A megrontott Carmina

2024. március 11. 17:50

A magyarországi ellenzék hosszú ideje aszerint politizál (nem is ér el különösebb sikereket…), hogy ügyeket keres, amikbe belekötve megpróbálja gyengíteni a kormány támogatottságát...

2024. március 11. 17:50
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

Nyitókép: Getty Images/Culture Club

***

„Legújabban az Operaház Carmina Burana előadása szolgáltatott ürügyet a felhorgadásra. Mint azt talán már mindenki tudja (mert az efféle példátlan és világméretű szenzáció hírének a legkisebb faluba is el kell jutnia) Carl Orff eddig egyhuzamban játszott művét ezentúl megszakítják, beiktatva egy szünetet, hogy a büfének lehessen bevétele. Boldog az az ország, ahol az Operaház büféjének nyitvatartása napokig tartó közéleti csatározások és tüntetések témája lehet. A népvándorlások korában, a harmadik világháború küszöbén a kormány jókora támadási felületet adott éber bírálóinak: az általa kinevezett igazgató szünetet rendelt el Hitler kedves zeneszerzőjének darabjában. (De lehet, hogy ezzel akarta szabotálni a náci időkben készült alkotást? Minden csak nézőpont kérdése.)”

„A Carmina-gate némiképp hasonlít a nemrég kifutott kegyelmi afférra. A semmiből előrángatott, meghamisított, tendenciózusan tálalt, mesterségesen túltolt eset, amiben valamilyen pozícióban lévő, a kormányhoz vagy a jobboldalhoz köthető személyt lehet támadni. Kizárólag a rombolás szándékával, mert ahhoz értenek egyedül. (Ld. a momentumosok önvallomását a Magyarország elleni brüsszeli hadjárathoz nyújtott aktív közreműködésükről.)”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:02
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­ ­­­l­á­­­n­­y­o­­k­ ­­v­á­­r­­­n­a­­­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Pamacs01
2024. március 13. 09:08
Vihar a biliben.
fintaj-2
2024. március 12. 09:44 Szerkesztve
A Carmina Burana a korabeli nácizmust előkészítő, egy ördögien megszerkesztett a Fortunát megidéző, követelő, mindent elsöprő, félelmetes "elefántdüdörgés"-sel kezdődő, végződő mű, mely keretek között középpontban az áhított a jósors a jó élet, a mulatozás és a szerelem követelése értelmezhető. A mű Fortunát idéző elejét és végét az "elefántdübörgés"-szerű hatás miatt dehumanizálónak tartom.
syphax-2
2024. március 12. 09:25
A Carmina Burana "zenetudományilag" NEM EGY TÚL ÉRTÉKES ÉS JELENTŐS MŰ. Bár at igaz: VALÓDI ÉRTÉKÉN TÚLONTÚL IS NÉPSZERŰ..talán azért is mert valójában MAJDNEM BÓVLI. KÁBÉ MAJD' A MUNKÁSŐRDAL ÉS A PUSKADAL SZINTJÉN. Úgyhogy tökmindegy, hogy szünettel vagy szünet nélkül játsszák, nem oszt nem szoroz...persze a félművelt sznob jónép--és persze pénzes-- agyonfontoskodására kiválóan alkalmas. Egyék csak a kaviáros sült-lófaszt orosz mustárral a BUFFFFETT-BE'...kit értekel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!