Eric Koch. Koch azonban nemrég méretes kommunikációs gikszerbe szaladt azzal, hogy többet elárult a magát demokráciapárti „civil szervezeteket” „mikroadományokból” finanszírozónak mondó Action for Democracy valódi hátteréről, mint amit ő maga vagy az A4D — amelynek 2022-ben dolgozott — valaha szeretett volna.

Koch valójában azt a történetet mondta el, amelyet megbízója egyáltalán nem akart elmondani. Így a Mandineren már közölt, eredetileg a MagaBabe nevű felhasználó az X mikroblogon működtetett profilján megjelentetett videókon arról is beszél

az adománygyűjtésből jövő pénz valószínűleg csak a hidegvízre volt elég. Erősen gyanítom, hogy volt egy-két nagyon jelentős egyéni támogatójuk.

Koch kérdezője a felvételen utal arra, hogy „a híres” támogatóról lehet szó, mire az A4D volt tanácsadója előbb azt mondja: „Igen, szeretek diszkrét lenni. Azt hiszem, mindketten tudjuk, kiről beszélek, egy nagyon híres emberről.”

Amikor pedig megkapja a kérdést, hogy Soros György amerikai milliárdosról van-e szó, Koch egyértelműen igen választ ad. Ezt követően megerősíti, hogy szerinte ő volt a legnagyobb adományozó. 

 Az alábbi videón Koch 1:58-tól beszél a kampánypénzekről: 

Demokrata párti ügyek szolgálatában 

Koch cégét, a Downfieldet egy szakmai felsorolás New York ötven vezető kommunikációs vállalata közé sorolja. Az ebben a körben nem szokatlan magas megbízási díjak tovább gyengíthetik a 2022-es országgyűlési választásokba is beavatkozó — és ott a saját állításával ellentétben politikai pártot is segítő — A4D magyarázatát a „mikroadományokról”. 

Árulkodó az is, hogy arról írnak ugyanott: a Downfield húsz 2022-es ügyfelének egyike, az Action for Democracy választási törekvés (!) Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenében.

Alighanem ez sem az a történet, amelyet maga Koch el akart volna mondani. Az A4D egyre kínosabb védekezéssel próbál távolságot tartani attól, hogy választási szereplőkhöz legyen köthető. Ennek a demokrácia védelmére hivatkozó saját narratíváján túlmenően komoly jogi — adózási és pártfinanszírozási — oka is lehet.

Nemcsak a Downfield, hanem Eric Koch közösségi oldalairól is nyilvánvaló: az A4D a személyében az amerikai liberális elithez — közte a demokrata párti politikához — ezer szálon kapcsolódó kommunikációs szakembert igazolt le, hogy elkendőzze saját, a „civil társadalmat” és a „független médiát” támogató, demokráciaféltő narratívája mögötti pőre politikai szándékot. 

Koch közösségi oldalairól (X, LinkedIn) kiderül: Donald Trumppal szemben ellenséges tartalmakat oszt meg, korábban többek között a — demokrata párti ellenőrzés alatti — New York-i városi tanács kommunikációs igazgatója is volt. 

Ügynöksége, a Downfield több demokrata párti politikus választási kampányának kommunikációs feladatait vitte — ügyfelei között Jake Auchincloss, Max Rose és Suraj Patel is szerepelt. Koch segítette a demokrata Shelley Berkley (sikertelen) szenátusi kampányát, továbbá dolgozott a New York állami törvényhozás és az amerikai kongresszus sajtóosztályán is. Az ezekben a feladatokban kialakított kapcsolatrendszerére lehetett szüksége az Action for Democracynek, amikor felbérelte. 

1500 propagandacikk, Orbán Viktor lejáratása 

Az A4D-t leleplező videók egyikében Koch maga büszkélkedik azzal, hogy hadseregnyi újságírót mozgósított a magyar kormány lejáratására a szervezet érdekében. 

„Ahelyett, hogy írtak volna valamit, ami aztán elkallódik, szétküldtem mindezt mintegy 1500 különböző újságírónak. Ezek a tudósítók Kelet-Európában voltak, például az Associated Pressnél, a Bloombergnél, az AFP-nél, a The New York Timesnál, a The Washington Postnál. Mert ezeknek mind van tudósítójuk ott. Biztosra mentem, hogy elérjem őket, hogy lássák az összes anyagot” – vázolta Koch. 

Erről itt látható a videó magyar felirattal: 

A Yahoo News híroldalon Koch Orbán Viktor kormányfőről külön is sikerrel megjelentetett lejárató cikket. 

Az A4D-nek a magyar nemzeti szuverenitást a legdurvábban sértő akciója a Márki-Zay Péter vezette ellenzék választási kampányának külföldi pénzekkel történő finanszírozása volt. Utóbbi tényét egyébként egy minapi belső levelezésben beismerte a szervezet.

A 2022-es választás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította: az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra. A pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló magyarországi baloldal választási kampányát segítették.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­­­g­ö­­­s­ ­l­­­á­n­y­­­o­k­ ­­­v­á­r­­­n­a­­k­­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
atti64
2024. március 13. 11:53
BALOLDAL =SZAROLDAL=IPARI HULLADÉK NEM EMBER!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EX_Terminator
2024. március 13. 09:03
Tehát arról van szó hogy ez a vén gyilkos mások nyomorán élősködő féreg mega fattya bele akar pofázni magyarország és más államok politikájába, amihez SEMMI KÖZE VAGY JOGA, és amiért már réges rég börtönbe kellett volna baszni vagy nemes egyszerűséggel? Egen...
Player1
2024. március 13. 07:57
A képről szeretnék kérdezni: Ő A MAJMOK BOLYGÓJA ÚJ CÍMSZEREPLŐJE?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!