Megjöttek a számok, remekül zárta az elmúlt évet a Mol

2024. február 16. 22:37

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint mindez a Mol kiemelkedő operációs és költséghatékonyságának, illetve megfontolt beruházási politikájának köszönhető.

2024. február 16. 22:37

A 2022-es rekordévhez képest visszaeső, de a várakozásokat így is jócskán meghaladó negyedik negyedéves eredménnyel nyitotta meg a hazai tőzsdei cégek gyorsjelentési szezonját pénteken a Mol – számol be a Világgazdaság. A lap szerint a külső környezet ugyan romlott kissé az egy évvel korábbihoz képest, a hazai szabályozók enyhültek, ez pedig részben ellensúlyozni tudta a gyengébb működési környezet hatásait.

A magyar olajtársaság az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA soron 19 százalékkal mérséklődő, 354,2 milliárd forintos eredményt ért el. Dollárban számítva 7,7 százalékos volt a csökkenés, a 992 millió dolláros (CCS) EBITDA ezzel 

túlszárnyalta a 881,9 millió dolláros elemzői konszenzust, 

az október–december közötti eredmény ráadásul két százalékkal jobb lett a szezonálisan legerősebb, harmadik negyedévinél is.

A tavalyi utolsó három hónapban megtermelt 243,2 milliárd forint tisztított üzemi eredmény (EBIT) 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A 2022 végén még 21 milliárd forint adózás utáni veszteség egy év leforgása alatt 110 milliárd forintos nyereségbe fordult át, amiben az egy évvel korábbinál kedvezőbb devizapiaci széljárásnak is szerepe lehetett. 

Az adózott eredmény dollárra átszámítva 299 millió dollárra rúg, ami közel duplája az elemzők által várt 155,5 milliós nettó eredménynek.

Az idei hasonlóan erős év lehet, a menedzsment iránymutatása alapján a CCS EBITDA elérheti a hárommilliárd dollárt, míg az adózás előtti eredmény 1,6 milliárd dollár lehet. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint mindez a Mol kiemelkedő operációs és költséghatékonyságának, illetve megfontolt beruházási politikájának köszönhető, amely képes volt ellensúlyozni a külső környezet hatásait.

Nyitókép: A MOL Campus karácsonyi fénykivilágításban 2023. december 17-én. MTI/Hegedüs Róbert

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinator-0
2024. február 17. 14:49
b.szódjatok meg ... amikor éppen elkezdem írni a kommentet, jön a pop-up "Ezeket már olvasta? Maradjon velünk!" és javasolja, hogy hagyjam itt és olvassak mást ... barmok! nem írom meg a véleményemet ...
alexandrosz-2
2024. február 17. 09:45
Sok sok pénzünkbe fájt nekünk az olcsó orosz olajból kotyvasztott szar üzemanyagukkal ilyen profitot összehordanunk. Valaki feladhatnà ezt a tetves korrupt rablót egy ládaban Zágrábba, hátha a horvàtok megtanitanák neki merre hány óra. Rohadjon meg a zsidesszel együtt!
masikhozzaszolo
2024. február 17. 09:05
/mindez a Mol kiemelkedő operációs és költséghatékonyságának, illetve megfontolt beruházási politikájának köszönhető/ A mi pénzünknek köszönhető, amit ott a kútnál fizettünk.
konfucius
2024. február 17. 08:27
Hogy baszódna szájba a Hernádi Zsolt. Kierőszakolta az árstop eltörlését, kifejezetten terrorista módszerekkel. Börtönben a helye. A benzin ára pedig menjen lejjebb, a MOL hihetetlen profitjának a terhére!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!