Rövidesen régi pompájában fog ragyogni a Budavári Palota (FOTÓK)

2024. február 29. 19:38

A szakemberek már a Szent György téren álló északi szárny helyreállításán dolgoznak.

2024. február 29. 19:38

A Hauszmann Alajos tervezte neobarokk-szecessziós stílusú Budavári Királyi Palota a 19-20. század fordulójára készült el. A második világháború szörnyű károkat okozott az épületegyüttesben, majd a megmaradt díszeitől megfosztva, leegyszerűsített formában építették át az 1960-as évektől kezdve.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként hamarosan visszaállítják a palota eredeti megjelenését és belső tereinek nagy részét is újjáépítik.

A konkrét tervekről

Az első emeleti magasságban körbefutó, többszáz méter hosszan egymásba nyíló teremsor, az anfilád is újjászületik, így újra átjárhatóvá és bejárhatóvá válnak a szétdarabolt épületrészek. A helyreállított történeti és szakrális terek mellett időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat.

A rekonstrukciós munkát a 2021 augusztus 20-án átadott déli összekötőszárny után a Szent György tér felől folytatják.

A szakemberek már a Szent György téren álló északi szárny helyreállításán dolgoznak és folyamatosan haladnak majd déli irányba. Hamarosan elindul a munka a báltermi szárnyban és már tervezik a kupola szárny, a barokk szárny, valamint a déli szárnyépület megújítását is, amely a palota oktatási központja lesz. A történelmi jelentőségű megújítást majd a krisztinavárosi szárnnyal fogják zárni.

Itt tudja megtekinteni a képeket:

Fotó: Facebook

***

Fotó: Facebook

***

Fotó: Facebook

Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-89
2024. május 30. 22:53
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­­e­­l­d­ ­a­­­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­­­n­­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
ipolypart2
2024. március 01. 21:02 Szerkesztve
Nagyon szép, de azért Csepelre is kellene nézni egy kicsit. Németh Szilárd másképpen nem tudott betartani a jelenlegi polginak, csak úgy, hogy föloszlatta a Fideszt, majd újra alakította, de nem vette vissza a Borbély Lénárdot és az önkormányzat dolgozóit. Ócska szervezkedés Németh Szilárd részéről. Le akarta nyúlni a még beépítetlen szabad területet. Meg lehet nézni a Kis-Duna partot, hogy milyen kulturált, a kerület emberei használják. Németh Szilárd meg a Birkózó csarnokot Fidesz székházként használja. A Csepeliek, akik ismerik őt, semmikor sem választották meg semmire. Most sem fogják, remélem a sameszaikat sem. Fidesz! Nem kell Csepel? Szomorú.
CsakOlvas
2024. március 01. 20:00
Zsolakomarom 2024. március 01. 19:56: Ki, mint él, úgy beszél. Bizonyára találkoztál ezzel a mondással, a bennszülötteknek fenntartott múzeumi részlegen. Nos, ez máig hat, csak ezt elfelejtették közölni veled a múzeumlátogatás alkalmával.
Zsolakomarom
2024. március 01. 19:56
Ez egesz szep. Biztos sokat lehet lopni egy ilyen felujitason. Fovallalkozo leadja a melot a vazallus kirgizeknek, mongoloknak a zsozsot meg zsebre vagja + leadja boritekban a kolostorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!