Világos az Alaptörvény: néhány nap és meg kell lennie az új köztársasági elnöknek

2024. február 13. 07:32

A parlamentnek 15 napon belül döntést kell hoznia Novák Katalin lemondásáról.

2024. február 13. 07:32
Hungary, Central Hungary, Budapest, Danube, Capital City, castle hill in Buda, Sandor Palace, town house, public building, seat of the President of Hungary, classicism, UNESCO World Heritage Site

Az Alaptörvény rendelkezése szerint, az elnök lemondásának elfogadása esetén az azt követő harminc napon belül új köztársasági elnököt kell választani. Ezt az Országgyűlésnek titkos szavazás útján kell megtennie – írta meg a Ripost.

Novák Katalin kormányzati pályafutása 2001-ben kezdődött a külügyminisztériumban, majd 2010-től külügyminiszter tanácsadója, később család és ifjúság ügyekért felelős államtitkár, majd családokért felelős tárca nélküli miniszter lett. 2022-ben választották meg Magyarország köztársaság első női elnökévé.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en arra emlékeztette, hogy 2012 óta nem volt példa arra, hogy a köztársasági elnök lemond posztjáról, még azelőtt, hogy ciklusa véget ért volna.

Harminc napon belül az Országgyűlés új köztársasági elnököt választ titkos szavazással. A köztársasági elnök személyére a képviselők egyötöde tehet javaslatot és a szavazás kétszer kétharmados, ami azt jelenti, hogy a titkos szavazásnak ha első körben nincs meg a jelölt, akkor van egy második kör és a harmadik körben van egy feles, a parlamenti képviselők felének a szavazatával lehet már köztársasági elnököt választani

– mondta az alkotmányjogász.

Miután Novák Katalin aláírja lemondását, az Országgyűlésnek 15 napon belül döntenie kell annak elfogadásáról.

Miután az elnök lemondását a parlament elfogadja, ideiglenesen az Országgyűlés házelnöke, vagyis Kövér László lesz a megbízott köztársasági elnök.

 A parlamentnek ettől kezdve harminc napon belül meg kell választania az új államfőt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Werner OTTO\ullstein bild via Getty Images

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. február 13. 10:56
Bagira - “Kövér László alkalmas a hely betöltésére. Másik Lomnici Zoltán nemzetközi jogokhoz ért jogász.”. Nyilván. Magyar Péter. Ô az, aki alkalmas. Magyart a köztársasági elnöki székbe!
bagira002
2024. február 13. 10:37
Kövér László alkalmas a hely betöltésére. Másik Lomnici Zoltán nemzetközi jogokhoz ért jogász.
Türelem
2024. február 13. 10:32
Mikor tudja meg a nép a kirobbant botrány kormányzati, hatalmi felelőseinek nevét? Mikor áll ki Orbán a nép elé? A többség még mai is teljesen tájékozatlan, a tényekről nem beszél Orbán, az ellenzék meg amint írtam száz bőrt fog erről lehúzni. Péntekre Potyondi Edináék már tüntetést szerveznek, szítják a gyűlöletet. Kevesen fognak abból kiindulni, hogy ezek gyökértelen Soros zsoldosok, a magyar nemzet ellenségei, az utca embere csak azt látja, hogy az Orbán-Novák kettős egy marha magas labdát adott fel az ellenzéknek, de azt, hogy ki okozta ezt az üzemzavart, arról mindenki hallgat. Ami tény, az a káosz, a megzavart köznyugalom, a bizalmatlanság erősödése, a fideszes szavazók elbizonytalanodása magukra hagyatottságuk okán. Magam biztosan nem szavazok Soros zsoldosaira, de Orbánnak kiutat kell találnia ebből a parázsfészekből, partnernek tekintve a szavazóit.
Latrina
2024. február 13. 10:23
Ekrü meg Andorra átment a putyin-szopó topicba, vagy mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!