Komoly figyelmeztetést kapott az ellenzék: mondjanak le azok, akiket erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el

2024. február 25. 19:49

Amikor megállapítják egy képviselő felelősségét és bíróság mondja ki róla, hogy bűncselekményt követett el, akkor véget kellene vetni a politikai pályájának – mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek Varju László és Fekete-Győr Andrást elítélésére reagálva.

2024. február 25. 19:49

„Minden jogkövető ember elvárja, hogy ha egy politikust ilyen súlyos, erőszakos bűncselekmény miatt megbüntetnek, akkor mondjon le a mandátumáról – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció, illetve Fekete-Győr Andrást, a Momentum parlamenti képviselőjét is elítélték. A politikus szerint ugyanis nem nagyon van annál egyértelműbb helyzet, mint amikor valakit másodfokon is elítélnek, ráadásul erőszakos bűncselekmények miatt.

A politikai pályája véget kellene érjen, amikor a bíróság is kimondja róla, hogy rendőrökre támadt, erőszakos és a választás rendje elleni bűncselekményt követett el, megállapítva a képviselő felelősségét

 – hangsúlyozta Rétvári Bence. 

Az államtitkár rámutatott az elítélt képviselők politikai közösségének felelősségére is, amelynek ehhez hasonló esetben azt kellene mondania, hogy ilyen emberekkel nem vállalnak közösséget. Akiknek ugyanis az elfogadható, hogy vezető politikusok erőszakos bűnözők legyenek, azt üzenik ezzel, hogy „a politikai célból alkalmazott erőszak elfogadott, a törvényeket nem kell betartani”. 

A baloldaliak ehhez úgy állnak hozzá, hogy ők politikusok, rájuk a szankciók nem vonatkoznak, nekik nem kell a jogkövetkezményeket vállalniuk, így a parlamenti mandátumukról sem szükséges lemondani.”

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a megújulást és a gyurcsányi időszakhoz képest új erőt, szemléletet hirdető Momentum most mégis bebújt Gyurcsány védőernyője alá, hiszen Fekete-Győr András egykori Momentum-elnök most Gyurcsánytól kért politikai védelmet.

Ezzel a Momentum azt választotta, hogy a Gyurcsány-párt ifjúsági tagozata lesz, 

semmilyen új erkölcsi mércét, vagy új politikai kultúrát nem hoztak, csak Gyurcsány védelmét kérik, most már akár büntetőügyben is.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc minden, a pártjához kötődő fontosabb tárgyalásra elmegy; jelen volt például Czeglédy Csaba tárgyalásán is. Vagyis a személyével  kifejezi, mely ítéleteket írja felül, amellett, hogy megfenyegette a büntetőeljárásokban részt vevő bírókat és ügyészeket, 

Ezt Magyarország XX. századi történetében már többször láttuk. Amikor a kommunisták hatalmon voltak, vagy annak átvételére készültek, akkor ők is ugyanígy fenyegették a bírókat és az ügyészeket. Gyurcsány Ferenc is ezt teszi, ami egy jogállamban és demokráciában elfogadhatatlan” – summázta Rétvári Bence.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. A tárgyalás első részén az ügyészeket és bírókat megfenyegető Gyurcsány Ferenc is részt vett, de az ítéletet már nem várta meg. A döntés részben jogerős.

 

Nyitókép: Varju László (Ficsor Márton/Mandiner)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 12. 16:30
Ez vicc- Miért csak az ellenzékben??,,
Lajoss
2024. február 29. 11:57
A fidesz-tolvaj képviselők Polt nertárs segítségével érinthetetlenek…🤮
Vasgyari Tibi
2024. február 27. 10:29
Azért Gyurcsány vigyáz, hogy ne ő legyen ott az MTVA székházban, vagy a tüntetéseken, csak a sameszeit küldi oda, ha kell, ők vigyék el a balhét. Varjú meg szépen elviszi a balhét, kicsit vicces, hogy az a burleszk jelenet, amit a biztonsági őrökkel rendezett, azt is azért csinálta, hogy majd áldozatként jelenhessen meg. hogy kerülnek ilyen figurák a politika közelébe? Greczy, Kálmán, Vadai? Gurmai?
bagira002
2024. február 26. 03:55
Rögtön leváltani nem lemondatni . Kommunistáknál örökölt hagyomány ahova beszavazzák onnan csak a temetőbe viszik őket nem mondanak le , úgy gondolják életfogytiglani állás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!