Rendkívüli!

Rendkívüli: iráni drónok indultak el Izrael ellen, küszöbön a háború

Brüsszel ismét Kijev mellé állt, semmibe véve az európai gazdák követeléseit

2024. március 07. 19:42

Brüsszel javaslatát fogadta el az Európai Parlament bizottsága, ezzel gyakorlatilag eldőlt: 2025 júniusáig hosszabbítja meg az EU az ukrán importra kivetett vámok és kvóták felfüggesztését. A gazdák követeléseit látszatmegoldásra hivatkozva lesöpörték az asztalról, de Kijev tett egy ajánlatot.

2024. március 07. 19:42
null

Nyitókép: Getty Images

Az Európai Bizottság január 31-én benyújtott javaslatát fogadta el az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága csütörtökön, vagyis támogatták, hogy 2025 júniusáig, azaz további egy évre felfüggessze az Európai Unió az ukrán élelmiszerek és mezőgazdasági alapanyagok behozatalát korlátozó vámokat és kvótákat.

Az EP bizottsága gyakorlatilag semmit sem vett figyelembe a gazdaszervezetek módosító javaslataiból,

miközben Európa legtöbb országában hetek óta tart a feldühített gazdák tiltakozáshulláma. 

A formálisan még nem végleges, de a gyakorlatban már annak tekinthető döntés tovább rontja a kelet-európai gazdák piaci helyzetét, de már a nyugati termelőket is elérték az egyre növekvő import káros következményei.

Brüsszel csak látszatintézkedésre volt képes 

A megállapodás kiegészült ugyanakkor azzal, ha az EU-ba érkező import mennyisége meghaladja a 2022/2023 évit, akkor korlátozható

  • a baromfihús,
  • a tojás
  • és a cukor behozatala.

A piacvédelmet szolgáló kiegészítés ugyanakkor az európai termelői szervezetek egybehangzó álláspontja szerint látszatintézkedés, mivel a 2022/2023-as évben már a piaci zavarokhoz vezető mennyiség érkezett az EU-ba. A termelők elutasított javaslata a korlátozható tételek kiegészítése mellett a háború előtti, 2021/2022-es behozott mennyiségnél húzta volna meg a határt.

Az EP bizottsága csütörtökön leszavazta azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a gazdák képviseletei egészítettek ki Brüsszel eredeti javaslatát. A szavazás egyelőre nem jelenti azt, hogy végleges az Ukrajna és az Egyesült Államok érdekeinek megfelelő döntés, de a jövő heti plenáris szavazás várhatóan már csak formaság lesz.

A szolidaritás fenntartása ráadásul okafogyottá vált, mivel a fekete-tengeri export újra a háború előtti szintre nőtt. Kijev ráadásul bejelentette: nem kér a Green Dealből sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Kijev ajánlatot tett az európai gazdáknak

Ukrajna kész elfogadni a kereskedelmi korlátozásokat az Európai Unióval, hogy eloszlassa a közte és Lengyelország között kialakult politikai vitát, de egyúttal arra sürgeti az uniót, hogy tiltsa be az orosz gabona behozatalát – jelentette be még a parlamenti bizottsági döntés előtt Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-72
2024. április 14. 05:40
🍓 ️ F­o­r­­r­­ó­­­ l­­á­­n­­yok sz­­­ex­­et ak­­ar­n­ak, ba­sz­d m­­­eg ők­­et 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
palapeti2
2024. március 11. 04:35
Sosem értettem hogy az ember, mint intelligens lény hogyan hagyhatja hogy egy primitív ártó, gonosz erő uralkodhasson rajta... Mint amilyen Brüsszel, mint amilyen a vezetői?
Aerion
2024. március 08. 17:15
Ez, amit ajrópai unijónak csúfolnak, a legundorítóbb szovjetunió, ami csak elképzelhető, technikailag megalkotható. Az embert belülről, a tudatát, a lelkét semmisítik meg, fizikailag életben hagyják, egyelőre. Ez olyan szinten förtelmes, gusztustalan és okádék, arra egyszerűen nincsenek emberi szavak, hogy kifejezni lehessen. Ez a társaság az egész emberi nem ellenesége. A normalitásé. Az ép elméjűségé. Az emberi erkölcsé. Ha ez a társaság győz, az az emberiség megszűntét jelenti. Nem lesz többé ember a földön, csak terror, halál, tagadás, és moslék.
Patika
2024. március 08. 15:16
Az EU nem békeszövetség, hanem területszerző agresszor, akár háborúval is. A beléptetző szerződései csak a valódi törekvéseit álcázzák. Huxit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!