Tartalomhoz a forma

2024. február 21. 23:21

2024. február 21. 23:21
null
Névai Gábor
Névai Gábor

Talán fizikaóráról lógtunk el, hogy ott lehessünk a köztársaság kikiáltásánál 1989. október 23-án. Persze ez így nem teljesen pontos, mert olyan időket éltünk akkor, hogy nem lehetett tudni, egy-egy eseménynek mi lesz a vége. Hogy mit „engednek”.

Akkoriban már nem verték a tüntetőket az utcán, de azért a szocializmus utolsó hónapjait éltük, minden tömegrendezvénynek volt kockázata. Az még az előző rendszer volt, ha erősen omladozott is. Mindez abban is megnyilvánult, hogy a forradalom évfordulóját megpróbálta pacifikálni az állampárt. A köztársaságot az Országgyűlés elnöke, Szűrös Mátyás kiáltotta ki, aki abban ütött el a többi unalmas főkommunistától, hogy a nyolcvanas években észrevette a határon túli magyarság elnyomását, és többször is szót emelt az ügyében.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!