Szívhez szóló üzenettel emlékezett meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológusról kollégája, barátja

2024. február 17. 08:09

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán írt kollégájáról, barátjáról: Jakab Ferencről.

2024. február 17. 08:09
Kemenesi Gábor, Jakab Ferenc

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője, írta meg a Mandiner.hu. Jakab 2020-tól a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjeként dolgozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Szombat reggel kollégája, barátja tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést. Kemenesi Gábor azt írta, Jakab nem csupán mentora, barátja volt, a „pécsi virológusok”-ként ismert közösség alapítója is.

„A virológia területén az elmúlt évtizedekben nem látott iskolateremtést vitt véghez. Igazi építő, aki jóval a szakma előtt meglátta az irányokat és mindenen átgázolva és minden nehézséggel megküzdve küzdött értük. Igazi építő, mert közben nem csupán szobákat és laborokat hozott létre, hanem egy olyan közösséget ami az átlagembernek csak »pécsi virológusok«-ként ismert, nekünk pedig leginkább már család, egy igazi szakmai műhely, egy iskola – fogalmazott. – Csodálatos emlékeim vannak tőle, az első konferenciától életem nagy tudományos megmérettetésein át az újabb generáció sikereinek való örülésig.

Az együtt átélt kudarcok, sikertelenségek, apró bosszúságok is szép emlékekké váltak, de most ezek is hiányoznak.”

Kemenesi Jakabról: A hóvirágok épp most nyílnak, úgy érzem méltó hasonlat az emlékéhez

A hóvirág az újjászületés, a törekvés, a kitartás szimbóluma, írta bejegyzése legelején Kemenesi, amit azzal zárt: „A teremtés ugyanakkor áldozat is, hatalmas áldozat, amiért nem tudok, nem tudunk elég hálásak lenni neki. Mentoromként, barátomként

és már családtagként gondolok arra a Jakab Ferencre, aki mosolyogva áll mellettem és viccelődve, nevetgélve, elszántan vág velünk neki a következő kihívásokkal teli napnak.”

Nyitókép forrása: Facebook


 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. február 18. 19:52 Szerkesztve
törölt felhasználó 2024. február 17. 11:50 Ő Jakab Ferenc anyja? "Jakab Zsuzsanna, dr. Jakab Ferencné (Budapest, 1951. május 17. –) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgató-helyettese. " "Már szokatlan volt, hogy az unió betegségmegelőzési és járványvédelmi munkáját szervező igazgatónő nem orvos vagy tudós" Még csak nem is orvos...
antal-2
2024. február 18. 08:38
Én a 4. hullám végéig dupla maszkot viseltem: FFP3+sebészi maszk. Semmiféle légúti betegséget nem kaptam el amit előtte minden évben többször is. Egyszer lettem náthás mikor februárban elaludtan kinn napozva az 5 fokban. Felvettem 5 Sinopharm oltást. Mikor meglett az 5. utána a 28. napon elhagytam a védkezesét nem hordok maszkot. Azóta náthás sem voltam pedig most félmeztelenül ástam a kertem januárban, februárba. Minden évben felveszem az influenza elleni oltást és az összes nem kötelezőt felvettem, saját pénzből. Amúgy nálam veszélyeztetebb ember nincs! A virológusok nem olyan kitettek fertőzésveszélynek mint én, nap mint nap. Ezért pontosan tudom mit is kell tenni.
antal-2
2024. február 18. 08:31
Mai napig nincs kielemezve, miért halt meg magasan a legtöbb ember (nem beteg!) a covid19 járvány alatt Magyarországon. Vajon miért is?... Elmondom: - Kormányzati hiba: a kommunikáció Szlávik 2020 aprilisában is!"Nem kell félni, én már láttam ebolasat is!" Müller:" Nem beteg ember NE HORDJON MASZKOT!" 0rbán:" Az idősekre vigyázzunk! Rájuk veszélyes, nekünk csak egy influenza! Soroljam?... Az emberek ezáltal elbliccelték a járvány legveszélyesebb részét az első hullámot: senki sem védekezett. Második hullám: látványosan lazultak az emberek hozzáállása a védekezéshez mert nem történt semmi. Ekkor sem volt vörös zászló sehonnan. Harmadik hullám: beütött a krach. A médiát kitiltották az eü.-ből. Ellátatlan betegek feküdtek mindenhol. Nem volt kapacitás. Kiderült: 1200 intenzívterápiás ápoló van Magyarorszagon. Nekik kellett megoldani az súlyos 150.000 beteg ellátását. Oltások: az végleg el lett baszva. Kitermelt a konteósok garmadát. Nyilvánvalóan megdőlt sok tévhit.
survivor
2024. február 17. 21:18
antal-2 Az volt a súlyos hiba, hogy NEM volt kötelező. Nekem 2+2 oltas utan kuty bajom. Meg csak oltasi reakcióm SE volt. Milyen iskolába jártál ? Bőőcséész vagy ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!