Kövér László: A hódítók fegyvere a közösségi média!

2024. február 14. 15:40

Az Országgyűlés elnöke kijelentette „a nemzeti emlékezet az egyik legerősebb emberi közösségképző tényező”.

2024. február 14. 15:40

Közösségi emlékezet nélkül nincs nemzet, nemzet nélkül pedig nincs nemzeti állam – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi tudományos tanácskozáson szerdán, Budapesten.

Kövér László a Hagyományok Házában tartott konferencián úgy fogalmazott, 

a nemzeti emlékezet az egyik legerősebb emberi közösségképző tényező. 

A diktatúrákkal szemben sem az egyének, sem a tömegek, hanem mindig csak az öntudatos közösségek tudnak ellenállni – tette hozzá.

Rámutatott, hogy a világpolitikában kizárólagos politikai hatalomra törők számára azért fontos a „kiszemelt áldozatok” nemzeti emlékezetének a megtörése, mert szuverén, cselekvőképes és egymással együttműködésre kész nemzeti államok nélkül nincs érdemi akadálya az országhatárokat és kontinenshatárokat átívelő világuralmi törekvések megvalósításának.

Napjainkban a nyugati világban minden nemzet mentális és kulturális agresszió áldozata - fogalmazott, hozzátéve: a nemzeti emlékezéshez ma ismét bátorság kell. Mindennek az oka az, hogy napjainkban 

a nyugati világban ismét kizárólagos hatalomra törő erők ismét meg akarják fosztani a nemzeteket az emlékezetüktől

– tette hozzá.

Szavai szerint a XXI. század legnagyobb politikai küzdelme a közérdeket érvényesítő demokratikus közhatalmak és a saját érdekeiket érvényesítő magánhatalmak között fog lezajlani. "Ennek a küzdelemnek a tétje a nyugati világban az emberi szabadságnak és méltóságnak, az egyén biológiai integritásának és a nemzetek identitásának, a magántulajdonnak, a demokratikus rendnek és a jogállamnak a fennmaradása vagy megszűnése" - tette hozzá.

A nyugati politikusoknak dönteni kell

Kövér László a hódítók fegyverének nevezte a közösségi médiát, amelyhez világszerte 5,1 milliárd ember csatlakozik rendszeresen.

Kijelentette: az emberiség történetében korábban soha nem létező, tudat- és emlékezetbefolyásoló erővel rendelkező virtuális világot nem a közérdek, hanem a magánérdekek szabályozzák és igazgatják. Hasznos lenne megelőzni, hogy a ránk leselkedő új „technofeudális” korszak fő szabálya az legyen, hogy „akié a szerver, azé az emlékezet” – mondta.

Hangsúlyozta továbbá, hogy 

a nemzete iránt felelős nyugati politikusnak el kell döntenie, melyik oldalra áll: a közérdek vagy a magánérdek oldalára,

 a demokráciát erősítők vagy az azt szétzilálók oldalára.

Az Országgyűlés elnöke rögzítette: a kommunizmus a legfőbb feladatának a hagyományos emberi közösségek lerombolását tekintette. Ezért akarta és akarja ma is a kereszténység kultúrájából kifejlődött európai nemzeteket, egyházakat és családokat a múlttal együtt végkép eltörölni – jelentette ki.

Kövér László szavai szerint a kommunista diktatúrák által meggyötört nemzetek szabadságáért felelős kormányok számára egyetlen helyes út adódik: 

ki kell szabadítani a múltat a diktatúra kiszolgálóinak és örököseinek fogságából, 

és vigyázniuk kell arra, hogy a nemzeti emlékezetet többé soha senki ne gyarmatosíthassa.

Hozzátette: meg kellett teremteni annak a feltételeit, hogy a múltat a történelemtudomány szakmai szabályai szerint lehessen feltárni és bemutatni.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Jordan Peterson

European Conservative

Idézőjel

Nyugaton az elnyomó kontra elnyomottak narratívát kiterjesztették minden lehetséges kategóriára.

Az emlékezés magyar szabadságának ügyét szolgálta az elmúlt évtizedben a NEB

Emlékeznünk kell arra, hogy mivel jár a szabadság elvesztése és minderre emlékeztetnünk kell az utánunk jövőket is" 

– mondta, hozzáfűzve: olyan történészekre van szükség, akiket "nem terhel az önnön múltjuk igazolásának kényszere, akik nem ideológiai vagy pártpolitikai oldalaknak, hanem a nemzet egészének dolgoznak.”

Kitért arra is, hogy 

a NEB az elmúlt évtizedben az emlékezés magyar szabadságának ügyét szolgálta. 

A bizottság munkájának nagyságrendjét 71 tudományos konferencia, több mint 1000 tudományos publikáció, 9 tematikus honlap és internetes adatbázis jelzi. Emellett 70 magyar és angol nyelvű kiadvány, több mint 120 kiállítás szerte a Kárpát-medencében, több mint 150 rendhagyó történelemóra, pedagógus-továbbképzéseik több mint 1200 résztvevője tanúskodik erről – sorolta az eredményeket.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke köszöntőjében arról beszélt: elkötelezettek, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a kommunista diktatúra áldozatai előtti tisztelgéshez, emlékezetük méltó megőrzéséhez, a magyar társadalmat ért veszteségek feltáráshoz, a korszak generációkon átívelő egyéni és kollektív traumáinak bemutatásához.

Másrészt pedig arra keresik a választ, hogyan működtek a mindennapi gyakorlatban a pártállami diktatúra formalizált és rejtett hatalmi mechanizmusai, a különböző hatalmi és végrehajtói szinteken kik és hogyan érvényesítették a kommunista párt uralmát a szovjet megszállás kezdetétől a diktatúra bukásáig.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 15. 10:03
Tisztelt Ugandai Bubu 17:13! A hozzászólásából látom, hogy valójában nem tudja, ki volt Sri Chinmoy, mit képviselt, és mit ért el. Annyit mondok csak, hogy az ilyen emberre mondta Jézus: hogy ha szavaimat megtartjátok, méltók lesztek Isten fiainak nevezni. Nos, ilyen szintű ember képtelen hazudni, kamuzni. Nem fogja a pénzzel meg nem vásárolható páratlan elért kincsét veszélyeztetni egy súlytalan hazugsággal. Így kell venni a szavait. Nagyon kérem, ne higgyen nekem. Az ember saját szabad joga a kétkedés. Higgyen kizárólag csak saját magának: ütköztesse az igazsággal az általam leírtakat. Rá fog jönni, igaz, vagy nem. Köszönöm, hogy időt töltött a soraimmal. Tisztelettel!
polárüveg
2024. február 15. 09:49
Tisztelt Kovács Ubul 17:21! A nyelvfejlődés törvényei, szabályai szerint a magyar nyelv tulajdonságait figyelembevéve legkevesebb 20 ezer év kell ilyen nyelv kifejlődéséhez. A nyelveket kutatva pedig egyetlen nyelvet találtak, amelyben 60 % közeli az úgy nevezett ősetimon tartalom az össz szókincshez képest, a magyart. A magyar népmeséből megírt Lúdas Matyi története sumériai mesével egyezik meg. Véletlennek mennyi a valószínűsége? Egyelőre ennyit. Köszönöm, hogy időt töltött a soraimmal. Tisztelettel!
Namond
2024. február 15. 08:20
kérdés 2024. február 14. 22:03 Mióta a NER program végrehajtásának hazug ígéretével a liberálisból "kereszténydemokratává" avandzsált Ifjak, onnantól leuralták az nemzetgazdaság mellett a kulturális terepet is, bevezetve origónak saját időszámításuk kezdetét. Az Ifjak át is faragták és tovább faragnák a szociális, egészségügyi ellátás rendszereit, rendesen az oktatást is, megszegve ígéretüket, a magánérdek kiseprését a közérdek szolgálatából. Az Ifjak, ígéretükkel ellentétesen cselekedve, előnyben részesítik a magán hasznot hozó magánérdeket, a közérdek érvényesítésének közösségi hasznával. Érdekes módon az utóbbi években megújulás címszóval megtagadni, hibáztatni próbálják a megelőző időszak eredményeit, sőt saját cselekedeteik hibás következményeit is. Az Ifjak lerövidítették közéleti szemléletük intervallumát, Orbánra mint egzisztenciális origóra, körötte keringenek a NemzetiTőkésOsztály választott tagjai és homályhozó, valóságot eltakaró, eltagadó, egysíkú média zselléreik.
uranvaros
2024. február 15. 03:27
a XXI. század legnagyobb politikai küzdelme a közérdeket érvényesítő demokratikus közhatalmak és a saját érdekeiket érvényesítő magánhatalmak között Ez pontosan így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!