Tízmilliós bírságot szabott ki az MNB egy tőzsdén részvényekkel manipuláló magánszemélynek

2024. február 29. 21:05

Tevékenysége alkalmas volt arra, hogy hamis benyomást keltsen az értékpapírok valós piaci megítéléséről.

2024. február 29. 21:05
null

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott, melyben azt vizsgálta, hogy egy magánszemély egyes tőzsdei ügyletei kapcsán sérültek-e a piaci visszaélések tilalmára vonatkozó európai uniós rendelkezések – olvasható az Üzletem.hu-n.

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több kereskedési napon tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett POLYDUCT, eSense, Megakrán és FuturAqua részvényekre vonatkozóan. 

Magatartása ugyanis az érintett részvények tőzsdei kereskedési forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthetett, így sértve a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. 

Tevékenysége alkalmas volt arra, hogy hamis benyomást keltsen az értékpapírok valós piaci megítéléséről, keresletéről és kínálatáról, valamint forgalmáról.

Az MNB mindezek miatt megtiltotta a magánszemélynek a piaci manipulációra vonatkozó rendelkezések ismételt megsértését és 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. 

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tevékenységét 4 részvényre vonatkozóan és hosszabb időn keresztül folytatta.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­l­­­á­­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­á­­r­­­n­a­­k­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Silcon
2024. március 01. 08:10
Tehát az MNB megtiltotta a manipulációt, amit a törvény is tilt. Az ismételt elkövetésre találták ki a "visszaeső" fogalmat nem? Ez jó! Majd erre hivatkozom, ha a rendőr meg akar büntetni, hogy az MNB még nem tiltotta meg nekem a gyorshajtást! Valószínű, hogy önkötést csinált az aktuális árfolyamnál magasabb áron.
Chekke-Faint
2024. március 01. 07:33
Nem volt elég nagy milliárdos. Sorost ezért megdicsérték volna.
Intruder
2024. március 01. 06:17
Pár cápa rábaszhatott, tehát szóltak a felügyeletnek, bírónak meg ment az utalás. Vagy a bírságból megkapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!