Kezdeményezték Iványi Gábor gazdasági vezetőjének letartóztatását

2024. február 21. 15:54

Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

2024. február 21. 15:54

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a letartóztatását annak a
több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni – derült ki a Békés Vármegyei Főügyészség közleményéből.

Mint ismert, kedden bilincsben vitték el Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetőjét. Akkor a hatóságok azt közölték, 

gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt zajlik ellene eljárás.

A kommünikében ismertették, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi az egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi felelt az adóbevallások benyújtásáért, és mint kiderült, 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban 

az adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.

Több milliárdos kárt okoztak az államnak

Az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a férfi a havi bevallási és befizetési kötelezettségeinek nem, illetve nem teljeskörűen tett eleget. 

A férfi az általa vezetett intézmények tekintetében a vizsgált időszakban az alapbevallásokat jellemzően 

nullás tartalommal vagy minimális foglalkoztatotti kör vonatkozásában teljesítette.

A férfi a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával mintegy 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 

6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek

 – húzta alá közleményében az Ügyészség.

A férfit a Nemzeti Adó- és Vámihivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A cselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A Békés Vármegyei Főügyészség azért kezdeményezte a férfi letartóztatását, mert 

a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

 Tartani lehet attól is, hogy a férfi szabadlábon a tanúk befolyásolásával, a bizonyítékok manipulálásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné – zárult a kiadvány.

Ezt is ajánljuk a témában

Donáthék mentelmi jogának felfüggesztetését kérte a Legfőbb Ügyészség

Iványiékkal kapcsolatban egy másik büntetőügy is folyamatban van. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt decemberben, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írta a vádhatóság.

A NAV 30 nyomozója még 2022. február 21-én szállt ki az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába, ahol a szervezet első embere a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére.

Donáth Anna európai parlamenti képviselő és Gurmai Zita országgyűlési képviselő 

a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták, 

az erőszakos cselekményüket csak akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A két képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztését a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettére hivatkozva kérte a Legfőbb Ügyészség.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Thomas Frey / DPA / AFP

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2024. február 26. 22:23
na végre! Ideje volt már felpörgetni a korrupcióellenes küzdelmet. A végén mindig győz a JOGÁLLAM.
Lajoss
2024. február 22. 18:28
A Párt (egyik) ökle odacsap...
Cserna János
2024. február 22. 02:21
Az erről készült videofelvételt láttam. Annak alapján bizony alaposnak látszik a gyanúsítás. A tömeg benne Gurmai Iványi testét használta a lelkész dirigálására faltörő szerszámnak, és be is nyomta a rendőrök által őrzött ajtót oda, ahol a vizsgálat éppen folyt. Szószerint akadályozták a hatósági intézkedést. Iványi mint lelki vezető ilyenben egyszerűen nem vehetett volna részt.
pumuklik
2024. február 21. 20:48
Remek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!