Navalnij utca

2024. február 25. 21:28

Főpolgármester úr, nem kell öt évet várnia arra, hogy az orosz követség melletti bármelyik utcát, útszakaszt a mártírhalált halt Alekszej Navalnijról nevezzék el.

2024. február 25. 21:28
null
Batka Zoltán
Batka Zoltán
Népszava

„Tévedés, Főpolgármester úr, nem kell öt évet várnia arra, hogy az orosz követség melletti bármelyik utcát, útszakaszt a mártírhalált halt Alekszej Navalnijról nevezzék el. Karácsony Gergely természetesen joghelyesen írja Facebook-bejegyzésében, hogy személyről csak a halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni. És a jog uralma tényleg fontos. Nyilván még akkor is, ha a hivatkozott 2012-es közgyűlési rendelet jelen esetben a mindenfajta jogra nagy ívben tojó orosz birodalom itteni alkalmazottait védi attól a kis kellemetlenségtől, hogy »Navalnij utca« legyen a postacímük, és napi százszor le kelljen írniuk áldozatuk nevét.

Az a szerencséje a főpolgármesternek, hogy ez csak főszabály, vannak a rendeletben kivételek. Például ha Navalnijt posztumusz díszpolgárrá nyilvánítják. Akkor nem kell várni öt évet.

Jó, dísz­polgár az lehet, aki a »közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását«. Mint például Elvis Presley (2011). Navalnij viszont egy olyan diktátor ellen küzdött az utolsó leheletéig, aki Magyarországból is újra szovjet gyarmatot akar gyártani.

Tudom, az amerikai ikon Tarlós István alatt lett díszpolgár. Pár éve viszont éppen a mostani főpolgármester adta át a dalai lámáról átnevezett Hídépítő utcát. Dacára, hogy Tendzin Gyaco láma speciel – szerencsére – él. Persze nem nevezte nevén, nyilván mindenkinek – ideértve a budapesti kínai nagykövetséget is – Tendzin valamelyik elődje, mondjuk az 1804-ben reinkarnálódott nyolcadik láma, Dzsampal jut eszébe.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
timeslot66
2024. február 28. 17:46
Aztán ugyan mitől is nevezzük ki mártírnak? Ha valóban meggyilkolták, ez vajon kinek állt az érdekében?
catalina11
2024. február 27. 18:38
Érdekes hogy ezek a retek komcsik milyen lelkes USA seggnyalók lettek 1990 után." "A kommunistánál (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, LMP vagyis a homo sorosicus) kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja" de van rosszabb, a diplomás kommunista, vagyis a libernyák....
Jacques Foche
2024. február 26. 22:29
Soha senki mást nem hívtak így a volt Szovjetúnió területén? Vagy A Putler által megorgyilkolt hős Alekszej Anatoljevics Navalnij mártír utca lesz, csak hogy teljesen kizárják a félremagyarázás lehetőségét?
Csigorin
2024. február 26. 22:26
az, lehet hogy az eletben nem volt Budapest kozeleben se, de diszpolgart akar belole csinalni ez a fasz, mert csak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!