Jobban élünk, mint négyszáz éve?

2024. február 03. 08:16

Én csak leírtam… – a nagyobb kényelem nem biztos, hogy magasabb életminőséget is jelent.

2024. február 03. 08:16
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„Jobban vagy rosszabbul élünk, mint négy, negyven, négyszáz éve? Ugye, hogy nem olyan egyértelmű a válasz? De próbáljuk meg végignézni.

Elsőként nézzünk vissza csak négy évvel ezelőttre! Jobban élünk, mint négy éve? Ha így tesszük fel a kérdést, akkor nyilván politikai indíttatású a válasz, attól függően, hogy valaki szimpatizál-e a kormányzattal vagy sem. Ennek tükrében aztán valószínűleg elfogultan fogja megítélni az életszínvonalában bekövetkezett változást. Tény azonban, hogy

az elmúlt években váratlan, súlyos események sokkolták, rengették meg az egész világot, ezért nehéz reálisan látni, hogy valójában milyen irányba és mennyit változott volna normális körülmények között az életünk.

Persze korábban is előfordultak váratlan dolgok (2001-ben terrortámadások az Egyesült Államokban, 2008-ban gazdasági világválság), de mostanság körülbelül minden évre jut egy durva, »fekete hattyú« esemény.

Ezek megjósolhatatlan, akár véletlenszerű, de nagy hatással bíró események, amelyekre senki sem számít. Nincsenek hasonlók a múltban, amelyek tanulságokkal, előrejelzésekkel szolgálnának, segítséget nyújtanának a lehetséges válaszok, kezelési módok megtalálásában. Vagyis: olyan történések, amikkel nemigen tudunk mit kezdeni.”

Nyitókép: Mandiner-archív

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. február 05. 06:07
Leszámítva a járványokat (ne örüljünk, majd kiagyalnak nekünk is valami jó zaftosat) az emberi életkor maximuma sacc/kb. 100 év. Persze örökletes... Kinek így, kinek úgy. Viszont a tétlenség öl, butít és nyomorba dönt, amint az ide böfögő bolsi-libsik példája mutatja. Ideg és elme? "Úr lesz az! A parasztnak nincs ideje megbolondulni." Mikszáth. Megállapítás, hogy a jobbágy-felszabadítás utáni önkizsákmányoló hajsza károsabb volt, mint korábban. Minden jobbágytelek (52 hold) 10-10%-ot adózott (gazda-egyház), plusz 40 nap gyalog-, vagy 10 nap fogatos-robottal tartozott a földesúrnak. A felszabaduláskor már nem volt sok egésztelkes, úgyhogy megosztódott a dolog. Ill. a felnőtt fiát, vagy bárkit küldhetett robotba a paraszt. ("Aki úrdógába megszakad, annak finggal harangoznak"... Mondta a mondás.)
frx00001
2024. február 04. 00:39
azért fáj a fogad faszkalap, megoldod ma, ugye? És ennek iteréciói .. feleséged nem halt meg a szülésbe, mert az orvos szaros kézzel vezzete le a szülés, falból jön az áram, tescobol a kaja stb stb kár ezért a kib@szott hülyékért jobb oldalon
hátakkor
2024. február 03. 18:52
Jobban élek, mint 400 éve.
Tara Verde
2024. február 03. 18:08
Kényelmi szinten valószínűleg jobban élünk, de ugyanúgy kvázi kasztrendszerben, mint 400 éve. A társadalmi felemelkedés lehetősége minimális, a világon mindenhol, nem csupán Magyaroroszágon. Amint egy kicsit megerősödne a középosztály, garantáltan jön egy világválság, hogy a megszerzett vagyonnövekményt elinflálja. Kiszámoltam, 20 évvel ezelőtt pontosan annyi volt az arány a havi fizetésem és egy átlag 50nm-es használt budapesti lakás között, mint most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!